ILLİNOİS ÜNİVERSİTESİ VE ILLİNOİS İŞÇİ TARİHİ ÖRGÜTÜ TARAFINDAN ORTAKLAŞA DÜZENLENEN KADIN İŞÇİLER YAZ OKULUNDA EĞİTİM VERDİK

28 Temmuz 2016 14:00, Haberler


ILLİNOİS ÜNİVERSİTESİ VE ILLİNOİS İŞÇİ TARİHİ ÖRGÜTÜ TARAFINDAN ORTAKLAŞA DÜZENLENEN KADIN İŞÇİLER YAZ OKULUNDA EĞİTİM VERDİK

 

Illinois Üniversitesi ve Illinois İşçi Tarihi Örgütü tarafından ortaklaşa düzenlenen Kadın İşçiler Yaz Okulu 24-28 Temmuz 2016 tarihlerinde Illinois eyaletine bağlı Chicago şehrinde gerçekleşti. Yaz okulunda eğitim vermek üzere konfederasyonumuzu temsilen Uluslararası İlişkiler uzmanı Pınar Özcan katıldı.

 

24 Temmuz 2016 tarihinde gerçekleştirilen tanışma programıyla başlayan yaz okulunda 70 kadın işçi kendilerini tanıttı. Aynı zamanda kadın okulunun düzenlenmesinin önemine vurgu yapıldı.

 

Toplantının ilk gününde katılımcılara yaz okullarında kadın ve kadın işçilerinin eğitim tarihçesi anlatıldı. Ardından kadın işçilerin geçmişteki mücadelelerinin anlatıldığı bir kısa film gösterildi.

 

Öğleden sonraki bölümde gruplar yeni başlayan ve daha önceki yaz okullarına katılan kişilerden oluşan iki gruba ayrıldı.

 

İlk katılımcı grubunda çalışmaları gözlemleyen Pınar Özcan dayanışma ve ekonomiye giriş oturumuna katıldı. Deneyimlerin paylaşıldığı oturumda ulusal kadın komitelerin yaşadığı zorluklar ve olumlu durumlara ilişkin örnekler verildi.

 

İkinci bölümde iş hukukuna ilişkin bilgiler verildi.

 

Yaz okulunun ikinci günü cinsiyete dayalı ayırımcılık ve cinsel taciz konusunda gerçekleştirilen sunumla başladı.

 

Grup çalışmasında ise işçiler tarafından iletilen şikayetlerin çözümlenmesine ilişkin bilgi paylaşımı yapıldı.

 

Öğleden sonraki bölümde işçi tarihine ilişkin bilgiler verildi ve gezi gerçekleştirildi. İlk olarak 1875 yılında inşa edilen Chicago Union Stock Yard Gate ziyareti yapıldı. Haymarket Trajedisinin gerçekleştirdiği yer olarak bilinen Union Stock yardda 1886 yılında işçilerin gösteri yaptığı sırada bomba atılarak öldürülen sivil ve polisler anıldı.

 

Ardından günümüzde ulusal tarihi arazi ilan edilen 1867 yılında George Pullman tarafından kurulmuş olan Pullman demiryolu vagonu üretim şirketi ziyareti gerçekleşti.

 

Şirket bünyesinde hammallık yapan Vagon Hamalları Sendikası 20.yüzyılda ABD’deki en güçlü Afrikalı-Amerikalı sendikası olmuştur. Pullman Şirketinde daha çok 1894 yılında sendikalı işçiler tarafından gerçekleştirilen Pullman Grevi kötü bir şöhret elde etmiştir. Ekonomik kriz döneminde işçilerin haklarında yapılan kesintiler sonunda eyleme giden işçiler Amerika Demiryolu İşçileri Sendikasında örgütlenmişlerdir.

 

Tarihi gezilerle sona eren ikinci günün ardından kadın işçiler yaz okulunun üçüncü gününde ilk oturumda Pınar Özcan Küresel Ekonomi:Türkiye'de işçi hakları konulu oturumda sunum yaptı.

 

Türkiye'de sendikal örgütlenme, işçi hakları, küresel ekonomi, küresel örgütlenme modelleri, tekstil sektöründe imzalanan çerçeve anlaşmalar, kadın hakları konularında sunum yaptı. Hak-İş konfederasyonunun kadın çalışmaları ile Hak-İş ve bağlı sendikalarının projelerini de kapsamlı şekilde anlatan Özcan, sunumun ardından katılımcıların sorularını cevaplandırdı.

 

Öğleden sonraki bölümde işyerinde güç inşa etmek adlı oturum gerçekleşti. Akademisyenlerin işyerinde örgütlenmeye ilişkin sunumlarının ardından Ticarette kadın konulu sunum gerçekleşti.

 

Mezuniyetin düzenlenmesinin ardından kadın okulu sona erdi.

 

Pınar Özcan kadın işçiler yaz okulunun sona ermesinin ardından 28-29 Temmuz 2016 tarihlerinde Illinois Üniversitesi Champaign kampüsünde düzenlenen Birleşik Metal Çalışanları Kadın yaz okuluna katılarak kadın liderlere Avrupa İşçi Sendikaları Konfederasyonu Kadın çalışmaları, Hak-İş kadın çalışmaları ve projelerine ilişkin bilgiler verdi. Metal Kadın Liderlerden oluşan kadın okulunda Özcan, Metal çalışanları kadın komitesi başkanı tarafından önümüzdeki yıl uluslararası düzeyde düzenlenecek olan toplantıya konuşmacı olarak davet edildi.

 

Chicago'da bulunduğu sürece Özcan, kadın liderler ve işçi ilişkileri bölümünde öğretim görevlisi olan akademisyenlerle ikili temaslarda bulundu.

 

Unite here Sendikasının 1 numaralı şubesini ziyaret eden Özcan,başkan yardımcısı Lou Weeks ile biraraya gelerek, Konfederasyonumuz ve bağlı sendikalarına ilişkin bilgiler verdi.

 

 

 

 

 

 


HABERE AİT GÖRSELLER :

28 Temmuz 2016 14:00, Haberler


© 2021 HAK-İŞ Konfederasyonu