HAK-İŞ KONFEDERASYONU BAŞKANLAR KURULU SONUÇ BİLDİRİSİ

05 Ağustos 2016 14:00, Haberler


HAK-İŞ KONFEDERASYONU

BAŞKANLAR KURULU

SONUÇ BİLDİRİSİ


5 Ağustos 2016 / ANKARA

 

HAK-İŞ Konfederasyonu Başkanlar Kurulu, 15 Temmuz Darbe girişimi sonrası yaptığı olağanüstü toplantının ardından, Darbe girişimi sonrası süreç başta olmak üzere ülke gündemini değerlendirmek amacıyla 4 Ağustos 2016 tarihinde tekrar toplanarak aşağıdaki kararları almıştır:

 

“Darbeyi Reddediyoruz, Şiddetle ve Nefretle Kınıyoruz”

 

HAK-İŞ Başkanlar Kurulu olarak, darbeleri, muhtıraları, operasyonları, bütün antidemokratik oluşumları ve bu tür yollara tevessül edenleri şiddetle ve nefretle kınıyoruz. HAK-İŞ olarak, 41 yıllık onurlu tarihimizde olduğu gibi bugün de darbe ve başka kılıflara bürünmüş bütün antidemokratik müdahaleleri açık, net ve tereddütsüz bir biçimde reddettik. Her dönem milletten, demokrasiden ve özgürlüklerden yana tavır aldık.

 

HAK-İŞ Başkanlar Kurulu olarak, demokrasi için, ülkemizin özgür ve bağımsız geleceği için bütün anti demokratik girişimleri reddediyoruz. HAK-İŞ, Genel Kurullarında aldığı kararlarla, bütün ilke, karar, amaç ve politikaları doğrultusunda her zaman demokrasi için darbelere karşı çıkmış ve çıkmaya devam edecektir.

 

HAK-İŞ Başkanlar Kurulu, 16 Temmuz 2016 tarihinde olağanüstü toplanmış ve 15 Temmuz 2016 tarihinde başlayan, asker içindeki bir grup FETÖ-PYD yapılanmasının kalkıştığı terörist darbe girişimine karşı, tüm sendikaları ve teşkilatı ile birlikte, demokrasiden yana olan tavrını net bir şekilde ortaya koymuş, sağlam bir demokratik duruş sergilemiştir. HAK-İŞ teşkilatı, darbe girişiminin ilk dakikasından itibaren vatanı, milleti ve bayrağı kendini tankların önüne atmıştır.

 

“Darbeye Millet Omuz Omuza Karşı Durdu”

 

15 Temmuz'da milletimiz, bütün siyasi görüşlerini, farklılıklarını, yaşam biçimlerini, inançlarını, kıyafetlerini, görüşlerini, aidiyetlerini bir kenara bırakarak omuz omuza darbe girişimine karşı durmuş, hainlerin doğrulttuğu namluların karşısına göğsünü siper etmiştir.

 

HAK-İŞ Başkanlar Kurulu, başarısız darbe girişiminin başladığı günden itibaren Milletimizin; Cumhurbaşkanımızın liderliğinde, Başbakanı, Hükümeti, siyasi partileri, milletvekilleri, medya ve halkımız ile birlikte cunta dışı bütün güvenlik güçleriyle birlikte, inanılmaz bir demokrasi mücadelesi vererek, darbe geleneğine karşı bir ilki başarmış olmasından duyduğu memnuniyeti ifade eder.

 

HAK-İŞ Başkanlar Kurulu olarak, başta Cumhurbaşkanımıza, başbakanımıza, milletvekillerimize, parti liderlerine, emniyet güçlerine, üyelerimize, medya ve halkımıza olağanüstü gayretleri için teşekkür ederiz.

 

HAK-İŞ Başkanlar Kurulu olarak, darbe girişimi sırasında, ülkesi, devleti ve milleti uğruna şehit düşen asker, polis ve sivillerimize Yüce Allah’tan rahmet, ailelerine ve halkımıza başsağlığı diliyoruz. Yaralanan kardeşlerimize, Türk Milletine ve Devletine de büyük geçmiş olsun diyoruz.

 

Konfederasyonumuz, başarısız darbe girişimine karşı tavrını ortaya koymak için büyük bir bedel ödemiştir. Millet, demokrasi ve özgürlük için mücadele ederken üç HAK-İŞ üyesi Celalettin Emiş, Ahmet Özsoy ve Ali Karslı şehit olmuştur. Tüm şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyoruz. Bu mücadelede yaralanan pek çok üyemiz hala hastanelerde tedavi edilmektedir. Tedavileri devam eden üyelerimize de geçmiş olsun dileğinde bulunuyoruz.

 

“Demokrasi Nöbetlerine Etkin Bir Şekilde Katılıyor ve Destek Veriyoruz”

 

HAK-İŞ, 15 Temmuz 2016 tarihinden itibaren Milletimizin demokrasi mücadelesinde gereken tüm hassasiyeti göstermeye, tüm sendikalarıyla, yarım milyonluk üyeleriyle, temsilcileriyle ilk dakikadaki hassasiyetiyle demokrasi nöbetlerine devam etmeye ve darbeye karşı milli iradeyle ortak bir tavır sergilemeye devam etmektedir.

 

Emekçiler olarak gündüz işyerlerimizde üretime, gece de namusumuz bildiğimiz vatanımızı korumak için nöbete devam ettik. HAK-İŞ olarak, 24 Temmuzdaki CHP mitingine üst düzeyde katılıp destek verdik. HAK-İŞ, 7 Ağustos 2016 Pazar günü İstanbul Yenikapı Meydanı'nda saat 18.00'de yapılacak olan “Demokrasi ve Şehitler Mitingi”ne teşkilatımızla birlikte etkin bir şekilde katılacak ve destek verecektir.

 

HAK-İŞ Başkanlar Kurulu, ekonomik kalkınma ve sosyal gelişmenin ancak özgürlükçü ve demokratik bir ortamda mümkün olabileceğine inanmaktadır. Türkiye’de demokrasinin askıya alındığı bütün süreçler çalışanların ve emekçilerin, yani toplumun büyük bir kesiminin zarar görmesine neden olmuştur.

 

“Batının Tutumunu Endişe ve Kaygıyla İzliyoruz”

 

Emekçiler olarak, yaşanan anti-demokratik süreçlerin ardından millet iradesinin devre dışı kalacağını, toplumun fakirleşeceğini, devletimizin yerli ya da uluslararası finans çevrelerine mahkûm hale geleceğini, geçmişte yaşadığımız acı tecrübeler dolayısıyla çok iyi biliyoruz. 15 Temmuz’un ardından uluslararası derecelendirme kuruluşlarının Türkiye ile ilgili aldığı kararlar, darbe girişiminin uluslararası boyutunu ve ekonomi ayağını da gözler önüne sermektedir.

 

HAK-İŞ Başkanlar Kurulu, Batının darbe sürecindeki tutumunu endişe ve kaygıyla izlemektedir. Batının, “darbenin başarısız olmasından kaynaklı bir hayal kırıklığı” şeklinde yorumlanacak bir tutum ve söylem izlemesini dünyanın demokratik geleceği açısından endişe verici buluyoruz.

 

“Darbecilerin En Ağır Şekilde Yargılanmasını İstiyoruz”

 

HAK-İŞ Konfederasyonu, öteden beri, 12 Eylül askeri darbesine, 28 Şubat ‘Postmodern’ darbesine ve 27 Nisan ‘e-bildirgesine’, siyasi parti kapatmalarına karşı çıkmış her şartta ve koşulda demokrasiden yana taraf olmuştur. HAK-İŞ olarak, her türlü darbeyi ve darbe girişimini reddediyoruz, şiddetle ve nefretle kınıyoruz.

 

HAK-İŞ olarak, 12 Eylül ve 28 Şubat başta olmak üzere darbelerle bütün boyutları ile hesaplaşılmaması nedeniyle, 15 Temmuz darbe girişimi gibi girişimleri azmettirdiğine inanıyoruz. Dolayısıyla seçilmiş sivil iradeyi devirme girişimlerine yönelik, planlayıcı ve uygulayıcılarına hukuk sistemi içerisinde gereken cezaların en ağır şekilde verilmesinin ülkemizin demokrasi tarihi açısından önemli bir viraj olacağına ve darbe heveslilerine ibret teşkil edeceğine inanıyoruz.

 

“Yeni Anayasa Darbeleri Tarihe Gömecektir”

 

HAK-İŞ Başkanlar Kurulu olarak, Türkiye’nin demokratikleşme yolunda attığı adımları ve yeni anayasa çalışmalarını destekliyoruz. HAK-İŞ Başkanlar Kurulu olarak, yeni; sivil ve demokratik bir Anayasa talebimizi daha güçlü bir şekilde dile getiriyoruz. Türkiye’nin daha demokratik, daha özgür, yeni sivil ve demokratik bir anayasayı biran önce hayata geçirmesini bekliyoruz. Çünkü demokratik bir anayasa darbeleri tarihe gömecektir. Bu kapsamda siyasi partiler arasında başlatılan diyalog ortamının başarıyla sürdürülmesini temenni ediyoruz.

 

OHAL Kararı Bir Zorunluluk

 

HAK-İŞ Başkanlar Kurulu olarak, yaşadığımız bu olağanüstü dönemde OHAL kararının alınmasının zorunluluğuna inanıyoruz. Ülkemizi sinsi bir şekilde saran hain FETÖ-PYD yapılanmasının tamamen temizlenmesi, demokrasinin güçlenmesi, ülkemizin geleceği, refahı ve huzuru açısından alınan OHAL kararına ihtiyaç duyulması, normal ve kaçınılmaz bir durumdur.

 

FETÖ-PYD terör örgütü ve yanı sıra PKK ve IŞİD gibi terör örgütleriyle en etkin bir şekilde mücadele edilmesini ve gerekli önlemlerin alınmasını önemsiyoruz.

 

Ancak HAK-İŞ olarak, bu zor süreçte bile hiçbir haksızlığa, hak ihlaline, hiçbir işkence ve baskıya, uygulamaya izin verilmemesini, sürecin tamamen adalet, hukuk devleti, demokrasi, haklar ve özgürlükler çerçevesinde hassasiyetle yerine getirilmesini istiyoruz.

 

“Bu Süreçten Demokrasimiz Güçlenerek Çıksın”

 

Halkımız demokrasiye olan inancıyla, demokrasiye sahip çıkmak için sokağa çıkmıştır. HAK-İŞ olarak, ülkemizin bu süreçten demokrasimizi güçlendirerek çıkmasını istiyoruz. Darbe ile yapılmak istenen kötü sonuçları çağrıştıracak kötü sonuçlardan kaçınılması gerektiğini düşünüyoruz.

 

“Şehit Yakınları ve Gaziler için Yardım Kampanyalarına Davet”

 

HAK-İŞ Konfederasyonu Başkanlar Kurulu, darbelere karşı gösterdiğimiz birlik ve beraberliğimizi kederli şehit aileleri ve yaralılarımızın acılarını hafifletmek için de gösterme kararlılığında olduğuna vurgu yapar. Bu çerçevede;

 

Başbakanlık tarafından “15 Temmuz Dayanışma Kampanyası” adı altında başlatılan yardım kampanyasına başta sendika genel başkanlarımız ve yöneticilerimiz olmak üzere HAK-İŞ teşkilatının konuya hassasiyet göstereceğine vurgu yapan HAK-İŞ Başkanlar Kurulu, bütün bağış severleri 15 Temmuz Yardım kampanyasına etkin ve aktif olarak katılmaya davet eder.

 

HAK-İŞ Başkanlar Kurulu, bütün teşkilatımızı ayrıca Sivil Dayanışma Platformu tarafından 15 Temmuz Demokrasi şehitlerini de kapsayacak şekilde bütün şehit ailelerine yönelik olarak başlatılan ve 3 Ağustos-3 Eylül tarihleri arasında yapılacak olan “Şehit Ailelerine Destek Kampanyası”na katılmaya davet eder.

 

“Çalışma Hayatı Konuları Sosyal Diyalog Yoluyla Çözülmeli”

 

HAK-İŞ Başkanlar Kurulu, başta zorunlu bireysel emeklilik olmak üzere çalışma hayatını ilgilendiren bütün konuların başlatılan sosyal diyalog yoluyla çözülmesini ve yapılacak düzenlemelerde tarafların görüşlerinin dikkate alınmasını talep eder.

 

 

 


HABERE AİT GÖRSELLER :

05 Ağustos 2016 14:00, Haberler


© 2021 HAK-İŞ Konfederasyonu