TORUNTAY, SENEGAL BAĞIMSIZ SENDİKALAR KONFEDERASYONU (CSA) 3. GENEL KURULUNA KATILDI

19 Temmuz 2016 14:00, Haberler


TORUNTAY, SENEGAL BAĞIMSIZ SENDİKALAR KONFEDERASYONU (CSA)

3. GENEL KURULUNA KATILDI

 

Senegal’de Genel Kurula Katıldık

 

Toruntay, Senegal Bağımsız Sendikalar Konfederasyonu CSA’nın 3. Kongresi’ne katıldı.

 

Senegal Bağımsız Sendikalar Konfederasyonu CSA’nın 3. Kongresi, 16-17 Temmuz 2016 tarihlerinde Senegal’in başkenti Dakar’da yapıldı.

 

CSA’nın 3. Kongresi’ne Konfederasyonumuz HAK-İŞ adına Genel Başkan Yardımcımız ve Öz Taşıma-İş Sendikamız Genel Başkanı Mustafa TORUNTAY katıldı.

 

Heyetimiz, kongreden bir gün önce, 15 Temmuz 2016 tarihinde CSA Konfederasyon Genel Merkez binasını ziyaret ederek mevcut (eski) Genel Sekreter Mamadou DIOUF ve Genel Sekreter adayı (seçimi kazanan) Elimane DIOUF ile görüştü.

 

Dış İlişkiler Uzmanımız Recep ATAR’ın da takip ettiği kongre seçimleri sonucunda,  CSA’nın Genel Sekreterliğine Senegal Su Emekçileri Sendikası Genel Sekreteri Elimane DIOUF seçildi.

 

Senegal Çalışma Bakanı Mansour SY’nin yönettiği CSA 3. Genel Kurulu’da, heyetimizin yanısıra, Burkina Faso’da, Fransa’da, Mali’de ve Moritanya’da faaliyet gösteren emek konfederasyonları ile Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu (ITUC) yöneticileri ve uzmanları da hazır bulundu.

 

KONGRE TEMASINI ANLAMLI VE İSABETLİ BULUYORUM

 

Leopold Sedar Senghor Stadı’ndaki bir salonda yapılan söz konusu kongrede katılımcılara hitap eden Genel Başkan Yardımcımız Toruntay, nazik davetinden dolayı CSA Genel Sekreteri Mamadou DIOUF teşekkür ederek “CSA’nın önümüzdeki dönemde daha da büyüyerek ve güçlenerek Senegal politik, sosyal ve ekonomik hayatını etkileyeceği yönündeki samimi inancımı ifade ediyorum.  Bu kongrenin temasının sendikal birliğin desteklenmesi için CSA’nın güçlendirilmesi şeklinde belirlenmiş olmasını değerli, anlamlı ve isabetli buluyorum” dedi.

 

Katılımcıları Konfederasyonumuz HAK-İŞ ve faaliyetleri hakkında bilgilendiren Toruntay, özetle, şöyle konuştu: “Küresel emek dayanışmasına büyük önem atfeden HAK-İŞ; sahip olduğu bilgi, birikim ve deneyimleri, Afrika, Avrupa, Asya kıtalarında faaliyet gösteren sendikalar ile paylaşmayı sürdürmektedir. Konfederasyonumuz, aralarında CSA’nın olduğu çok sayıda Asyalı, Avrupalı ve Afrikalı sendika ile işbirliği anlaşmaları imzalamıştır. Çünkü; çalışma hayatının sorunlarının çözümü, bilgi ve deneyim paylaşımdan geçmektedir.  Sizlere başarı dileklerini ve selamları gönderen ve halen G-20 Zirvesi ve L-20 toplantısı için Çin'de bulunan Sayın Genel Başkanımız Mahmut Arslan Beyin ifadesiyle, "Bizler için renk, dil farklılığı önemsizdir. Önemli olan, insanlık ve emek ortak paydasıdır. İnşallah, sizlerle bu ortak paydada yararlı işler yapma gayreti içerisindeyiz. İlişkilerimizde Afrika'nın ve Senegal’in özel bir yeri var.  Biz, Afrikalı dostlarımıza birlikte çalışmayı teklif ediyoruz.

 

HAK-İŞ olarak; hem sendikal tecrübemizi hem de Türkiye Cumhuriyeti'nin tecrübelerini kardeşlerimizle paylaşmak istiyoruz. Sendikalar arasında dayanışma ve işbirliğinin küresel, bölgesel ve yerel düzeyde daha da güçlenmesi temennisiyle, CSA’nın 3. Kongresi’nde seçilecek yeni yönetime başarılar diliyorum.”

 

Genel Başkan Yardımcımız Toruntay, CSA 3.Kongresi vesilesiyle, çok sayıda sendikacı meslektaşı ile temaslarda bulunarak, Fransa CGT Konfederasyonu ve Senegal CSA Konfederasyonu heyetlerini çalışma ziyareti kapsamında ülkemize davet etti.

 

Genel Başkan Yardımcımız Toruntay, protokol ve yabancı konukların konuşmalarından sonra, Senegal Çalışma Bakanı Mansour SY’ye  Galata Kulesi motifli cam tabak  ve Osmanlı gemisi figürlü cam vazo hediye etti.

 

Ayrıca, Genel Başkan Yardımcımız Toruntay tarafından CSA’nın diğer yöneticileri ve uzmanlarına da, HAK-İŞ kravatı, fular ve Türk lokomu hediye edildi.

 

Kongrenin ikinci günü yapılan seçimlerde, Senegal Su Emekçileri Sendikası Genel Sekreteri Elimane Diouf, Senegal Bağımsız Sendikalar Konfederasyonu (CSA), Genel Sekreterliğine seçildi.

 

Heyetimiz, CSA Genel Sekreterliği koltuğuna oturan Elimane Diof’u tebrik etti ve başarılar diledi.

 

Heyetimiz, ayrıca Dakar şehrinin 19 idari bölgesinden birisi olan ve Dakar ana limanının yaklaşık 2 km batısında bulunan yaklaşık 2000 kişinin yaşadığı Goree Adası’nı da ziyaret etti.

 

1550 – 1880 döneminde köle ticaretinin merkezi olması hasebiyle "Utanç Adası" olarak da bilinen Goree Adası, Avrupa ve ABD'ye köle olarak satılan milyonlarca Afrikalı'nın yaşadığı trajediyi, dünyaya haykıran bir pozisyonda bulunuyor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


HABERE AİT GÖRSELLER :

19 Temmuz 2016 14:00, Haberler


© 2021 HAK-İŞ Konfederasyonu