HAK-İŞ’TEN BOSNA HERSEK’Lİ SENDİKACILARA EĞİTİM PROGRAMI

12 Mayıs 2016 14:00, Haberler


HAK-İŞ’TEN BOSNA HERSEK’Lİ SENDİKACILARA EĞİTİM PROGRAMI

“EĞİTİM YOLUYLA BOSNA HERSEK SENDİKALARI, HAK-İŞ KONFEDERASYONU İŞBİRLİĞİ KÖPRÜ PROJESİ”


Konfederasyonumuz HAK-İŞ ile Bosna Hersek Bağımsız Sendikalar Konfederasyonu (SSSBİH) “Eğitim Yoluyla Bosna Hersek Sendikaları, HAK-İŞ Konfederasyonu İşbirliği Köprü Projesi” çerçevesinde eğitim seminerinde buluştu.


Eğitim programına, Genel Başkanımız Mahmut Arslan, Bosna-Hersek Bağımsız Sendikalar Konfederasyonu Genel Başkan Yardımcısı Salih Kruscica, HAK-İŞ Konfederasyonu Genel Başkan Yardımcılarımız, Settar Aslan, A. Cengiz Gül, Genel Sekreterimiz Dr. Osman Yıldız Konfederasyonumuza bağlı sendikaların yöneticileri, uzmanları ile Bosna-Hersek’ten gelen sendikacılar katıldı.


ARSLAN: “HAK-İŞ SENDİKAL FAALİYETLERİNİ ULUSAL VE ULUSLARARASI ALANDA SÜRDÜRMEKTEDİR”


Genel Başkanımız Mahmut Arslan, Bosna Hersek ile Türkiye ilişkilerindeki dayanışmanın daha ileri noktaya taşınması gerektiğine inandığını belirterek şunları kaydetti:


“Konfederasyonumuza bağlı sendikalarımızla temas kurmak istemeleri çalışma taleplerini son derece heyecan verici buluyorum. Yapacak çok işimiz var hem Bosna’da, hem Türkiye’de. Biz bu ikili ilişkileri projeler kapsamında olsun veya doğrudan konfederasyonumuz üzerinden ya da diğer ülke konfederasyonundan eşit iki ortak olarak görüyoruz. Şüphesiz yaşadığımız coğrafya ve o ülke içerisindeki kaynaklarımız, imkânlarımız farklı olabilir ama biz eşit iki ülke olarak meseleye bakıyoruz. Ülkelerimizin içinde bulunduğu şartlar farklı olabilir ama biz sonuçta sendikacıyız, birlikte hareket etmemiz gerekiyor. Bu sorunların üstesinden gelmemiz gerekiyor. HAK-İŞ, sendika faaliyetlerini bütün iyi niyetiyle hem ülke içinde hem de ülke dışında sürdürmektedir. Evrensel sendikal değerleri de bir ete kemiğe büründürerek yeni bir sendikal anlayış ortaya çıkarmaya çalışıyoruz”


“SENDİKAL YAPILAR, ÇATIŞMA ÜZERİNE DEĞİL DAYANIŞMA ÜZERİNE KURULMALI”


Sendikal yapıların çatışma yerine dayanışmayı öngörmesi gerektiğinin altını çizen Arslan, “Yeni küresel bir sendikal inşayı gerçekleştirmemiz gerekiyor. Bu yeni sendikal anlayış bir çatışma üzerine değil dayanışma üzerine kurulmalı sorunları güçle değil müzakere ile çözmeliyiz. Bir yönüyle yerel ama öbür yönü ile evrensel sendika anlayışı hayat geçirmemiz gerekiyor aksi halde 20. yüzyılın sendikacılık sloganları ile 21. yüzyılın sorunlarını çözemeyiz. Bunun için bizim yeni şeyler söylememiz lazım yeni şeyler hem sorunlarımızı çözmeli hem bizi büyütmeli bizi var edecek bir anlayışı hayata geçirmemiz gerekiyor. Türkiye’de bazı sendikalar bu noktada olduğu için geriye gidiyor. Yeni sorunu anlayamıyor, okuyamıyor hala 20. Yüzyılın sloganı ile sendikacılık yapıyorlar” değerlendirmesini yaptı.


“HAK-İŞ DEĞİŞİMİN ÖNCÜLÜĞÜNÜ ÜSTLENİYOR”


HAK-İŞ’in değişimin öncülüğünü üstlendiğini vurgulayan Arslan, şu ifadeleri kullandı:


“HAK-İŞ tam burada değişimin öncülüğünü yapmaktadır. Mesajlarını bütün emekçilere yönelik veren bir sendikacılık anlayışı yürütmeye çalışıyoruz. Dünyada da bunu yapıyoruz. Bütün dünya sendikalarını biz önemsiyoruz. Afrikalı sendikacılarla bizim bir işimiz yok, biz Avrupalı’yız demiyoruz. Biz Araplar’la işimiz yok demiyoruz. Arap sendikalarıyla da oturup konuşuyoruz. Afrika ile de görüşüyoruz. Bunu Güney Amerika’ya kadar genişletebiliriz. Balkanlar’da HAK-İŞ ile Balkan ülkeleri arasında güçlü bir eğitim programı gerçekleştiriyoruz ve hala deva etmekte. Bu nedenle biz bütün dünyada yeni bir kısım anlayışları geliştiriyoruz.”


“BOSNA’DA BİRAZ GEÇ KALDIĞIMIZI DÜŞÜNÜYORUM”


Bosna-Hersek ile kurulan ilişkilerde geç kalındığına dikkat çeken Arslan, “Aslında Bosna’da biraz geç kaldığımızı düşünüyorum. Daha önceleri Bosna Hersek sendikaları ile işbirliğini gerçekleştirmemiz gerekirdi. Bu da bizim eksikliğimiz belki ama bizde bir söz vardır, zararın neresinden dönerseniz kardır. Biz geç kaldık ama bugün burada beraberiz” diye konuştu.


KRUSCİCA: HAK-İŞ’İN TECRÜBELERİNDEN YARARLANMAK İSTİYORUZ”


Bosna-Hersek Bağımsız Sendikalar Konfederasyonu Genel Başkan Yardımcısı Salih Kruscica, HAK-İŞ tarafından başlatılan köprü projesinin önemine dikkat çekerek gerçekleştirilen projeler, işbirliği anlaşmaları ve eğitim programları ile sendikal anlamda bir bütünlük ve evrenselliğin sağlandığını belirterek, HAK-İŞ’in çalışma hayatındaki yerini bildiklerini ve HAK-İŞ’in tecrübelerinden yararlanmak istedikleri ifade etti.


Kruscica, HAK-İŞ ile işbirliği çerçevesinde gerçekleştirilen proje kapsamında Türkiye’de bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, gerçekleştirilmekte olan eğitim programının kendileri için faydalı olacağını belirtti.


Konuşma sonunda Genel Başkanımız Mahmut Arslan, Bosna Hersek Sendikalar Konfederasyonu (SSSBİH) Genel Başkan Yardımcısı Salih Kruscica’a üzerinde HAK-İŞ logosu bulunan bir vazo hediye etti.


UZMANLAR SUNUM YAPTILAR


Açılış konuşmalarının ardından Doç. Dr. Erdinç Yazıcı “Türkiye’de Endüstriyel İlişkiler”, HAK-İŞ Hukuk Müşaviri Av. Ahmet Serdar Karagöz “Toplu İş Hukuku, Sözleşme ve Müzakere Teknikleri”, HAK-İŞ Konfederasyonu Projeler Koordinatörü Şahin Serim “HAK-İŞ Sosyal Diyalog ve Mesleki Eğitim”, HAK-İŞ Basın Müşaviri Birsen Çiçek Odabaşı “Sendikal İletişim”, HAK-İŞ Kadın Komitesi Başkanı Fatma Yavuz “Sendikal Harekette Kadın” konularında, HAK-İŞ Konfederasyonu Genel Sekreteri Dr. Osman Yıldız ise SSSBİH Temsilcisi Leijla Causevic-Suceska ile “Yeni ve Etkin Sendikacılığı İnşa Etmek, Sendikal Hedefler ve Strateji” konusunda sunum yaptılar. Eğitimin sonunda heyet HAK-İŞ Genel Merkezini ziyaret etti.

 

SERTİFİKA DAĞITIMI GERÇEKLEŞTİRİLDİ


Genel Başkanımız Mahmut Arslan Genel Başkan Yardımcımız Mustafa Toruntay ve Genel Sekreterimiz Dr. Osman Yıldız’ın katılımı ile gerçekleştirilen akşam yemeğinde Bosna-Hersek Bağımsız Sendikalar Konfederasyonu heyetine eğitim sertifikaları dağıtıldı.

 

SSSBiH HEYETİNE İSTANBUL’DA EĞİTİM


Projemiz kapsamında 13 Mayıs 2016 tarihinde İstanbul’da Konfederasyonumuz HAK-İŞ İl Temsilcisi Orhan İlhan başkanlığında bir eğitim toplantısı düzenlendi.


HAK-İŞ’e bağlı sendikaların İstanbul Şube Başkanları ve şube yöneticilerinin de katıldığı eğitim toplantısında, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Strateji Geliştirme Müdür Yardımcısı Gökhan Tulay, “Türk Kültür ve Medeniyeti’nde İstanbul’un Önemi”; HİZMET-İŞ Sendikası Hukuk Müşaviri Av. Kadir Zorlu, “Dava Dosyaları Çerçevesinde İstanbul’un Sendikal Hareket Açısından Önemi”  ve Dış İlişkiler ve Projeler Uzmanımız Recep Atar “HAK-İŞ’in Uluslararası İlişkiler Vizyonu ve Proje Deneyimi” konularında katılımcıları bilgilendirdi. Toplantıda, konuk sendikacılara HAK-İŞ ve bağlı sendikalarımızın İstanbul’da çalışmaları hakkında da bilgi verildi.


Programın son gününde, Bosna-Hersekli sendikacılar, Eyüp Sultan, Süleymaniye, Sultan Ahmet gibi İstanbul’un en gözde tarihi ve turistik merkezlerini ziyaret etme fırsatı buldu.

 

 

 

 

 

 


 

HABERE AİT GÖRSELLER :

12 Mayıs 2016 14:00, Haberler


© 2021 HAK-İŞ Konfederasyonu