1 MAYIS’TA SAKARYA AYAĞA KALKTI

01 Mayıs 2016 14:00, Haberler


1 MAYIS’TA SAKARYA AYAĞA KALKTI

HAK-İŞ’TEN SAKARYA’DA İLK KİTLESEL 1 MAYIS


HAK-İŞ, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü emekçi kenti Sakarya’da on binlerce emekçinin katılımıyla kutladı.


HAK-İŞ’in “Taşeron Çalışanlara İşçi Kadrosu İstiyoruz”, “Geçici ve Mevsimlik İşçilerin Sorunları Çözülsün”, “Teröre Hayır, Kardeşliğe Evet” ve “Yeni Anayasa” sloganlarıyla Sakarya Kent Meydanı’nda gerçekleştirdiği 1 Mayıs Mitingi, yine on binlerce emekçinin coşkusuna sahne oldu. Alanda "Şehitlerimizi Rahmet ve Minnetle Anıyoruz" pankartı ve dev bir Türk bayrağı asıldı.


Emekçilerin Kent Meydanı’na sığmadığı mitingde sloganlar atıldı, şarkılar söylendi, halaylar çekildi, horonlar tepildi; güvercinler uçuruldu, birlik mesajları verildi.


Mitinge, barış, kardeşlik, coşku, heyacan ve sevinç damga vurdu.


HAK-İŞ Genel Başkanı Arslan ve HAK-İŞ Yönetim Kurulu üyeleri, Atatürk Bulvarı’ndan kortej halinde Kent Meydanı’na kadar yürüdü. Genel Başkanımız Arslan, caddeyi dolduran emekçilere yol boyunca karanfil dağıttı.


Kent Meydanı’ndaki coşkusu ve heyecana, Türkiye sevdalısı bütün Sakaryalılar da ortak oldu.


1 Mayıs Mitingi, sabah 10.00’da Öz Gıda-İş Sendikası Folklor Ekibinin gösterisiyle başladı. Ardından İstiklal Marşı okunarak saygı duruşunda bulunuldu.


Genel Başkan Yardımcımız, Öz  Gıda-İş Sendikası Genel Başkanı ve 1 Mayıs Tertip Komitesi Başkanı Mehmet Şahin hoşgeldiniz konuşması yaptı.  Şahin, "HAK-İŞ olarak, 1 Mayıs kutlamalarında; 'Taşeron İşçilerine Kadro istiyoruz, Geçici ve Mevsimlik İşçilerin Sorunları Acilen Çözülsün istiyoruz, Teröre Hayır, Kardeşliğe Evet diyoruz, Yeni Anayasa istiyoruz' sloganlarıyla gerçekleştirdiğimiz 1 Mayıs kutlamalarının hepimize Türkiye ve Sakarya’ya hayırlı olmasını diliyoruz. Muhteşem kalabalığı oluşturmak için, sesini güçlü duyurmak için Kent Meydanına akın etmenizden dolayı takdir ve teşekkür ediyoruz. Buradan 1 Mayıs’ta alanlarda olan, mesai yapmak zorunda olduğu için olamayan bütün emekçileri selamlıyorum" dedi. Şahin'in konuşmasından sonra Kuran-ı Kerim okundu ve dua edildi.


ARSLAN, DÜNYANIN BÜTÜN EMEKÇİLERİNİ SELAMLADI


Açılış konuşmasının ardından alana seslenen HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, bütün renkleriyle,  bütün sesleriyle alanları dolduran, hakkını arayan, hakkına sahip çıkan, insanlık onurunun yiğit ve saygın temsilcilerini HAK-İŞ adına sevgi ve muhabbetle selamlayarak, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma günlerini kutladı.


“Selâm olsun bu toprakları değerleriyle sulayan ruh kahramanlarına. Selam olsun Kurtuluş Savaşına damgasını vuran şehirlerimize, güzel ülkemize. Emeği ile geçinenlere, ülkemiz için alınteri dökenlere selam olsun. Samsun’dan Ankara’ya, Şırnak’tan Edirne’ye, Van’dan Aydın’a, Rize’den Antalya’ya, ülkemizin tüm emekçilerine selam olsun” şeklinde seslenen Arslan, ülkemizin yanı sıra, dünyanın bütün emekçileri ve mazlumlarını da unutmadı: Arnavutluk’tan, Azerbaycan’a; İran’dan Brezilya’ya; Sudan’dan Portekiz’e; Bulgaristan’dan, Kuzey Kıbrıs’a; Malezya’dan, Somali’ye; Japonya’dan, Ruanda’ya, Pakistan’dan Kosova’ya tüm dünya emekçilerinin 1 Mayıs’ını kutlayan Arslan, Mısır’da, Filistin’de, Suriye’de,  Orta Afrika’da zulme uğrayan mazlum, mağdur ama başı dik kardeşlerimizi de muhabbetle selamladı.


Sakarya’nın yanı sıra, İstanbul, Ankara, İzmir ve diğer kentlerde 1 Mayıs’ı kutlayan emekçileri de selamlayan Arslan, bütün 1 Mayıs kutlamalarının Sakarya’daki gibi görkemli, coşkulu, heyecanlı ve barışçıl geçmesini temenni etti.


Arslan, fabrikalarda, madenlerde,  tersanelerde, barajlarda ve şantiyelerde bir dilim ekmek uğruna hayatlarının baharında aramızdan ayrılan emeğin onurlu temsilcilerini de rahmetle andı.


1 Mayıs’ı, küreselleşen dünyada adil bir paylaşım ve kavgasız bir yaşam istedikleri için Sakarya’da kutladıklarını ifade eden Arslan, Sakarya’nın tarihsel önemine vurgu yaptı.


Arslan, “95 yıl önce, toprakları işgal edilmiş bir milleti emeği ve alınteriyle ayağa kaldıran, bu asil milletin varoluşunda emek ve alınterini akıtmış muhteşem bir şehirdeyiz. Bağımsızlık tarihimiz açısından Sakarya ne ise; emeğimizin bağımsızlığı ve onurunu korumak için de Sakarya odur. 13 Eylül 1683 günü Viyana’da başlayan geri çekilmemiz 238 sene sonra bu topraklarda, Sakarya’da durdurulmuştur. 1 Mayıs 2016’da bugün, HAK-İŞ’in Emek Yürüyüşü, emekçilerin uygarlık misyonuyla Sakarya’da yükseliyor. Sakarya 1 Mayıs’ı böyle karşılıyor. Sakarya 1 Mayıs’a böyle kucak açıyor. Sakarya 1 Mayıs’ta ayağa kalkıyor. HAK-İŞ’in “ERDEMLİ SENDİKAL İNŞA”sının temel harcının yoğrulduğu Sakarya’dayız. Emeğin, alınterinin gerçek değerine kavuşmasını istediğimiz için Sakarya'dayız. Bugün sadece Sakarya'da değil, HAK-İŞ olarak bütün Türkiye’de alanlardayız” dedi.


“ÖRGÜTLÜ OL, SENDİKALI OL, GÜÇLÜ OL”


Bugünü Susturulsa da konuşan, durdurulsa da yürümeye devam eden emekçilerin Sakarya’da konuştuğu, geleceğe yürüdüğü gün olarak değerlendiren Arslan, “Bugün Emekçilerin Sakarya’da çelikten bir örgü gibi kaynaştığı gündür. Davalarına, haklarına, alın terlerine sahip çıktıkları gündür. 1 Mayıs’ta, emekçilerin bu muhteşem gününü anlamlı kılan, Hz. Mevlâna’nın 8 asır önceden bize seslenen, çağlar ötesi şu mesajını hatırlıyoruz: ‘Ekmeği… Ekmeği öğrendim…  Daha sonra barış için ekmeğin bolca üretilmesi gerektiğini öğrendim. Sonra da ekmeği hakça paylaşmanın bolca üretmek kadar önemli olduğunu öğrendim.’ İşte bu ruha muhtacız. Bu mesajın aydınlığına muhtacız. Hz. Mevlâna’nın emeğe verdiği değer’e muhtacız. ‘üretimden gelen gücümüzü’ alınterimizle yoğurup, “hakça paylaşım” için Sakarya’dayız. Yine bize “Bir pergel gibi olmayı” öğreten, bir ayağımızı “değerlerimiz”de sabitleyen, diğer ayağımızla tüm dünya emekçilerini kucaklamayı, onlarla bütünleşmeyi öğütleyen HAK-İŞ olarak Sakarya'dayız. Sakarya’dan örgütsüz, sendikasız, sahipsiz kardeşlerimize sesleniyorum,  'Ne olursan ol, yine gel’,  ‘örgütlü ol, sendikalı ol, güçlü ol’ diyoruz” diye konuştu.


TALEPLER SIRALANDI


Arslan, emeğin ve emekçilerin önündeki bütün engellerin kalkmasını, özgür iradeleriyle örgütlenmelerinin önünün açılmasını istedi.


Taşeron işçilerle verilen kamu hizmetinin gene onlarla kadrolu olarak verilmesini talep eden Arslan,  itiraz ve taleplerini şöyle sıraladı: “Kamudaki Statü Karmaşasına Son Verilmelidir. Şu anda statü karmaşasıyla tedirgin edilen taşeron işçilerin endişelerin giderilmesini, kadrolu daimi işçi olmalarını istiyoruz. Taşeron işçiler, Geçici ve Mevsimlik İşçiler ile aileleri daha fazla mağdur edilmemelidir. Kamuya daha çok kadrolu işçi alınmasını, gerçekçi bir Norm Kadro Sistemi oluşturulmasını talep ediyoruz. Gelir adaletsizliğine itiraz ediyoruz. Sosyal koruma ve sosyal devlet diyoruz.  İşsizlik ve yoksulluğun son bulması için, insan onuruna yaraşan iş ve ücret talebi için alanlardayız. Angaryaya dönüşen fazla çalışmalara, çocuk işçiliğine karşı olduğumuz için alanlardayız. Daha iyi bir sosyal güvenlik sistemi, eğitim hakkı ve fırsat eşitliği için buradayız. Kıdem tazminatımız güvence altına alınsın istiyoruz. Güvencesiz çalışmayı, kuralsızlığı körükleyen, kayıtdışı istihdamı kabul etmiyoruz. İnsanı, emeği ve çalışanı önceleyen ekonomi politikaları istiyoruz. Çalışanlara yönelik şiddet ve mobbing’in önlenmesini istiyoruz. Toplumsal bir yara haline gelen çocuk istismarına, Kadına Yönelik Şiddete ve cinayetlere son verilsin, kadınların her alanda istihdamı sağlansın diyoruz. Engellilerin topluma etkin olarak katılmasını istiyoruz. Mesleki eğitimin güçlendirilmesini talep ediyoruz. İş kazaları son bulsun, iş sağlığı ve güvenliği önlemleri artırılsın istiyoruz.”


GÜÇLÜ MESAJLAR VERİLDİ


Örgütlenmenin toplumsal barışın, birlikteliğin ve demokrasinin temel taşı olduğunu fakat bunun idrak edilemediğini belirten Arslan, “Sendikalar öcü değil, rakip değil, düşman değildir. Sendikalar emeğin temsilcisi, çalışma hayatının ortaklarıdır. İşverenler önyargılarını terk etmelidir” dedi.


“GÜÇLÜ DEMOKRASİ İÇİN SİVİL BİR ANAYASA İSTİYORUZ”


“HAK-İŞ olarak, 40 yıldır Hak, Adalet ve Demokrasinin mücadelesini verdik. Demokrasiden yana tavrımızı lafla değil icraatlarımızla ortaya koyduk. Darbelere, muhtıralara, operasyonlara ve bütün antidemokratik müdahalelere karşı dimdik ayakta durduk” diye konuşan Arslan, “Yaşanan bütün darbelere ve darbe girişimlerine, operasyonlara, demokrasi dışı müdahalelere karşı Türkiye demokrasi yolunda ilerlemeye devam edecektir. Onun için “Daha Güçlü Demokrasi için Yeni, sivil bir Anayasa” diyoruz. HAK-İŞ Konfederasyonu olarak, ülkemize ve bu ülkenin geleceğine güveniyoruz” şeklinde konuştu.


ARSLAN’DAN BİRLİK VE BERABERLİK ÇAĞRISI


Arslan, Türkiye üzerinde kirli oyunlar oynanarak huzurumuzu bozmaya çalışanlara karşı, birlik ve beraberlik çağrısı yaptı.


Terörü lanetleyerek her türlüsüne karşı olduklarını belirten Arslan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Terörün bir an önce son bulmasını istiyoruz. Türkiye'nin devleti, milleti ve kurumlarıyla bir bütün halinde terörle mücadele konusunda daha aktif ve etkin çalışmaları hayata geçireceğine olan inancımızı vurgulamak için Sakarya'dayız. Bu vatan topraklarında varlığımızı sabit ve anlamlı kılan, bağımsızlığımızı çiğnetmediği gibi, emeğimizin de onurunu çiğnetmeyen Sakarya’nın şahsında, tüm Anadolu emekçilerine şairin diliyle sesleniyorum: ‘Yol O’nun Varlık O’nun gerisi hep angarya. Yüz üstü çok süründün Ayağa kalk Sakarya!’”


1 MAYIS BİLDİRİSİ OKUNDU


Mitingde Recep Biskin ve Sumeyra Uzun tarafindan HAK-İŞ’in 1 Mayıs bildirisi okunarak, demokrasi, barış, yeni anayasa, soysal devlet ve özgürlüğe vurgu yapıldı.


Ücretlilerin milli gelirden aldığı payın artırılması ve insanı merkeze alan, daha adil ve sürdürülebilir bir dünya ve Türkiye ekonomisinin talep edildiği bildiride, sendikasızlaştırmaya, taşeronlaştırmaya, güvencesizleştirmeye, özel istihdam büroları aracılığıyla geçici iş ilişkisi kurmaya, kayıt dışı ve düşük ücretlerle çalıştırmaya itirazlar dile getirildi.


Bildiride, göçmen sorunu ve çevreye de dikkat çekilerek, “Başta Suriye olmak üzere ülkesinde yaşanan savaş ve şiddet ortamından kaçarak ülkemize sığınan göçmen kardeşlerimiz için uygulanabilir, sürdürülebilir, ulusal ve uluslararası politikaların geliştirilmesini; üretirken, doğal yaşam ve ekolojik çevrenin korunması, orman, su yatakları, akarsular, göller ve denizler gibi insanlığın ortak değer ve miraslarının ticaretleştirilmemesini ve korunmasını istiyoruz” denildi.


ONBİNLER, GRUP YÜRÜYÜŞ’ÜN ŞARKILARIYLA EĞLENDİ


Mitingde Grup Yürüyüş de bir konser verdi. Grup Yürüyüş’ün seslendirdiği şarkılar farklı anlar yaşattı. Kent Meydanı’nın hınca hınç dolduran on binler coşkulu şarkılara eşlik etti.


1 MAYIS, BARIŞ, KARDEŞLİK VE HOŞGÖRÜ İÇERİSİNDE KUTLANDI


HAK-İŞ’in 32 ilden gelen üyeleriyle Sakarya’da gerçekleştirdiği 1 Mayıs kutlaması, her zaman olduğu gibi bu yılda kavga, çatışma ve hesaplamadan uzak, karşılıklı anlayış, barış ve kardeşlik içerisinde, bayram ve şölen havasında, yine tarihi bir kutlamayla son buldu.


HAK-İŞ, TAKSİM ANITINA ÇELENK KOYDU

 

Sakarya’nın yanı sıra diğer şehirlerdeki 1 Mayıs kutlamalarına da etkin olarak katılan HAK-İŞ, 30 Nisan 2016 tarihinde, “1 Mayıs 1977 1 Mayısı”nda hayatını kaybedenlerin anısına Kazancı Yokuşu’na karanfil bıraktı, Taksim Cumhuriyet Anıtı’na çelenk koydu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


HABERE AİT GÖRSELLER :

01 Mayıs 2016 14:00, Haberler


© 2021 HAK-İŞ Konfederasyonu