ARSLAN, HÜKÜMETİN EYLEM PLANINI DEĞERLENDİRDİ

11 Aralık 2015 14:00, Haberler


ARSLAN, HÜKÜMETİN EYLEM PLANINI DEĞERLENDİRDİ

 

Genel Başkanımız Mahmut Arslan, kıdem tazminatından, asgari ücrete, emekli maaşlarından, taşeron konusuna kadar çalışma hayatına ilişkin pek çok düzenlemeyi içeren Hükümetin Eylem Planını değerlendirdi. Arslan, eylem planının olumlu yönleri olduğu gibi, sosyal taraflarla görüşerek geliştirilmesi gereken ve aynı zamanda eksik yönleri de bulunduğunu söyledi.

 

Genel Başkanımız Mahmut Arslan, 11 Aralık 2015 tarihinde TRT Haber Yayınına katılarak, Hükümetin 1 hafta içinde yapacaklarından başlayarak 3 aylık, 6 aylık ve 1 yıllık periyodlarla yapacaklarını sıralayıp bağlayıcı bir karar almasını olumlu bir gelişme olarak değerlendirdi. Kamuoyunda seçim meydanlarında verilen vaatlerin ne zaman gerçekleştirileceğine ilişkin bir beklenti bulunduğunu ifade eden Arslan, “Ortaya koyulan program bu beklentileri de karşılamış oluyor. Bu nedenle olumlu bir adım olarak değerlendiriyoruz. Programda yer alan bazı konular, yapılacak olanlar veya yapılmayacak olanlarla ilgili, bizim beklentimiz olup da programda yer alan konularla ilgili itirazlarımız ve eleştirilerimiz olmakla birlikte sistem olarak olumlu buluyoruz. Ayrıca Hükümetin kendi taahhütlerinin arkasında durmasını ve bunu da belli periyodlarla yapacağını taahhüt etmesini Türkiye açısından önemli bir adım olarak değerlendiriyoruz” dedi.

 

Arslan, özel sektörde kıdem tazminatı konusunda önemli bir sorun olduğunu, özel sektörde çalışanların yüzde 85’inden fazlasının kıdem tazminatı alamadığını belirterek, “Bu Türkiye için, emekçiler için çalışanlar için çok ciddi bir sorun” dedi.

 

Özel sektörde çalışanların da kamuda çalışanlar gibi hak ettikleri kıdem tazminatını almaları gerektiğini söyleyen Arslan, mevzuattan kaynaklanan sorunlar olduğunu kaydetti. Arslan, “Bu sorunların çözülmesiyle birlikte yeni bir sisteme ihtiyacımız var. Herkesin kıdem tazminatını alabileceği bir modeli oluşturmamız gerekiyor. Adına fon diyebiliriz, sandık diyebiliriz, başka bir şey diyebiliriz. Özel sektörde işçilerin büyük bir bölümü kıdem tazminatı alamıyorsa, bu ülkenin yöneticileri de sendikaları da buna duyarsız kalamazlar ve mutlaka bunu çözecek adımlar atmalıyız” dedi. Kıdem tazminatı konusunda daha önce yürütülen çalışmalarda “sosyal taraflar uzlaşsın, sonra biz adım atalım” söylemi nedeniyle yol alınamadığını ifade eden Arslan, “Mutlaka sosyal taraflarla görüşülerek sosyal tarafların fikirleri dikkate alınarak bir düzenleme yapılmalıdır. Ancak bir düzenleme yapılması için tarafların anlaşması şartına bağlanmamalıdır. Sayın Başbakan’ın açıklamasında bu yönde bir ifade kullanılmamasını olumlu buluyorum” dedi.

 

Mahmut Arslan, bütün zorluklara karşın sendikalara üye olabilen taşeron işçilerin toplu iş sözleşmesinin imzalanması konusunda sıkıntılar yaşandığını belirterek, şunları kaydetti:

 

“Sayın Başbakanımız Ahmet Davutoğlu, 22-23 Ekim 2015 tarihlerinde gerçekleştirilen HAK-İŞ’in 13. Olağan Genel Kurulunda taşeron işçilerin toplu iş sözleşmelerinin biran önce tamamlanması konusundaki talimatına karşın bu konuda hala bir sonuç alabilmiş değiliz. Biz taşeron işçilerin kadro talebimizi dile getiriyor ve bir sonuç bekliyorken, taşeron işçilerin hakları olan toplu sözleşmelerinin imzalanmamasını da anlamakta zorluk çekiyoruz. Hem Maliye Bakanlığına hem de özellikle Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız Sayın Süleyman Soylu’ya bu çağrımızı iletiyoruz. Yüz binlerce işçinin toplu sözleşme beklediği bir dönemde herhangi bir adım atılmamasını kabul etmek mümkün değil ve biz gerçekten zor durumdayız.”

 

HAK-İŞ Başkanı Arslan, Başbakan Davutoğlu’nun önümüzdeki üç aylık dönemde asıl işlerde çalışan taşeronların kadroya alınacağına ilişkin ifadelerine de değinerek, şunları kaydetti:

 

“Asıl iş yardımcı iş konusu çözülmeden, kadro meselesine geçilemiyor. Bakanlar Kurulu acilen asıl iş ve yardımcı iş konusunda görevini yerine getirmeli, sosyal taraflarla konu tartışılmalı, daha sonrada bu konunun yasal düzenlemesi yapılmalıdır. Kısa dönemde bunun olması taahhüdünü olumlu buluyoruz. Ancak bu konuda çalışmamız gerekiyor. Eksiklerimiz var. Bakanlar Kurulu’nun tamamlaması gereken uygulamalar var ve Parlamentoda düzeltilmesi gereken hususlar var. Ama birinci planda kanunu çıkarmışız, yönetmelikleri çıkarmışız, işçiler sendikalı olmuş, toplu sözleşme bekliyorlar maalesef sözleşmeleri yapamıyoruz.”

 

Arslan, açıklanan eylem planı ile işçi ve Bağ-Kur emeklilerine yılda bir defa 1.200 TL ödeme yapılacak olmasının önemli bir gelişme olduğunu belirtirken, “Hala yoksulluk ve açlık sınırı rakamlarının altında maaş alan emeklilerimiz var. Ancak olumlu bir adım, bunun arkasının gelmesini bekliyoruz” dedi.

 

Asgari ücretin 1.300 lira olması yönündeki adımları önemli bulduğunu, ancak yeterli olmadığını ifade eden Arslan, şöyle devam etti:

 

“Fakat asgari ücretin işverenler tarafından kaygıyla karşılanması ve ücretlerin üzerindeki yüklerin hafifletilmesine yönelik bazı adımların atılacağı hususunda beklentiler var, biz de bu beklentiler içerisindeyiz. Çünkü asgari ücretin artmasıyla hem kayıtdışının artmaması gerekiyor, hem de işçilerin işlerini kaybetmemesi gerekiyor. Böyle bir tehditle karşı karşıyayız. Maalesef bazı işverenlerimiz, bazı işveren örgütlerimiz asgari ücretin bu şekilde yükselmesinin getireceği zorluklardan bahsedip adeta aba altıdan sopa gösteriyorlar. Buna izin verilmemeli ama işverenlerin de yükünü hafifletecek özellikle vergi konusunda hafifletecek adımlar atılabilir. Ama işçi çıkarma ve kayıtdışına karşı da tedbirlerin alınması gerekiyor. Bu konuda kamuoyunu uyarmamız gerekiyor. Ciddi bir tehditle karşı karşıyayız.”

 

Arslan, açıklanan eylem planını genel olarak olumlu bulduğunu ve atılacak adımların sosyal tarafların da görüşleri alınarak hayata geçirilmesi gerektiğini belirtirken, HAK-İŞ’in öncelikli gündem maddelerinden olan bazı konuların programda yer almamasından da yakındı. Arslan, “HAK-İŞ Konfederasyonu olarak 5620 sayılı Kanundaki 6 ay sınırının kaldırılarak geçici işçilere işin gereği için daha uzun çalışma imkanı getirilmesini talep ediyoruz” dedi. Arslan, ayrıca üniversite mezunu olup da işçi statüsünde çalışan kamudaki işçilerin ya memur kadrolarına alınması ya da onların ücretlerinde de düzenleme yapılması konusunda adımlar atılması gerektiğine dikkat çekti. Arslan, Hükümetin sosyal konulara ilişkin önemli adımlar atmasını yeterli olmamakla birlikte önemli bulduklarını belirterek, “Yeterli olmamakla beraber bunlar ilk adımlardır. İnşallah yenileri gelecektir” dedi.

 

HABERE AİT GÖRSELLER :

11 Aralık 2015 14:00, Haberler


© 2021 HAK-İŞ Konfederasyonu