HAK-İŞ’TEN KADIN DOSTU İŞYERLERİNE BELGE

08 Ekim 2015 14:00, Haberler


HAK-İŞ’TEN KADIN DOSTU İŞYERLERİNE BELGE


HAK-İŞ Konfederasyonu tarafından, SA 8000 Sosyal Sorumluluk Yönetim Sistemi Standardına (BSCI Kriterleri) uygun olarak hazırlanan “HAK-İŞ Kadın Dostu İş Yerlerini Belgelendirme Projesi” kapsamında “Kadın Dostu Örnek İşyeri” olarak seçilen 5 işletme düzenlenen törenle belgelerini aldı.


“HAK-İŞ Kadın Dostu İş Yerlerini Belgelendirme Projesi” kapanış toplantısı 8 Ekim 2015 tarihinde gerçekleştirildi. Toplantıya, Genel Başkanımız Mahmut Arslan’ın yanı sıra Genel Başkan Yardımcımız Mustafa Toruntay, AK Parti Ankara Milletvekili Jülide Sarıeroğlu, AK Parti Ankara Milletvekili Adayı Mehtap Toruntay, ÇASGEM Başkanı İsmail Akbıyık ve ödüle layık görülen işyeri yetkilileri ile HAK-İŞ’e bağlı sendikalarımızın başkanları ve yöneticileri ile şube başkan ve yöneticileri katıldı.



HAK-İŞ Kadın Komitesi tarafından yürütülen Proje ile 9 Sektörü içeren (Genel Hizmetler, Tekstil, Büro, Sağlık, Bankacılık, Gıda, Orman, Taşıma, Medya)  2 pilot il olan İstanbul ve Ankara’da ki işletmelerde 20 İş yerinde toplam 251 kadın çalışan ve 20 İnsan Kaynakları temsilcisi ile yüz yüze görüşme gerçekleştirilip, çalışma ortamlarının yerinde gözlemlenmesi sonucunda oluşturulan durum tespit formlarının değerlendirilmesi ile “Kadın Dostu Örnek İş Yeri” olabilecek işletmeler tespit edildi.


Toplantının açılışında HAK-İŞ Konfederasyonu Uzmanı Sümeyra Uzun “Kadın Dostu İşyerlerini Belgelendirme Projesi” sunumu gerçekleştirdi. Sunumun ardından protokol konuşmalarına geçildi.


Arslan: “HAK-İŞ Olarak Bir İlki Gerçekleştirdik”


Kadın Dostu İşyerlerini Belgelendirme Projesi’nin çok büyük anlamlar içerdiğini ifade eden Arslan, HAK-İŞ’in 13. Olağan Genel Kurulu öncesinde, yoğun bir dönem geçirilmesine rağmen kısa süre içerisinde çok kapsamlı bir projenin başarılı olmasının önemine değindi.


Projede birebir görüşmeler sayesinde sağlıklı sonuçlar elde edildiğini ifade eden Arslan, “Bizzat HAK-İŞ Kadın Komite mensuplarımız işçilerle yüz yüze, sabır ve dikkat içerisinde bir ilki gerçekleştirdi” dedi. İş yerlerine girmenin ve inceleme yapmanın başlı başına bir sorun olduğunu, ancak projede bu tür sorunların kolaylıkla aşıldığını belirten Arslan, bu açıdan bakıldığında projenin özgün bir nitelik taşıdığını söyledi.


“Proje Devam Edecek”


Projenin sadece 20 iş yeri ile sınırlandırılmadığını, HAK-İŞ var olduğu sürece projenin devam ettirileceğinin altını çizen Arslan, “Proje HAK-İŞ var olduğu sürece devam ettirilecek, bu sayede işyerleri birer dünya markası haline getirilerek, kadınlara rahat bir çalışma ortamı sağlanacaktır. İş yerlerindeki rekabet gücünün arttırılması sayesinde bu marka işletmelerde bizim oradaki geleceğimizde teminat altına alınacaktır” dedi.


Projenin daha fazla kurumsallaşması için AR-GE çalışmaları yapıldığını vurgulayan Arslan, ödül alan firmaların ürettiği mamullerin üzerinde “Kadın Dostu İşyeri Sertifikası Almıştır” ibaresi konulmasının da yapılması düşünülen çalışmalar arasında yer aldığını ifade etti. Bir diğer çalışmanın da yine kadın dostu iş yerlerinin önlerine belirlenen renkte bir bayrak asılması olduğunu dile getiren Arslan, bu çalışmaların teşvik yönünde etkili olacağını söyledi.


“Kadınların Desteğine İhtiyacımız Var”


Bütün yapılan projelerde kurumlardan ziyade kadın çalışanların desteğine ihtiyaç duyulduğunu belirten Arslan, “Kadınların çalışma hayatında rahat etmelerini sağlamak için bize ulaşmaları, sorunlarını dile getirmeleri gerekmekte, bu sayede onların rahat çalışacakları ortamların sağlanması konusunda elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz” dedi.


“HAK-İŞ Sorumluluk Almaktan Çekinmez”


Kadına yönelik faaliyetlerin HAK-İŞ’te sınırlı olmadığını da dile getiren Arslan, “Burada bulunan çoğu arkadaşımız işletmelerde taşeron olarak çalışmaktadır. HAK-İŞ taşeron konusunda da Türkiye’de önemli çalışmalara imza atan kuruluşlar arasında yer almaktadır. Mevcut üyelerimizin yarısını taşeronlar oluşturuyor. Bu da demek oluyor ki taşeron işçiler HAK-İŞ’e güveniyor, bizim bu konuda üzerimize büyük sorumluluklar düşmekte, taşeron denildiği zaman beraberindeki birçok sorunu anlamalı, iyi analiz etmeliyiz. Şu anda asıl iş ve yardımcı iş ayrılmış durumda değil, bu süreç biliyoruz ki zorlu bir süreç olarak geçecektir. Bütün sorunların üstesinden gelmek için çok çalışmamız gerekmektedir” dedi.


HAK-İŞ’in hiçbir zaman sorumluluktan kaçmadığının altını çizen Arslan, aksine HAK-İŞ’in her zaman sorumluluk alınması gereken durumlarda taşın altına elini koymasını bildiğini söyledi.


Arslan, projede emeği geçen Konfederasyonumuza bağlı sendikaların temsilcilerine, üyelerine ve özel sektör işverenlerine de ayrı ayrı teşekkürlerini iletti.


Sarıeroğlu:”HAK-İŞ Kadınların Sorunlarını Çözmek İçin Yoğun Çaba Veriyor”


AK Parti Ankara Milletvekili Jülide Sarıeroğlu, toplantıda bulunmanın onur verici olduğunu ifade ederek, uzun yıllar emek verdiği HAK-İŞ Kadın Komitesinin gerçekleştirdiği bir projeye ilk defa konuk sıfatıyla katıldığını, projenin yapım aşamasında emeği geçen herkese minnettar olduğunu belirtti.

Yapılan proje ile HAK-İŞ’in bir ilke imza attığının altını çizen Sarıeroğlu, kadın odaklı çalışma prensibine özen gösteren HAK-İŞ Konfederasyonu’nun kadınların çalışma hayatında karşılaştığı bütün sorunları çözmek için gece gündüz demeden çalıştığını ifade etti.


Kadın komitesinin kurulduğu günden bu yana büyük bir ivme kazanarak, kurumsallaşmış olarak çalışmalarına devam ettiğini vurgulayan Sarıeroğlu, “Mutlu kadın, mutlu aile, mutlu toplum isteniliyorsa, kadınlarla ilgili daha çok çalışma yapılması gerekiyor” dedi.


İş yerlerine de teşekkür eden Sarıeroğlu, onların bu projelere kapılarını açması sonucunda çalışma hayatındaki kadınların birçok sorununun tespit edilerek çözüme kavuşturulduğunu dile getirdi.


Toruntay: “HAK-İŞ Kadın Projelerinde Örnek Teşkil Etmektedir”


AK Parti Ankara Milletvekili Adayı Mehtap Toruntay, projenin önemine değinerek, “El birliği ile kadınların problemlerini azaltarak, onların istihdamını arttırıp yönetimde söz sahibi olmaları için HAK-İŞ çok güzel bir örneği oluşturuyor. Bu örneğin tüm topluma ve sendikal mücadeleye yayılmasını talep ediyorum. Ödül alacak iş yerlerini tebrik ediyor, çalışma hayatındaki tüm işletmelerin bu yönde çalışmaları hızlandırmasının kadın istihdamı açısından önemli olacağını düşünüyorum” dedi.


Çalışma Genel Müdürü Nurcan Önder, HAK-İŞ’i kadın çalışmalarından dolayı tebrik ederek, bundan sonraki çalışmalarında bütün işçi kesiminin ve HAK-İŞ Kadın Komitesinin yanında olacağını ifade etti.


“Projenin Amacı Kadın İstihdamını Teşvik Etmek”


HAK-İŞ Kadın Komitesi Koordinatörü Fatma Yavuz, projenin amacının kadın istihdamını teşvik etmek, kadınların fiziksel ve psikolojik olarak rahat çalışabilecekleri bir ortam sağlamak olduğunu belirtti.

Kadınların çalışma ortamlarında tespit edilen sıkıntılara vurgu yapan Yavuz, çoğu iş yerinde erkelerle bayanların tuvaletlerinin ayrı olmadığını, emzirme odaları ve çocuk bakım odaları için yer sağlanmadığını ve kreş sorunlarının olduğunun tespit edildiğini, bununla ilgili olarak proje sona ermiş olsa dahi çalışmaların devam ettirileceğini ifade etti.


Toplantıda, ödül alan kurumların temsilcileri olan, Hizmet-İş sendikamızın örgütlü olduğu, Süleymaniye Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları, Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Erol Kısmet, Öz Büro-İş Sendikamızın örgütlü olduğu,  İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Hastane Müdür Yardımcısı Elif Uzel, Öz İplik-İş Sendikamızın örgütlü olduğu, Öz-Ak Tekstil Konfeksiyon Sanayi ve Ticaret A.Ş İnsan Kaynakları Müdürü Ahmet Özmen, Rest Temizlik Ürünleri Sanayi ve Ticaret A.Ş Satış Genel Müdürü Barış Emen ve Medya-İş Sendikamızın örgütlü olduğu; Anadolu Ajansı Türk Anonim Şirketi Genel Müdürlüğü Proje Yönetimi Müdürü Nezahat Kocabıyık birer teşekkür konuşması yaptı.

 

Ödül töreninde “Kadın Dostu Örnek İş Yeri” olarak seçilen 5 İşletmeye ödülleri ve sertifikaları takdim edildi. Toplantı toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.

HABERE AİT GÖRSELLER :

08 Ekim 2015 14:00, Haberler


© 2021 HAK-İŞ Konfederasyonu