ÖZ GIDA-İŞ SENDİKAMIZIN 13. OLAĞAN GENEL KURULU YAPILDI

13 Haziran 2015 14:00, Haberler


ÖZ GIDA-İŞ SENDİKAMIZIN 13. OLAĞAN GENEL KURULU YAPILDI

 

Öz Gıda-İş Sendikamızın 13. Olağan Genel Kurulu 13-14 Haziran 2015 tarihinde Ankara'da gerçekleştirildi. Genel Başkanımız Mahmut Arslan, "Hem Öz Gıda-İş, hem de Hak-İş olarak yapmamız gereken çok önemli işler var. Biz gerekçeler üretmek için değil, çözümler üretmek için varız. Bu sorumlulukların bilincinde olarak HAK-İŞ’i ve bağlı sendikalarını kendi iş kollarında bir numara yapmak için verdiğimiz mücadeleden asla sapmayacağız" dedi.

Genel Başkanımız Mahmut Arslan’ın Divan Başkanlığı yaptığı Öz Gida-İş Sendikası 13. Olağan Genel Kuruluna Hak-İş Yönetim Kurulu Üyeleri, Sendika Genel Başkan ve Yönetim Kurulu Üyeleri ile AK Parti Ankara Milletvekili Aydın Ünal, Ak Parti Ankara Milletvekili Vedat Bilgin, Ak Parti MYK üyesi Eski Manisa Milletvekili Hüseyin Tanrıverdi, Sağlık Eski Bakanı Yardımcısı Eski Ak Parti Çorum Milletvekili Agâh Kafkas, AB Türkiye Delegasyon Temsilcisi Prof. Dr. Mustafa Balcı ile işveren temsilcileri, delegeler ve misafirler katıldı.

ÖZ GIDA-İŞ ve HAK-İŞ OLARAK YAPMAMIZ GEREKEN ÇOK ÖNEMLİ İŞLER VAR

 

Genel Başkanımız Arslan, Öz Gıda-İş'in, Hak İş'in bu günlere gelmesindeki katkılarının yadsınamaz olduğunu ve endüstriyel ilişkiler sistemine getirdiği farklı bakış açısının sendikalarımızı ve Hak-İş'i belli bir aşamaya taşıma konusundaki iradesinin gerçekleştirilmesinde Öz Gıda-İş'in çok büyük ve çok önemli katkıları olduğunu ifade etti.

Hak-İş'in bütün emekçilere olduğu kadar Öz Gıda-İş sendikamıza teşekkür borcu olduğunu söyleyen Arslan, şunları kaydetti:

 

"Onun için sizlere Hak-İş'e katkılarından dolayı Öz Gıda-İş'in bütün mensuplarına huzurlarınızda teşekkür etmek istiyorum. Hak-İş bugün Türkiye'nin en büyük konfederasyonlarından birisi, üye sayımızın inşallah Temmuz istatistiklerinde 400 bin civarında olacağımızı görüyoruz. 13 milyon sigortalının olduğu bir ülkede Hak-İş'i 400 bin üye ile temsil etmek sorumluluklarımızı tam olarak yerine getirdiğimizi bize göstermemektedir. O yüzden Hak-İş milyonları arkasına takamazsa, milyonlarca emekçiyi bu mücadeleye dâhil edemezse, sorumluluklarımızı yerine getirmiş olamayız. O nedenle hem Öz Gıda-İş, hem de Hak-İş olarak yapmamız gereken çok önemli işler var. Biz gerekçeler üretmek için değil, çözümler üretmek için varız. Bu sorumlulukların bilincinde olarak HAK-İŞ’i ve bağlı sendikalarını kendi iş kollarında bir numara yapmak için verdiğimiz mücadeleden asla sapmayacağız.

HAK-İŞ’in ve Öz Gıda-İş sendikamızın hayalleri ve hedefleri var. Hedeflerimizi yerine getirmek için çok işimiz, uzun bir yolumuz var. 1976 yılında kurulduğunda Türkiye'de binden fazla sendika onlarca konfederasyon vardı. Kuruluşumuzdan kısa bir süre sonra 12 Eylül ile karşılaştık. 12 Eylülün bütün baskıları yeni kurulmuş bir Hak İş'in üzerinde çok ciddi travmalar yarattı. Hak-İş bu soylu ve onurlu mücadelesini bütün baskı dönemlerine rağmen bugünlere taşımayı başardı.

 

13. Genel Kurulunuzda bir başarı öyküsünü kutlamak, bu genel kurulu bir bayram havasına dönüştürme hakkınız var. Bunu teslim ediyorum, kutluyorum, başarılarınızın devamını diliyorum. Ama aynı zamanda size tarihi bir sorumluluğu da yüklemek istiyorum. Öz Gıda-İş Sendikasının 13. Genel Kurulunda yeni bir başlangıç yapıyoruz. Yeni bir temel atıyoruz. Artık biz işkolumuzun bir numarasıyız. Türkiye'nin bir numarası olma noktasında yeni bir hamle yapmamız gerekiyor. Sizleri geleceğimizi birlikte inşa etmeye çağırıyorum. Hak-İş'i Öz Gıda-İş'ten ayrı görmeyin. Hak-İş, Öz Gıda-İş ve diğer sendikalarla bir bütündür. Öz Gıda-İş'in başarısı Hak-İş'in başarısıdır."

 

HALKIMIZ İRADESİNİ ORTAYA KOYMUŞTUR

 

1950'den sonra yaptığımız hemen hemen bütün seçimler sonuçları itibariyle halkımızın sağduyusunun her zaman basiretli bir şekilde sandığa yansıdığını belirten Arslan, "Buna saygı gösterilmesi gerekir. Hoşumuza gitmeyen, içimizi acıtan, canımızı sıkan, hedeflediğimiz noktalar gerçekleşmeyebilir. Ama bütün bunlarda seçmeni değil kendimizi hesaba çekmeliyiz. Acaba nerede yanlış yaptık, nerede hatamız oldu, hangi işi eksik bıraktık, nerede bir sorun yaşandı ki halk bize böyle bir mesaj verdi diye bakmak lazım" dedi.

Arslan, "Türkiye'de herkesin bu seçim sonuçlarından yeterince ders çıkarmayı iyi bilmesi gerekiyor. Biz seçimlerin sonuçlarının toplumun üzerinde oluşturduğu şokların kısa sürede ortadan kalkacağını umuyoruz. Artık soğukkanlı bir biçimde Türkiye'nin hükümetsiz kalmadan yeni dönemde hedeflediği 2023, 2053 ve 2071 hedeflerinden vazgeçmeden ve sorumluluklarını bilerek hareket etmesini bekliyoruz” dedi.

 

EMEK VE ALINTERİ MÜCADELEMİZ ŞANLA ŞEREFLE DEVAM EDİYOR

 

Hak-İş Genel Başkan Yardımcısı ve Öz Gıda Sendikası Genel Başkanı Mehmet Şahin, Genel Kurula gösterilen ilgi ve katılımdan dolayı memnuniyetini belirterek, "Öz Gıda-İş'in Tüm kurucularına, Sendikamızın ve HAK-İŞ’imizin Rahmetli Genel Başkanı ve merhum Bakanımız Necati Çelik'e, eski Genel Başkanımız Salim Uslu'ya, 40 yıldır bu onurlu mücadelenin içerisinde olanlara ve bütün üyelerimize huzurlarınızda bir kez daha teşekkür ediyorum" dedi.

Mehmet Şahin, 40 yıl önce ekilen tohumların ve fidanların büyüyüp ulu bir çınara dönüştüğüne atıfta bulunarak, 40 yıl önce başlayan emek ve alın teri mücadelesinin hedefine kilitlenmiş bir biçimde şanla şerefle devam ettiğini ve Öz Gıda İş Sendikasın bugün Türkiye’nin kendi iş kolunda en büyük sendikası olduğunu ifade etti.

 

Öz Gıda-İş'in geldiği yeri yeterli görmediğini belirten Şahin, "600.000’e yakın kayıtlı işçinin çalıştığı Gıda İşkolunda bu rakamı daha da ileriye götürmeliyiz. Yeni faaliyet dönemi için hedefimizi açıklamak istiyorum. Hedefimiz, ilk etapta 50.000 üyeye ulaşmaktır. 600.000 çalışanın olduğu bir işkolunda, inanın ki bu rakama ulaşmak bizim için hayal değildir" dedi.

 

ÇAYKUR ÖRGÜTLENMESİ

 

Şahin, "Türkiye’nin en önemli markalarından biri olan Çay-Kur’da yoğun çaba ve gayretlerimiz sonrasında hamdolsun ki yetki belgesini aldık. Toplu sözleşmemizi yaptık. Şu anda ikinci toplu sözleşmemizi de büyük bir başarı ile imzaladık, Çaykur’a ilave olarak, bu dönemde, Çaysan’da, Dosu Maya’da, Hero Gıda’da Ak Gıda’da Kerevitaş’da, Natura Gıda’da, Gönenli Süt’te, Ünilever’de, (Algida-Konya İşletmesinde) Marsa’da, Örgen Gıda’da, Tarım Kredi İşletmelerinin farklı illerdeki yağ ve yem fabrikalarında, örgütlendik" dedi.

YÖRSAN ve aynı şirkete bağlı Ar Yemek’de çoğunluk tespiti alındığını belirten Şahin, "Ancak işverenin itirazı nedeni ile başlayan hukuki süreci devam ettiriyoruz. Bunların yanı sıra, ülkemiz gıda sektöründe çok önemli bir yer konumuna gelen Karaman’’ı kendimize yeni örgütlenme hedefi olarak seçtik" ifadelerini kullandı.

 

SINAV VE BELGELENDİRME MERKEZİ KURACAĞIZ

 

Gıda Sektöründe yer alan meslek standartları ve yeterlikleri geliştirilmesi konusunda, yeni bir aşamaya geçildiğine değinen Şahin, Sınav ve Belgelendirme Merkezi kurulması projesi kapsamında gıda sektöründe 8 mesleği içine alan Sınav ve Belgelendirme Merkezini İstanbul'da kurulacağını, işçi-işveren diyaloğunun güzel bir örneğinin görüleceği bu projenin maliyetinin 217.000 Euro'yu bulacağını söyledi.

 

Şahin, "MYK ile yaptığımız Meslek Standartları ve yeterlikler hazırlanması projesine ilave olarak Doğu Karadeniz Bölgesi’nde uygulayacağımız “Çayım da, İşim de Güven de Projesi’ni de hazırlayarak, çalışma Bakanlığı’na sunduk 180.000 Euro tutarındaki bu projeyle çayın bahçede yetiştirilmesinden, toplanmasına, işlenmesine ve tüketilmesine kadar ki tüm süreçlerde, 400 kadın’a gerekli eğitimlerin verilmesi amaçlanmaktadır. Proje sonunda eğitim gören 400 kadından 100’ünün yöredeki işletmelerde istihdam edilmesi amaçlanmaktadır" dedi.

 

DÜNYA SENDİKACILIĞI İÇİN HAK İŞ ÖNEMLİ BİR İMKÂN VE ŞANSTIR

 

Özellikle, İslam ülkeleri, Ortadoğu ve Afrika’da, Sendikacılığın gelişmesi ve yaygınlaştırılması bakımından Hak İş'in kurumsal bir model olduğunu söyleyen Şahin, "Biz de; 40 yıllık birikimimizin verdiği özgüvenle, bugünümüzü daha iyi okumalı, yarınımıza dair yeni perspektifler ortaya koymalıyız. Bu şekilde, Hak İş tecrübesini, anlayış ve felsefesini bir model olarak, dünya literatürüne kazandırmalıyız" dedi.

 

Ak Parti Ankara Milletvekili Vedat Bilgin

 

Türkiye'de ve Dünya'daki Sendikal mücadelenin önemine vurgu yapan Vedan Bilgin, emeği ile geçinenler olarak hakların kısıtlanmasının önüne geçilmesinde en önemli argümanın demokrasinin en güzel şekilde işletilmesine bağlı olduğu söyledi. Bilgin, Öz Gıda-İş Sendikasının 13. Olağan Genel Kurulunun hayırlı olması ifade ederek yeni seçilecek yönetime başarılar diledi.

Aydın Ünal: Eğitimin en kalitelisini Öz Gıda-İş Çatısı altında aldım

 

1990'lı yılların başında Öz Gıda-İş Sendikası ve Hak-İş Konfederasyonu ile tanıştığını ifade eden Ak Parti Ankara Milletvekili Aydın Ünal, "Üniversite yıllarında almış olduğum eğitimden çok daha anlamlısını ve kaliteli eğitimi bir çok ilkleri yaşayarak Öz Gıda-İş ve Hak-İş çatısı altında öğrendim" dedi. Ünal, hayatının emekçilikle geçtiğini ifade ederek, Milletvekilliği döneminde de emeği ile geçinenlerin her zaman yanında olacağını, kapısının her zaman sonuna kadar açık olacağını söyleyerek genel kurula başarılar diledi.

Tanrıverdi: "Öz Gıda-İş Sendikası Kurulduğu günden bugüne kadar çizgisinden sapmadı"

 

Hüseyin Tanrıverdi, "Bugün Öz Gıda-İş Sendikamızın 13. olağan Genel Kurulunu yaparken aynı zamanda 40. yaşını da kutluyor gibiyiz. Zannederim bununla ilgili bilahare 40. yıla ilişkin güzel etkinlikler olacaktır. Ama bugünkü genel kurul bunun başlangıcıdır. Dolayısıyla 40 yıllık mazisi olan bir sendikanın genel kurulunda elbette konuşmak sizlere hitap etmek bize heyecan ve onur vermektedir. Öz Gıda-İş Sendikasının kuruluşundan bugüne kadar çizgisinde herhangi bir sapma olmadan bugünlere gelmiştir" dedi.

Agah Kafkas: Öz Gıda-İş'in neferi olmaktan gurur duyuyorum

 

Kafkas, 28 yaşında Öz Gıda-İş Sendikasına girdiğini ve 45 yaşında ayrıldığını 17 yıl süresince bir gün olsun işe gidiyorum demediğini bir mücadele ve ibadet aşkı ile görevini sürdürdüğünü ifade ederek, "Sendikacılığı hiç bir zaman iş olarak görmedim, verdiğimiz mücadele ile Öz Gıda-İş'in vizyonunu ilerilere taşıyan bir nefer olmaktan gurur duyuyorum" dedi. Kafkas Hak-İş'e ve Öz Gıda-İş'e emeği geçenlere başta Merhum Necati Çelik'e ve Salim Uslu'ya bugünlere gelinmesi için verdikleri olağanüstü mücadelelerinden dolayı minnetlerini sundu.

Hak-İş Genel Başkan Yardımcısı ve Öz Orman İş Sendikası Genel Başkanı Settar Aslan da genel kurula hitaben bir selamlama konuşması yaparak, Genel Kurula başarılar diledi.

Protokol konuşmalarından sonra gündem gereği komisyonlar oluşturuldu, raporlar ibra edildi, zorunlu organlara müracaatlar yapıldı. Genel Kurul’un birinci günkü gündemi sona erdi.

 

 

 

 

 



HABERE AİT GÖRSELLER :

13 Haziran 2015 14:00, Haberler


© 2021 HAK-İŞ Konfederasyonu