PERC KADINLAR OKULU TOPLANTISINA KATILDIK

09 Kasım 2020 13:00, Uzmanlar


PERC KADINLAR OKULU TOPLANTISINA KATILDIK


PERC Kadın Okulu Toplantısı, 4 Kasım 2020 tarihinde PERC bölgesinden çok sayıda Konfederasyonun 70’ten fazla kadın temsilcisinin katılımıyla, Zoom üzerinden online olarak gerçekleştirildi. Konfederasyonumuz HAK-İŞ’i temsilen Dış İlişkiler Koordinatörümüz Merita Yıldız katıldı. 

2 ana bölümde gerçekleştirilen toplantı kapsamında, krizin cinsiyetçi bakış açısı ele alınarak, kadın hakları üzerindeki etkisi, ön cephedeki kadınlar, iş piyasasındaki zorluklar, sağlık çalışanları, sosyal koruma ve öğrenilen derslerle ilerde nelerin yapılacağı konusunda tartışma ortamı yaratılarak fikir alışverişi yapıldı. 

Toplantıda, PERC Kadın Komitesi Başkanı Sabine Slagers Kadın Okulu’nun önemi ve amacını anlattıktan sonra Komitenin eylem ve programını sundu. Slagers, dünyayı etkisi altına alan COVİD-19 salgını ile mücadele kapsamında kadınların karşılaştığı zorluklarla ilgili PERC Kadın Komitesi tarafından hazırlanan deklarasyonu anlattı.

Toplantının ilk bölümünü PERC Kadın Komitesi üyesi, HAK-İŞ Dış İlişkiler Koordinatörü Merita Yıldız yönetti. ITUC Genel Sekreteri Sharan Burrow, ETUC Genel Sekreter Vekili Ester Lynch, PERC İcra Sekreteri Anton Leppik’in konuk olarak katıldığı toplantının bu bölümünde COVİD-19 salgını nedeniyle küresel sendikacılık hareketinde görülen sıkıntılar ve zorluklar, bakım ekonomisi ve sağlık hizmetlerinde önemli bir rol oynayan kadınlar, bakım ekonomisine yapılması gereken yatırımlar, küresel sosyal korumanın önemi, dijitalleşme, eşitlik, sosyal diyalog ve toplu sözleşmelere dayanan yeni sosyal sözleşme, adil geçiş ve yeşil ekonomiye yönelik çalışmalar ele alındı. 

Özellikle pandemi sürecindeki üç taraflı diyalog mekanizmalarının hükümetler tarafından düzgün bir şekilde işletilmediğini dile getiren ITUC Genel Sekreteri Sharan Burrow, “Türkiye’deki torba yasanın da aynı şekilde taraflara danışılmadan yapılmaya çalışıldığını söyledi. Bu yüzden, Türkiye’deki üye konfederasyonlara destek olmak için Avrupa Sendikalar Konfederasyonu ile birlikte ortak bir dayanışma mektubu gönderdik” dedi. 

ILO, ETUC ve Belçika Konfederasyonu CGSLB’den uzmanlar, mevcut sağlık ve sosyo ekonomik krizinin cinsiyet bakış açısıyla analizini yaparak, endişelerinden ve çözüme yönelik uygulamalarından bahsettiler.

ITUC Eşitlik Departman Direktörü Chidi King ise geçtiğimiz yıl ILO Konferansında kabul edilen 190. Konvansiyonun Ülkeler tarafından onay ve kabulünün yapılması hususunda gerçekleştirilen lobicilik faaliyetleri anlattı.

PERC Kadın Okulu’nda masaya yatırılan konular ve sonuçlar kadın komitesinin önümüzdeki yıl program ve stratejisinin temelini oluşturacak.

HABERE AİT GÖRSELLER :

09 Kasım 2020 13:00, Uzmanlar


© 2021 HAK-İŞ Konfederasyonu