EMEĞİN RENGİ EBRU’YLA HAYAT BULDU

24 Haziran 2020 13:36, Komite Etkinlikleri


EMEĞİN RENGİ EBRU’YLA HAYAT BULDU


Kültür ve sanatın emeğe aktarılmasında önemli bir görev üstlenen HAK-İŞ Konfederasyonu, bu yıl bir ilke imza atarak, geleneksel sanatların önemli dallarından birisi olan ve UNESCO tarafından somut olmayan kültürel miras listesinde yer alan Ebru sanatı eğitimleri düzenleyerek HAK-İŞ üyelerini ve ailelerini ebru sanatıyla tanıştırdı. 

HAK-İŞ Kültür-Sanat Komitesi ve Kültür ve Turizm Bakanlığı katkılarıyla bu yıl ilk kez düzenlenen Uluslararası Ebru Buluşması: Emek Bağlamında Ebru Sanatında Telif Hakları Projesi eğitimleri kapsamında gerçekleştirilen “Emeğin Renkleri: Ebru” programının ikinci gününe, HAK-İŞ Kültür Sanat Komitesi Başkanı Birsen Çiçek Odabaşı, Kültür ve Turizm Bakanlığı Daire Başkanı ve Somut olmayan Kültürel Miras Sanatçısı Sanem Arıkan, ebru sanatı ustası hocalar, üyelerimiz, eşleri ve çocukları katıldı.

“Ebru Sanatına Emek Penceresinden Bakıyoruz”

Eğitim programının ikinci gününde bir açılış konuşması gerçekleştiren HAK-İŞ Kültür-Sanat Komitesi Başkanı Birsen Çiçek Odabaşı, “HAK-İŞ Konfederasyonu Kültür-Sanat Komitesi olarak bu yıl bir ilki gerçekleştiriyor, geleneksel sanatların en önemli dallarından birisi olan ve UNESCO tarafından somut olmayan kültürel miras listesinde yer alan Ebru sanatına emek penceresinden bakıyoruz. Dünyayı etkisi altına alan Koronavirüs salgını nedeniyle ebru eğitimlerimizi gerçekleştirirken maske, eldiven ve sosyal mesafe kuralına dikkat ediyor, ebru çalışmalarımızı birbirimizin sağlığını koruyarak gerçekleştiriyoruz. Mesafelerimiz uzak olsa da ebrunun bir gönül işi olduğunu, ebru ustalarının da gönüllü yok oluşun temsilcisi olduğunu biliyor, çalışmalarımızı bu ruhla gerçekleştiriyoruz. Ebruyla birlikte aynı zamanda bir gönül işini de icra etmiş oluyoruz” şeklinde konuştu.

“Ebrunun Her Bir Damlasındaki Emeğe Yakından Şahit Olduk”

Odabaşı, “Kültür ve Turizm Bakanlığımızın katkılarıyla bu yıl ilk defa gerçekleştirdiğimiz Ebru projesiyle kültür ve sanatla sendika hareketin içselleştirilmesi ve yaygınlaştırılmasına öncülük ediyoruz. Ebru sanatındaki emeği görmek amacıyla projemize başladık. Bu süreçte ebru sanatındaki emeği yakından görme fırsatı bulduk. Ebru sanatının her bir damlasında binbir emek olduğuna yakından şahit olduk. Ebru sanatında kullanılan malzemelerin hazırlanmasından ebru sanatının icra edilmesine kadar geçen süreçteki binbir emeği gördük. Ebru ustalarının emeğini daha iyi anladık. O yüzden her bir ebru eserinin ne kadar kıymetli olduğunu anlamış olduk” dedi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Daire Başkanı ve Somut olmayan Kültürel Miras Sanatçısı Sanem Arıkan, HAK-İŞ Konfederasyonu tarafından başlatılan Uluslararası Ebru Buluşması: Emek Bağlamında Ebru Sanatında Telif Hakları Projesi eğitimleri kapsamında gerçekleştirilen “Emeğin Renkleri: Ebru” programının ikinci gününde de aynı heyecan ve duygularla eğitimlerin gerçekleştirilmesinden duyduğu mutluluğu dile getirdi.

Arıkan, HAK-İŞ Konfederasyonu’nun ebru eğitimlerini düzenlemesiyle kültür ve sanata verdiği değerin bir kere daha ortaya çıktığını söyledi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Somut Olmayan Kültürel Miras Sanatçısı, Ebru Ustası Ayşegül Akyürek, Ebru Sanatının Genç Temsilcisi Berfin Su Akyürek tarafından katılımcılara ebru eğitimleri verildi. Her yaştan katılımın olduğu ebru eğitiminde tüm kursiyerler ebru sanatını öğrenmek için büyük çaba sarf ettiler.

24 Haziran 2020 13:36, Komite Etkinlikleri


© 2021 HAK-İŞ Konfederasyonu