AVRUPA İŞÇİ SENDİKALARI KONFEDERASYONU (ETUC)KADIN KOMİTESİ TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

01 Aralık 2017 13:44, Komite Etkinlikleri


AVRUPA İŞÇİ SENDİKALARI KONFEDERASYONU (ETUC) KADIN KOMİTESİ TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİRİLDİ


Avrupa İşçi Sendikaları Konfederasyonu (ETUC) Kadın Komitesi toplantısı 29-30 Kasım 2017 tarihlerinde Brüksel’de gerçekleştirildi. 

Toplantıya konfederasyonumuz HAK-İŞ'i temsilen ETUC Kadın Komitesi Başkan Yardımcılığını yürüten Uluslararası İlişkiler Uzmanımız Pınar Özcan katıldı. 

17 farklı ülkeden 44 kadın komite üyesinin katıldığı toplantının ilk bölümünde ETUC Kadın Komitesi Başkanı Gloria Mills toplantının açılış konuşmasını ve moderatörlüğünü yaptı. 

Toplantıda gündemin ve bir önceki toplantı tutanakların onaylanmasının ardından Cinsiyet Eşitliğinden sorumlu ETUC Konfederasyon Sekreteri Monserrat Mir Roca cinsiyet eşitliğine ilişkin gelişmeler ve ETUC kadın komitesi yönetiminin katıldığı toplantılara ilişkin bilgiler verdi. 

Montserrat Mir Roca’nın ardından Pınar Özcan söz alarak kadın komitesi adına katıldığı toplantılara ilişkin bilgiler verdi. 

ETUC Ara dönem konferansında tarihi bir başarıya imza attıklarını belirten Özcan, 22 milyon kadın işçiyi ilgilendirecek bir cinsiyet dengesinin oluşturulmasından duyduğu memnuniyeti dile getirerek, üyelere desteği için teşekkür etti. Aynı zamanda ETUC icra kurullarında kadın komitesini temsilen gerçekleştirdiği konuşma ve mesajların detaylarını anlatan Özcan, Avrupa kadın Lobisi toplantılarında ETUC evde güvende işte güvende projesinin iyi kampanya örneği olarak anlatıldığını, başarılı bir kampanyanın nasıl yürütüldüğüne ilişkin gerçekleştirilen tartışmanın moderatörlüğünün kendisi tarafından yapıldığına dikkati çekti. Aynı zamanda Gloria Steinem ve Frank Thimmerman’ın katıldığı toplantıda gerçekleştirdikleri konuşmalarda verdikleri önemli mesajları kadın komite üyeleriyle paylaştı.  

Tartışmanın ardından EIGE Direktörü Virginia Langbakk bir sunum yaparak 2017 EIGE Cinsiyet Eşitliği Endeksini üyelerle paylaştı. 

Toplantının ikinci gününde Montserrat Mir Roca ilk gündem maddesi olarak “Evde güvende işte güvende” projesine ilişkin kısa bir bilgi verdi. İcra Kuruluna sunulmak üzere hazırlanan cinsiyete yönelik iş’te ve evde şiddet konusundaki karar önerisi komite üyelerinin görüşüne sunuldu.


Bu bölümde söz alan Özcan, HAK-İŞ Konfederasyonunun kadına yönelik şiddetle mücadele gününde basın açıklaması yaparak önemli mesajlar verdiğini söyledi. 

Hazırlanmış karar önerisinde yer alan görüşlerin önemli olduğunu, aynı zamanda sendikaların kendi için de geçmiş kayıtlarda şiddet uygulamış olan üyelerin karar alma mekanizmalarına getirilmemeleriyle ilgili kararlar olduğunu bu gibi örneklerin de karar önerisine eklenmesi gerektiğini söyledi. 

Karar önerisine ilişkin üyelerin görüşlerinin alınmasının ardından Avrupa Taşıma Federasyonu temsilcisi Inga Lena Heinisch Kadına yönelik şiddetle ilgili Avrupa Taşıma Federasyonunun yürüttüğü projenin sunumunu yaptı. 

Toplantının ikinci bölümünde oturumu Pınar Özcan yönetti. Bu bölümde ETUC tarafından 8 Mart Dünya kadınlar gününde yürütülecek aktivite ve verilecek mesajla ilgili tartışma gerçekleşti. 

Özcan, 8 Mart için ETUC üyelerinin yayınlanması ve gerçekleştirilecek aktivitelerinde kullanmak üzere mesaj hazırlayacağını, bu yılki hedefin fabrikalar dışında kamuya açık bölümde tüm ülkeler tarafından ortak mesajı yaygınlaştırmak olduğunu söyledi. Katılımcılar tarafından ortak mesaj belirlenerek görünürlük sağlanmasına karar verildi.

Bir sonraki gündem maddesi olarak Kadın komitesi üyelerinin daimi komitelere 2 yıllık süreliğine atandığını ve bunun Ocak ayında yenileceğini söyleyen Özcan, komitelerde görev yapacak kişilerin seçtikleri komite konusunda deneyimli ve sorumluluk alabilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Bir sonraki bölümde ETUC uzmanı Klaus Loercher cinsiyete dayalı ücret farkı ve kadınların yönetim kurullarında temsili konusunda sunum yaptı. 

Toplantının son bölümünde ise ITUC Cinsiyet Eşitliği Direktörü Chidi King ITUC Cinsiyet Eşitliği öncelikleri ve Costa Rica’da gerçekleştirilen Kadın Konferansına ilişkin bilgi verdi.

Bir sonraki toplantının Nisan 2018 tarihinde gerçekleştirilmesine karar verilmesinin ardından toplantı sona erdi.

HABERE AİT GÖRSELLER :

01 Aralık 2017 13:44, Komite Etkinlikleri


© 2021 HAK-İŞ Konfederasyonu