ARSLAN, KANAL A’DA GÜNDEMİ DEĞERLENDİRDİ

08 Mayıs 2015 14:00, Haberler


ARSLAN, KANAL A’DA GÜNDEMİ DEĞERLENDİRDİ

 

Genel Başkanımız Mahmut Arslan, 8 Mayıs 2015 tarihinde Kanal A’da yayınlanan “İŞ’TE HABER” programına katılarak gündeme ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu. Seçimlerine yaklaşırken Siyasi Partilerin Seçim Beyannamelerinde çalışma hayatı ve ekonomik gelişmeler konusunda yer alan vaatlerini değerlendiren Arslan, Asgari Ücret konusunda birçok partinin farklı miktarlarda ücret vaat etmesinin olumlu olduğunu, ancak bu söz edilen miktarların gerçek hayatta karşılık bulması için hesaplamaların doğru yapılması gerektiğini ve ülkenin bütün dengeleri göz önüne alınarak karar verilmesinin doğru olacağını ifade etti.

Türkiye’de uzun yıllar seçim beyannameleri ve seçim vaatlerinde ideolojik tartışmaların süregeldiğini ancak son yıllarda gerçek gündeme dönülmeye başlanmasının umut verici olduğunun altını çizen Arslan, “Elbette ki asgari ücretin artması insanların gelecekleri açısından heyecan verici bir durum. Biz HAK-İŞ olarak asgari ücret miktarının artmasını isteriz. Ancak önemli olan bu vaatlerin gerçekleşip gerçekleşemeyeceğine dair olan projelerdir. Türkiye’nin büyük bir bölümünü ilgilendiren asgari ücret konusunda ki açıklamaların ayakları yere basan vaatler olması önemlidir” dedi.

 

“Taşeron Sistemini Yasal Sınırlara Çekmek Gereklidir”

 

Son günlerde gündemde olan taşeron sisteminin kaldırılması konusundaki tartışmaların dikkatli değerlendirilmesi gerektiğini ifade eden Arslan, Marmaray projesine atıfta bulunarak, “Marmaray projesi bir kamu projesidir. Ancak bunun teknolojisi ülkede yoksa dışarıdan alınması gerekiyor. Üçüncü kişilere yaptırılacak bir işlem oluyor. Bu da alt işverenlik sistemi demektir. Şimdi taşeronu komple yasaklamak demek dünya standartlarına uygun bir davranış değildir. Kamudaki taşeron uygulamasını yasal sınırlara çekmek daha uygun bir davranış olacaktır” dedi.

 

“İşsizlik Sigortası”

 

İşsizlik maaşının süresinin arttırılmasına ilişkin çalışmaların hatırlatılması üzerine Arslan, şu anda uygulanan sistemde hem işsizlik sigortası süresinin az olduğunu hem verilen ücretlerin düşük olduğunu vurguladı.

 

İşsizlik sigortası ödemedeki sürenin en az iki yıl olması gerektiğini dile getiren Arslan, şu anda uygulamada olan sistemin kendi içerisinde denetlenebilir olmasının olumlu olduğunu, ancak sistemin işsiz kalmayı teşvik etmekten çıkarıp batıdaki uygulama örnekleri gibi çalışmaya teşvik edici konuma taşımanın öncelik olduğunu söyledi.

 

“İş Sağlığı ve Güvenliğinde Zihniyet Değişimine İhtiyaç Var”

 

Son çıkan İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası’na değinen Arslan, mevzuatta önemli düzenlemeler yaşandığını ancak uygulamada sıkıntılar olduğunu belirterek, iş sağlığı ve güvenliği konusunda bir zihniyet değişimine ihtiyaç bulunduğunu söyledi. Arslan, önleyici kültür fikrinin Türkiye’ye hala yerleşmediğini, yasal verilere göre ülkemizde iş kazalarında yaşamını yitiren her 100 kişiden 95’sinin önlenebilir kazalarda hayatlarını kaybettiğini kaydetti.

HABERE AİT GÖRSELLER :

08 Mayıs 2015 14:00, Haberler


© 2021 HAK-İŞ Konfederasyonu