ARSLAN, İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ HAFTASI AÇILIŞINA KATILDI

05 Mayıs 2015 14:00, Haberler


ARSLAN, İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ HAFTASI AÇILIŞINA KATILDI

 

Genel Başkanımız Mahmut Arslan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından organize edilen İş Sağlığı ve Güvenliği Haftası açılış toplantısına katıldı. Arslan, iş sağlığı ve güvenliği konusunda yapılan yasal düzenlemelere HAK-İŞ’in aktif olarak katıldığını ve destek verdiğini belirterek, bu düzenlemelerle mevzuat konusundaki açıkların tamamlandığını ifade etti.

Genel Başkanımız Mahmut Arslan, 4 Mayıs 2015 tarihinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca JW Marriott Otel'de düzenlenen "29. İş Sağlığı ve Güvenliği Haftası" etkinliklerinin açılış törenine katıldı ve bir konuşma yaptı. Açılış törenine Genel Başkanımızın yanı sıra, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, MEMUR-SEN Genel Başkanı Ali Yalçın, KESK Genel Başkanı Lami Özgen, DİSK Genel Başkanı Kani Beko, KAMU-SEN Genel Başkanı İsmail Koncuk, TÜRK-İŞ Genel Teşkilatlandırma Sekreteri Eyüp Alemdar, TİSK Yönetim Kurulu Başkanı Yağız Eyüboğlu ve Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Türkiye Ofisi Direktörü Numan Özcan katıldı.

İş Sağlığı ve Güvenliği süreci ile ilgili olarak HAK-İŞ adına analizlerde bulunan Genel Başkanımız, İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’na ilave olarak 23 Nisan’da Resmi Gazetede yayınlanan 6331 sayılı kanun ile önemli gelişmeler sağlandığının altını çizdi.

 

Arslan, “Çıkarılan bu düzenlemeler açısından bakıldığında metinlerde ciddi bir gelişme sağlandı. Mevzuat konusundaki açıklar tamamlanıyor. Özellikle ILO’nun 167 ve 176 sayılı iki temel sözleşmesinin Türkiye tarafından imzalanması şu anda çok büyük önem arz ediyor. Bu ulusal ve uluslararası düzeyde iş sağlığı ve güvenliği konusuna yönelik çok önemli aşamalardan birini geçtiğimizi gösteriyor” dedi.

HAK-İŞ’in 6331 sayılı yasanın tüm süreçlerinde aktif olarak bulunduğunu vurgulayan Arslan, “Hem üçlü danışma kurullarında hem de son yasanın meclise gelmeden önceki çeşitli toplantılarında aktif olarak yer aldık, önerilerde bulunduk. Geldiğimiz noktada, son çıkan düzenlemelerin mevcut yasadaki eksikleri gidermeye yönelik yeni bir hamle olduğunu düşünüyoruz” dedi.

 

HAK-İŞ açısından bakıldığında gerçekleştirilen bu süreçlerin çok önemli görüldüğünü yineleyen Arslan, yasada eksikliklerin olduğunu, ama HAK-İŞ’in sosyal diyalog mekanizmasıyla birlikte çalışarak, eleştirileri ortaya koyarak, bunların karşısında çözüm yolları üreterek düzenlemelerin istenilen noktaya gelmesi için yoğun uğraşlar verdiğini ifade etti.

İş sağlığı ve güvenliği konusunda bir zihniyet değişimine ihtiyaç duyulduğunu vurgulayan Arslan, ölümlü iş kazalarının %95’inin önlenebilir olduğuna dikkat çekti. Kaybedilenlerin kader sonucu değil tedbirler alınmadığından yaşamını yitirdiğini dile getiren Arslan, önleyici tedbirlerin bu nedenle önemli olduğunu vurguladı.

 

İşverenlerin, işçilerin ve sendikaların da bu konuda sorumlulukları olduğuna, ancak iş sağlığı ve güvenliği açısından topyekun bir bilinç oluşturulması gerektiğine değinen Arslan, “Tabi ki işverenlerin, işçilerin, sendikaların bu konuda sorumlulukları var. Bu sorumluluklarını yok saymak için söylemiyorum ama bütün bu olup bitenler, iş kazalarında kaybettiklerimiz, hem Batı’da hem de dünyada iş sağlığı ve iş güvenliği tedbirlerini alamadığımız, yeterince duyarlılık oluşturamadığımızdan dolayı oluyor. Herkesin bu konuda tedbir alması gereklidir” dedi.

 

Arslan, “Sorumlulukları bir başkasının üzerine atarak, bir başkasına yükleyerek keşke bu meseleyi çözebilsek, ama maalesef iş kazalarında kaybettiğimiz yüz kardeşimizin 95’ini önlenebilir iş kazalarından kaybediyoruz. Bunları ölümden kurtarmak mümkün. Bu açıdan bir zihniyet değişimine ihtiyaç var” dedi.

Sendikalaşmanın ve örgütlenmenin iş kazalarının önlenmesi konusunda önemli bir tedbir olduğunu ifade eden Arslan, “Sendikalaşma oranının ne kadar yükseltirsek, iş kazalarıyla ilgili yapıyı o kadar değiştirmiş olacağız” dedi.

 

Dünyanın bütün ülkelerinde 1 Mayıs kutlamaları yapıldığını, ancak ülkemizde 1 Mayısların gerginlik ve tartışma ortamı olarak algılanmasının, tarihten bu yana gelen süreçte farklı gruplar tarafından 1 Mayıs’ın yapısını değiştirme çabaları sonucu olduğunu vurgulayan Arslan, HAK-İŞ’in bu algıyı yıkmak adına yoğun uğraşlar içerisinde olduğunu belirtti. Bu yılda Konya’da HAK-İŞ ve MEMUR-SEN ile ortaklaşa 1 Mayıs etkinliğini barışçıl bir ortamda, sorunların yüksek sesle dile getirildiği bir atmosferde gerçekleştirildiğini ifade eden Arslan, bundan sonraki 1 Mayıs’larında bu atmosferde gerçekleşmesi temennisinde bulundu.


HABERE AİT GÖRSELLER :

05 Mayıs 2015 14:00, Haberler


© 2021 HAK-İŞ Konfederasyonu