SUDAN’LI SENDİKACILAR TÜRKİYE’DE

20 Nisan 2015 14:00, Haberler


SUDAN’LI SENDİKACILAR TÜRKİYE’DE

 

Konfederasyonumuz HAK-İŞ ile Sudan İşçi Sendikaları Konfederasyonu (SWTUF), ikili işbirliği anlaşması çerçevesinde eğitim seminerinde buluştu.

 

Eğitim programına, Genel Başkanımız Mahmut Arslan’ın yanı sıra Genel Sekreterimiz Dr. Osman Yıldız, ÇSGB Müsteşar Yardımcısı Selim Bağlı, Sendikalarımızın genel başkanları, yöneticiler ve uzmanları ile Sudan’dan gelen SWTUF üyesi 25 sendikacı katıldı.

Genel Başkanımız Mahmut Arslan, 20 Nisan 2015 tarihinde gerçekleştirilen programın açılışında yaptığı konuşmada, SWTUF ve HAK-İŞ arasındaki ilişkilerin uzun bir geçmişe dayandığını belirterek, “Yeni dönem hem SWTUF hem de HAK-İŞ açısından çok daha yoğun karşılıklı işbirliğini daha da ileriye taşıyan bu işbirliğini sadece anlaşmalarda değil, bunu fiili duruma dönüştüren ve iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesine vesile olacak yeni bir aşamayı başlatmış olduk.

 

HAK-İŞ’in sadece Sudan SWTUF ile değil, Afrika’daki pek çok ülkeyle bu anlaşmaları ve işbirliklerini devam ettirmesinin önemine değinerek, “HAK-İŞ olarak Afrika’yı özel olarak gündemimize almış durumdayız” dedi. Afrika’daki yaklaşık 30 civarındaki sendikayla Konfederasyonumuzun ikili işbirliği anlaşmaları bulunduğunu ifade eden Arslan, şunları kaydetti:

 

“G-20’de de HAK-İŞ önemli bir rol üstlenmektedir. 2015 yılında Türkiye’de Antalya’da gerçekleştirilecek G-20 Zirvesi’nin L-20 ayağını oluşturan işçi kesimini temsilinde HAK-İŞ önemli bir rol üstlenmiş durumdadır. HAK-İŞ olarak, ITUC ve ETUC’la yakın ve yoğun bir işbirliği içerisindeyiz. HAK-İŞ bütün dünyadaki emek örgütleriyle yakın samimi yoğun işbirliklerini sürdürmektedir. Yeryüzünün bütün haksızlığa uğramışların yanında olmak mecburiyetindeyiz. O nedenle biz bu borcumuzu ödemek adına HAK-İŞ olarak büyük bir mücadelenin, çabanın içerisindeyiz. Hem bunu ülkemizde hem bölgemizde hem küremizdeki bu mazlumlarla dayanışma içerisinde olmak bizim sendikacılığımızın temel şartlarından birisidir.”

Darfur’un Türkiye’de ayrı bir yeri olduğunu ifade eden Arslan, “Bölgede ciddi sorunların yaşandığı durumda dünyanın gözünü ve kulağını kapattığı Darfur’a yine kardeşiniz Türkiye el uzatmıştır. Orada olup bitenlere bizim hükümetimiz, şimdiki Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan eşiyle birlikte Darfur’a gitmiş ve bütün dünyanın dikkatini Darfur’a çekmiştir. Darfur’un birlik bütünlük içerisinde Sudan’ın parçası olarak kalması konusunda da HAK-İŞ Türkiye üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmeye çalışacaktır” dedi.

 

HAK-İŞ’in yeni dünyanın inşasında sendikal tecrübesini paylaşmak istediğini ifade eden Arslan, “Küresel bir sendikal inşayı gerçekleştirmemiz gerekiyor. Bu yeni küresel sendikada bizim değerlerimiz, medeniyetimiz, inançlarımız, bizim medeniyetimiz olacak ama aynı zamanda bütün dünya insanını kucaklayacak, bütün dünyaya çözümler üretecek, evrensel hakları, evrensel değerleri de o sendikacılığın içine dahil etmemiz gerekiyor. Biz bu hedef için mücadele edeceğiz” diye konuştu.

HAK-İŞ’in 1 Mayıs başta olmak üzere meselelere bakış açısının farklı olduğunu, “Barıştan, demokrasiden, diyalogdan ve sorunların çözümünden yana” olduğunu beliren Arslan, HAK-İŞ’in ve sendikalarının güçlü olmasının önemine dikkat çekti.

 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Selim Bağlı ise ülkelerin sendikalar üzerinden işbirliği yapmasının önemini vurguladı.

SWTUF'a bağlı Darfor Baskani Tag Elsir Mohammed Mostafa da alacakları eğitimin önemine dikkati çekerek, “Türkiye’nin tarih, kültür, ekonomi, eğitim, sağlık, altyapı, savunma, politika ve çalışma hayatına ilişkin deneyimlerini ve çalışmalarını öğrenmek ve bunları halkımıza taşımak istiyoruz” dedi.

Eğitim semineri kapsamında, “Sendikal Hareket, Hedefler, Strateji, Sosyal Adalet, Demokrasi, Kültür-Medeniyet-Sendika: Yeni ve Etkin Sendikacılığı İnşa Etmek” konulu bir oturum düzenlendi. Başkanlığını SWTUF Yöneticisi Omar Ahmed Mohamed’in yaptığı oturumda, HAK-İŞ Genel Sekreteri Dr. Osman Yıldız HAK-İŞ Konfederasyonu’nun çalışmaları ve kurumsal kapasitesi, Güney Darfor Vilayeti Federasyonu Genel Sekreteri Adem İbrahim SWTF’un çalışmaları ve HAK-İS Konfederasyonu Basın Müşaviri Birsen Çiçek Odabaşı da HAK-İŞ’in iletişim stratejisi ve kurumsal iletişim çalışmaları hakkında bilgi verdi.


HABERE AİT GÖRSELLER :

20 Nisan 2015 14:00, Haberler


© 2021 HAK-İŞ Konfederasyonu