ARSLAN, ITUC VE TUAC TEMSİLCİLERİ İLE BİR ARAYA GELDİ

02 Ekim 2014 14:00, Haberler


ARSLAN, ITUC VE TUAC TEMSİLCİLERİ İLE BİR ARAYA GELDİ

 

Genel Başkanımız Mahmut Arslan, Genel Sekreterimiz Dr. Osman Yıldız ve Tuğba Balcı ITUC (Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu) Genel Sekreteri Sharan Burrow ve TUAC (OECD Sendikalar Danışma Komitesi) Genel Sekreteri John Evans ile 30 Eylül 2014 tarihinde Türk-İş Genel Merkezinde biraraya geldi. Görüşmede Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay ve DİSK Genel Başkanı Kani Beko da yer aldı.

Toplantıda, Kasım ayında yapılacak olan Avustralya G-20 zirvesinin değerlendirilmesinin yanı sıra, Ortadoğu’da yaşananlar, Türkiye’ye gelen Suriyeli ve Iraklı sığınmacıların durumu, sınırdaki çatışmalar, iş kazaları, taşeronlaşma, kayıt dışı istihdam, işsizlik, işçi sağlığı ve iş güvenliği ile sendikal hayatı ilgilendiren diğer konular hakkında fikir alışverişinde bulunuldu.

 

Genel Başkanımız Mahmut Arslan, burada yaptığı konuşmada, G-20 oluşumunun, kriz üzerine bina edilmiş bir oluşum olduğuna dikkat çekerek, “G-20, kriz karşısında istikrar nasıl sağlanır sorusuna cevap olarak ortaya çıkmıştır. G-20 gündem maddeleri bu özelliğe göre düzenlenmektedir. Örneğin, Avustralya dönem başkanlığında gündem maddelerini daha güçlü ekonomik büyümenin teşviki ve istihdam ile küresel ekonominin şoklara daha dayanıklı hale gelmesi oluşturmaktadır. G-20'nin kuruluş felsefesine karşın, bu oluşum bugün bir çeşit 'kalkınma modeli' gibi anlaşılmaktadır” dedi.

G-20'nin imajının 'kalkınma modeli' olarak görüldüğünde, G-20'ye sosyal boyutun daha çok kazandırılması gerektiğini ifade eden Arslan, “Oysa G-20 gündem maddelerine sosyal politika konusu olarak giren tek gündem maddesi istihdamdır. Bu tarz bir yaklaşımda eksik yorumlamalara neden olmaktadır. Onun için G-20’ye sosyal boyut olarak, asgari gelir yardımı, gelir dağılımı ve fakirlik gibi gündem maddelerinin de eklenmesi yararlı olacaktır” dedi.

 

ITUC ve TUAC’ın G-20 süreçlerindeki rolüne de değinen Arslan, “ITUC, TUAC ile birlikte G-20 süreçlerinde inanılmaz bir gayret sarf ediyor. ITUC, G-20 zirveleri için hükümetlere sunulacak bildiriler konusunda bizlere zaman zaman görev vermektedir. Geçmişteki zirvelerde bu görevleri yerine getirdik ve Guy Ryder, bu çalışmalar sonucunda Türk hükümetine iletmek üzere bir teşekkür mektubu gönderdi. Biz her zaman ITUC'un bize vereceği görevleri yerine getirme hususunda üzerimize düşeni yapmaya hazırız” dedi.

 

HAK-İŞ’in Türkiye'deki sorunlara; öneri, model, teklif getirme ve sosyal diyalog yaklaşımı ile çözüm getirme gayreti içerisinde olduğunu belirten Arslan, “HAK-İŞ olarak bütün sosyal sorunları içine alan 'Türkiye Sosyal Modeli' şeklinde kapsamlı raporlar sunmaktayız. HAK-İŞ raporlarını bundan sonra da sunmaya ve mücadele etmeye devam edecektir” dedi.

 

Birlikten kuvvet doğduğunu belirten Arslan, “3 konfederasyon olarak bir araya gelmeyi ve taşeron örneğinde olduğu gibi birlikte hareket etmeyi başarıyoruz. Farklılıklarımız var ancak önemli bir işbirliği motivasyonumuz ve enerjimiz var” dedi.

 

Türkiye’nin genel durumuna bakıldığında yerinde saymaktan ziyade dikey bir tablo ile karşılaşıldığını ifade eden Arslan, “İSG acil gündem maddesi, MYK önem kazanıyor. Bu durum G-20 için de önemli çünkü yeterlilik hususu dünyada ilgi gören bir durum. Kayıtdışı istihdam ile mücadelede başarı sağlanmakta ama hala oran dünya standartlarına göre yüksek. Taşeron sisteminde olumlu gelişmeler var. Ancak hala gidilecek önemli bir yol var. HAK-İŞ olarak yeni bir süreç başlattık ve 40.000 taşeronu sendikal hayata kattık” dedi.

 

Ülkemizde 1,5 Milyon Suriyeli sığınmacı olduğuna dikkat çeken Arslan, Türkiye’nin göçmenlere ev sahipliği konusunda “model ülke” olduğunu belirterek, zorunlu kitlesel göçün nedenlerinin ortadan kalkması gerektiğini ifade etti.

Arslan, kadınların sendikal yaşama daha aktif şekilde katılımlarının sağlanması içinde HAK-İŞ’in model geliştirme gayreti içerisinde olduğunu sözlerine ekledi.

 

Arslan, sendikal barajların yüzde 1'de sabitlenmesi konusunda üç konfederasyonun bir başarı gösterdiğini belirterek, “Bunu üç Konfederasyon birlikte başardık. ETUC ve ITUC'a katkılarından dolayı teşekkür ederiz” dedi.

 

Arslan, G-20 sürecinde Türkiye'de bir hazırlık komitesi oluşturulması gerektiğinin altını çizdi.

 

Toplantıda TUAC Genel Sekreteri John Evans, G-20 süreciyle ilgili teknik bilgiler sundu.

 

ITUC Genel Sekreteri Sharan Burrow, Konfederasyonların birlikte hareket etmesinden memnuniyet duyduğunu belirtirken, bölgedeki çatışmalar nedeniyle “demokratik alan” daralmasından endişe duyduğunu söyledi. Burrow, ayrıca G-20 sürecinde dönem başkanlıklarındaki felsefe değişimlerine dikkat çekerek, Brisbane-Avusturalya’da Türkiye Başbakanı ile birlikte görüşmekten ve Türkiye’nin G-20 dönem başkanlığında 3 Konfederasyon ile birlikte çalışmaktan memnuniyet duyduğunu belirtti.

 


HABERE AİT GÖRSELLER :

02 Ekim 2014 14:00, Haberler


© 2021 HAK-İŞ Konfederasyonu