HAK-İŞ HEYETİ ITUC KONGRESİNE KATILDI

23 Mayıs 2014 14:00, Haberler


HAK-İŞ HEYETİ ITUC KONGRESİNE KATILDI

 

Konfederasyonumuzun üyesi olduğu Uluslararası İşçi Sendikaları Konfederasyonu’nun (ITUC) 3. Dünya Kongresi 18-23 Mayıs 2014 tarihlerinde Berlin’de gerçekleştirildi.

160 ülkeden yaklaşık 1.500 delegenin katıldığı Kongreye, HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Şahin, Genel Sekreter Dr. Osman Yıldız, Kadın Komitesi Başkanı Jülide Sarıeroğlu, Gençlik Komitesi Başkanı Tuğba Aydın, Hizmet-İş Sendikası Avukatı Tuba Yıldız delege olarak katıldı. Kongreye Türkiye’den ITUC üyesi TÜRK-İŞ, DİSK ve KESK heyetleri de katıldı.

 

ITUC Genel Başkanı Michael Sommer Kongre açılış konuşmasında Soma’da hayatını kaybeden maden işçilerini anarak, “Hepsi bizim üyelerimiz, bu insanlar savaş sonucu hayatlarını kaybetmediler, ekmek mücadelesi verirken hayatlarından oldular" dedi.

 

Almanya Dış İşleri Bakanı Frank Walter Steinmeier, Türkiye'de meydana gelen trajediden ötürü duydukları üzüntüyü dile getirdi.

 

ITUC Kongresi’nde 19 Mayıs 2014 Pazartesi günü konuşma yapan, kürsüye madenci baretiyle çıkan Genel Sekreter Sharan Burrow Soma’da hayatını kaybeden işçilerin ailelerine taziyelerini iletti. Sendikaların dünya nüfusunun %60’ını temsil ettiğini belirten Burrow, “Bugün muhalefetin sesiyiz ama aynı zamanda geleceğin mimarlarıyız”  diyerek, konuşmasında Bangladeş Rana Plaza felaketine ve Katar’da yaşanan modern kölelik uygulamasına değindi.

ILO Genel Müdürü Guy Ryder ise Soma’da yaşanan maden kazası ardından yaşanan acıyı paylaştıklarını belirterek, ILO’nun önümüzdeki dönemde böyle faciaların yaşanmasını engellemek için Türkiye’nin ortaya koyacağı çalışmalara her türlü desteği vermeye hazır olduğunu ifade etti.

 

HAK-İŞ Genel Sekreteri Dr. Osman Yıldız Kongre’de bir konuşma yaptı. Dr. Osman Yıldız, ayrıca kongreden canlı yayın yapan Equal Times’a bir konuşma yaptı. Yıldız, konuşmasında Soma faciasına ve Türkiye’deki İş Sağlığı ve Güvenliği alanındaki yetersiz duruma, HAK-İŞ’in taşeron işçiler arasındaki örgütlenme kampanyasına, evde çalışanların sorunlarına Kıbrıs’taki yeni müzakere sürecine, 4857 sayılı sendikalar kanununun eksikliklerine ve 19. Faslın açılmasına ilişkin konulara dikkat çekti.

Kongre’de yapılan konuşmalarda değinilen temel konuları Soma Faciası, 2022 Dünya Kupası'na ev sahipliği yapacak Katar’da hazırlıklar kapsamında inşa edilen yapılarda çalışan işçilerin kötü çalışma koşulları, Bangladeş Rana Plaza felaketi oluşturdu.

 

ITUC Kongresinde önümüzdeki dört yıl içerisinde 20 milyon yeni sendikal üye hedefi benimsendi. Kongrede kadın ve gençlik alanında da hedefler belirlendi.

 

Kongrede Soma faciası ile ilgili bir Acil Kongre Kararı alındı. Kongre kararının revize edilerek, değiştirilmesine önemli katkı sağladık.

HABERE AİT GÖRSELLER :

23 Mayıs 2014 14:00, Haberler


© 2021 HAK-İŞ Konfederasyonu