SENDİKAL ÜYELİKLERDE NOTER ŞARTI KALKIYOR, E-DEVLET ÜZERİNDEN ÜYELİK GELİYOR

05 Kasım 2013 14:00, Basın


SENDİKAL ÜYELİKLERDE NOTER ŞARTI KALKIYOR,

 E-DEVLET ÜZERİNDEN ÜYELİK GELİYOR

 

HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut ARSLAN:

"Çalışma Hayatımız 7 Kasım 2013'te Çağdaş Bir Uygulamaya Kavuşuyor"

 

HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut ARSLAN, sendikalara üye olmaya ilişkin noter şartının kalkarak yerini 7 Kasım 2013 tarihinden e-devlet üzerinden üye kayıt ve istifa sistemine geçilecek olmasının çalışma hayatımız açısından önemli olduğunu belirterek, ülkemizin ve endüstriyel ilişkiler sistemimizin çağdaş uygulamaları hak ettiğini, buna ülkemiz işçi ve işverenlerinin uyum sağlaması gerektiğini ifade etti. Arslan, yaptığı yazılı açıklamada şu değerlendirmelerde bulundu:

 

"Parlamentoya geliş, görüşülme ve onay süreci oldukça zorlu geçen ve 7 Kasım 2012 tarihinde yürürlüğe giren 6356 Sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu çerçevesinde öngörülen noter şartının 1 yıl uzatılmasına ilişkin süreç 7 Kasım 2013 tarihinde dolmaktadır.

 

Kanuna göre 7 Kasım 2013 tarihinden itibaren noter şartı yerini, e-devlet kapısı üzerinden üye kayıt ve istifa sistemine bırakacaktır. Noter şartının kaldırılmasına ilişkin söz konusu düzenlemeye bütün Konfederasyonlar ve işveren kuruluşları birlikte karar vermişlerdir.

 

HAK-İŞ Konfederasyonu olarak 6356 sayılı Kanunda yer alan barajlar ve sendikal güvenceler başta olmak üzere içimize sinmeyen birçok husus olmasına rağmen, noter şartının yerini e- devlet üzerinden üyelik sistemine bırakacak olmasını olumlu gelişmeler olarak değerlendirdik. Ülkemiz açısından önemli bir dönüm noktası gördüğümüz yeni sürece uyum yönünde üye sendikalarımız ile birlikte gerekli altyapı çalışmalarımızı gerçekleştirdik.

 

Uzlaşı ile yapılan bir düzenlemenin kaldırılması kurumsallaştırmaya çalıştığımız ve çalışma hayatı sorunlarının çözümünde kilit öneme sahip olan sosyal diyalog açısından güven sorunu oluşturacaktır.

 

6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İŞ Sözleşmesi Kanunu bir yıla yakın bir süredir uygulanmaktadır. 6356 sayılı Kanunun uygulama sürecinde işverenlerimizin dile getirdiği şekilde  ne sendikal kavgalar yaşanmış, ne de işletmelere zarar verilmiştir. Tam aksine sendikal örgütlenmede ciddi bir geriye gidişe neden olmuş, işverenlerin kaygılarını boşa çıkarmıştır.

 

Sendikal örgütlenme oranı Ocak 2013'te % 9.21 iken, Temmuz ayı istatistiklerinde %  8.88'e gerilemiştir. Temmuz istatistiklerine göre Türkiye'de toplam işçi sayısı 11 milyon 628 bin iken   sendikalı  işçi  sayısı ise sadece 1 milyon 32  bindir. 100'ü aşkın sendika içerisinde toplu iş sözleşmesi yapma yetkisi alması için gerekli yüzde 1 işkolu barajını geçen sadece 44 sendika bulunmaktadır.

 

Rakamsal veriler bu şekildeyken noter şartının kaldırılmasına az bir süre kalmışken yine aynı kaygıların dillendirilmesini üzüntüyle karşılıyor, uluslar arası arenada takdirle karşılanan çalışma hayatımız açısından önemli bir düzenlemenin geriye götürülmesine yönelik bazı kesimlerin çabalarının boşa çıkmasını ümit ediyoruz.

 

Uzlaşı ile yasal zemine kavuşturduğumuz noter şartının kaldırılmasına ilişkin düzenlemenin ertelenmesi ya da kaldırılması çalışma hayatımızı ve endüstriyel ilişkiler sistemimizi olumsuz şekilde etkileyecektir.

 

HAK-İŞ Konfederasyonu olarak, sendika üyeliği ve üyeliğin kazanılmasına ilişkin 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu'nun 17. Maddesinin, Kanunda yer aldığı şekilde 7 Kasım 2013 tarihinde uygulamaya geçmesine ilişkin talebimizin altını tekrar çiziyoruz.

 

Sendika üyeliklerine ilişkin e-devlet üzerinden uygulayacağımız yeni sistemde deneme süresi içerisinde sıkıntıların yaşanması halinde bunlar her zaman tartışılabilecektir."

 

 

HABERE AİT GÖRSELLER :

05 Kasım 2013 14:00, Basın


© 2021 HAK-İŞ Konfederasyonu