SOSYAL GÜVENLİK YÜKSEK DANIŞMA KURULU TOPLANTISINA KATILDIK

27 Mart 2013 14:00, Haberler


SOSYAL GÜVENLİK YÜKSEK DANIŞMA KURULU TOPLANTISINA KATILDIK

 

HAK-İŞ Konfederasyonu Genel Başkan Vekili Mustafa Toruntay Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) Yüksek Danışma Kurulu Toplantısına katıldı. Toplantıya Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Bakan Yardımcısı Halil Etyemez, Müsteşar Fatih Acar, SGK Başkanı Yadigâr Gökalp İlhan, işçi-işveren sendikalarının temsilcileri, kamu kuruluşları ve sivil toplum örgütlerinin yöneticileri katıldı. Toplantıda HAK-İŞ Sosyal Güvenlik Danışmanı Zahit Gönencan da bulundu.

 

 

Açılış konuşmalarının ardından söz alan Genel Başkan Vekilimiz Mustafa Toruntay sosyal güvenlik hakkının temel insan haklarından biri olduğunu belirterek sosyal güvenlik sisteminin iyi bir noktaya geldiğini ancak sorunların sürdüğünü ifade etti. Toruntay, “SGK ülke nüfusunun yüzde 83’üne hizmet veren devasa bir kurum haline gelmiştir. Ancak SGK’nın aktüeryal denge sorunu hâlâ çözümlenememiştir. HAK-İŞ olarak Türkiye’nin çözülmeyecek sorunu olmadığına inanıyoruz. Yeter ki isteyelim” dedi. Toruntay kayıtdışının ve emeklilerin sorunlarının da son derece önemli olduğunu ifade ederek şunları söyledi: “Kayıtdışı ile mücadele çalışmalarında daha başarılı sonuçlara ulaşılabilmesi için sosyal paydaşlarla daha fazla işbirliği yapılmasının ve çalışma hayatının örgütlü bir yapıya kavuşmasının son derece önemli olduğunu düşünüyorum. Sigortalılık ve prim ödeme süresini doldurmuş, ancak yaş unsuruna takılan binlerce işçi bulunmaktadır. İşçi belirli şartlar dahilinde daha çok çalışması halinde daha az emekli aylığı almaktadır. Bu ciddi bir sorundur. Daha çok çalışıp, daha az emekli maaşı almak sosyal güvenlik prensiplerine aykırıdır. Bu sorunların da çözülmesini istiyoruz. HAK-İŞ olarak bireysel düzenli asgari gelir desteği ile AB’nin benimsediği sigorta dallarından biri olan aile yardımı sigortasının mutlaka yeni bir sigorta kolu olarak Türkiye’de de uygulanması gerektiğine inanıyoruz.”

 

 

 

 

Toplantının sonunda Genel Başkan Mahmut Arslan’a verilen plaketi Genel Başkan Vekili Mustafa Toruntay Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in elinden aldı.

 

 

 

 

 

 

HABERE AİT GÖRSELLER :

27 Mart 2013 14:00, Haberler


© 2021 HAK-İŞ Konfederasyonu