GENEL BAŞKAN ARSLAN: “EN BÜYÜK SERMAYEMİZ İNSANDIR”

21 Aralık 2012 14:00, Haberler


GENEL BAŞKAN ARSLAN: “EN BÜYÜK SERMAYEMİZ İNSANDIR”

 

Konfederasyonumuz Genel Başkanı Mahmut Arslan, “"İstihdam için insana değer vermeliyiz. Hiçbir bahane kayıt dışı, sigortasız çalıştırmaya gerekçe olmamalı” dedi.

 

Arslan, Ankara Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü’nün organize ettiği, Altınpark Fuar ve Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilen Ankara İnsan Kaynakları ve İstihdam Fuarı'nın açılış törenine katıldı. 

 

HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, fuarın açılışında yaptığı konuşmada, HAK-İŞ’in İl istihdam kurullarındaki çalışmalara etkin bir şekilde destek verdiğini belirterek, gençlerin istihdama kazandırılması için atılması gereken adımların daha fazla olması gerektiğine işaret etti.

 

Arslan, şunları kaydetti: “Ben kendi perspektifimizden meselelere bakmak istiyorum. İstihdamdaki bu kadar çabamıza ve gayretimize rağmen, maalesef işsizlik rakamlarımız son rakamlara göre %9.1. Genç işsizlerin oranı %15, OECD rakamları %16. OECD rakamlarını yakalamamız çok önemliydi %15 rakamı da çok yüksek. Onun için gençleri istihdama kazandırmak için yapmamız gereken, atmamız gereken daha çok adımlar olduğunu biliyoruz. Yine kadın istihdamında Türkiye’nin OECD rakamlarının en alt sıralarında olduğunu biliyoruz. Gelişen, büyüyen Türkiye’ye bu rakamlar yakışmıyor. Bunda sosyal nedenler, ekonomik nedenler, eğitimden kaynaklanan nedenler var, ama ortada somut bir sonuç var; ne yazık ki genç kadınlarımızı, genç kızlarımızı istihdamdan uzak tutuyoruz. Bunları aşmamız gerekiyor.”

 

EN BÜYÜK SERMAYEMİZ İNSANDIR

Kayıt dışı istihdamın %40’lar civarında olduğuna dikkat çeken Arslan, şöyle konuştu: “Bu ortalamayı %15’lere çekebilmeliyiz. Başta gençlerimiz olmak üzere milyonlarca insanımızın sigortasız, güvencesiz ve çalışma saatlerine riayet edilmeden asgari ücretin çok altında çalıştığını duymak, bilmek, hissetmek bizi üzüyor. 6 milyon kayıt dışı çalışan insanımızın çektiği dramlar, yaşadığı travmalar bizi üzüyor. O nedenle sanayicilerimiz, üniversitelerimiz, sendikalarımız, bürokrasimiz, siyasilerimiz, hükümetimiz topyekûn olarak bunu bir seferberlik haline getirmek zorundadır. Bizim en büyük sermayemiz insanımızdır. O zaman hiçbir şey insandan insan hakkından daha öte olamaz. Hiçbir bahane yasa dışı çalıştırmaya gerekçe olmamalı. Biz bu gerekçeleri artık ortadan kaldırmak zorundayız. Bu anlayış içerisinde yeni bir anlayışı gerçekleştirmek, yeni bir model oluşturmak zorundayız. Türkiye, işsizlikle mücadelede başarılı olabilir. Kayıt dışılığı makul noktalara çekebilir. Biz Hak-İş olarak bu sorunların çözümsüz olduğuna inanmıyoruz.”

 

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun yaptığı çalışmaları hatırlatan Arslan, “Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun yapısı, komisyondan sağlıklı bir asgari ücret çıkmayacağının habercisidir. 15 üyenin 5’i işveren, 5'i hükümet, 5'i işçileri temsil ediyor. Sonuçta ilan edilen asgari ücret kimseyi tatmin etmiyor. Bir işçinin ailesiyle beraber insanca yaşayabileceği asgari koşulları dikkate alan ve bu şartlarda oluşturulmuş bir asgari ücreti umutla bekliyoruz” şeklinde konuştu.

 

Konuşmaların ardından, iş yerlerinde en çok engelli barındıran, kadın işçi istihdam eden, en çok istihdam sağlayan ve mesleki eğitim kursları sonrasında iş alımı yapan işverenlere plaket verildi.

 

HAK-İŞ STANDINA YOĞUN İLGİ

Fuarın açılışının ardından törene katılanlar stantları gezdi. Fuarda işçileri temsil eden ve tek stand olan HAK-İŞ Standına işsizler, öğrenciler ve işverenler başta olmak üzere katılımcılar yoğun ilgi gösterdi.  

 

 

 

Konfederasyonumuz Genel Başkanı Mahmut Arslan Konya Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğünün organize ettiği,Konya Büyükşehir Belediyesi Mevlana Kültür Merkezinde gerçekleştirilen Konya İnsan Kaynakları ve İstihdam Fuarına katıldı. Genel Başkanımız Mahmut Arslan ve HAK-İŞ Konya İl Temsilcisi Vacit Sır, HAK-İŞ Konya İl Temsilci yardımcısı Ali Serin, Konfederasyonumuza bağlı sendikalarımızın yönetimi ile birlikte HAK-İŞ’in standını ve diğer tüm standları ziyaret ederek bilgi aldı.

HAK-İŞ standına olan ilginin büyüklüğü dikkat çekti. Konya Valisi Nezih Doğan ve Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek standımızı ziyeret ederek, konfederasyonumuz faaliyetleri hakkında bilgi aldılar.

 

 

 

 

 

 

HABERE AİT GÖRSELLER :

21 Aralık 2012 14:00, Haberler


© 2021 HAK-İŞ Konfederasyonu