TÜRKİYE-AB İSTİŞARE KOMİTESİ’NİN 31. TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

21 Aralık 2012 14:00, Haberler


TÜRKİYE-AB İSTİŞARE KOMİTESİ’NİN 31. TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

 

Türkiye-AB Karma İstişare Komitesi’nin 31. Toplantısı 20 Aralık 2012 tarihinde TOBB’un ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Toplantıya AB Bakanı Egemen Bağış, Avrupa Ekonomik ve Sosyal Komitesi Başkanı Staffan Nilsson, HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, TÜRK-İŞ Genel Başkanı ve Türkiye-AB İstişare Komitesi Eş Başkanı Mustafa Kumlu, HAK-İŞ Genel Sekreteri Dr. Osman Yıldız ve Konfederasyonumuz Kadın komitesi Başkanı Jülide Sarıeroğlu katıldı.

 

AB Bakanı ve Baş Müzakereci Egemen Bağış STK’lara dikkat çekti

 

AB Bakanı Egemen Bağış, Türkiye-AB ilişkilerinde Parlamento’nun ne kadar önemi varsa, sivil toplum kuruluşlarının da aynı derece önemi olduğunu dikkat çekti. Bağış, sivil toplum kuruluşlarının AB sürecinin olmazsa olmaz bir unsuru ve temel direklerinden biri olduğunu belirtti.

 

Toplantının açılış konuşmalarından sonra söz alan Genel Başkanımız Mahmut Arslan Avrupa’nın yaşadığı ekonomik krize değinerek, Türkiye’nin reform sürecinin buna rağmen başarı ile yürütüldüğünü belirtti. Genel Başkan Arslan: “Sayın Bakanımızın önerisini HAK-İŞ olarak destekliyoruz. Özellikle sendikal mevzuatla ilgili yaptığımız düzenlemenin dostlarımız tarafından doğru algılanmasını istiyorum. Eğer biz bu yasayı 4 yıl önce gerçekleştirebilseydik bu gün çok daha ileride olabilirdik. Ama tam da dünya krizinin yaşandığı, Avrupa’nın da büyük bir krizi yaşadığı bir dönemde biz sendikal haklar konusunda ileri adımlar atmak gibi bir durumla karşılaştık. Burada karşımızda şöyle bir tablo çıktı. İşverenlerimiz, Avrupa’da ciddi bir kriz yaşanıyor, sendikal haklar geri götürülüyor, işçiler işlerini kaybediyor, ücretler aşağıya çekiliyor, bizim üye olduğumuz ETUC’da son 4 yıldır ücretlerin arttırılması değil, mevcut ücretlerin korunmasıyla ilgili bir mücadele ederken biz Türkiye’de çalışma hayatı ve sendika yasası ile ilgili bir reform yapmak durumunda kaldık. Gerçekten zamanlaması işçilerin aleyhine bir durumdu. Bu kadar olumsuzluğun içerisinde işçilerin, sendikaların arzu ettiği bir mevzuatın olması çok zordu. Bu atmosferin getirdiği olumsuzluğu biz yaşadık. Bütün bunlara rağmen Sayın Başkanın da ifade ettiği gibi büyük ölçüde uzlaşmayla yasanın çıkmış olmasını ben önemsiyorum” dedi.

 

Genel Başkan Arslan: “İşverenlerimiz sendikal haklar konusunda cimri”

 

Yeni çıkan Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Yasası’na değinen genel Başkan Arslan şöyle konuştu: “Evet, eksikleri var, çalışanlar olarak bu eksiklerin farkındayız. Bu yasa değişikliğini bir süreç olarak gördüğümüz için olumlu olan yönlerini destekledik ve ondan yararlanacağız. Gerçekten önemli adımlar atıldığını biliyoruz, bunun farkındayız. Olumsuzlukları ortadan kaldırmak için bunu bir adım olduğunu düşünüyoruz. Her şey burada bitmiş değil. Bunun Avrupa komisyonu tarafından özellikle fark edilmesini istiyoruz. Sayın Nilsson’un tespitlerini önemsiyoruz ve bunu da destekliyoruz. Bir ülkede sendikaların ve işverenlerin, güçlü örgütlerin olması o ülke için bir kazanımdır. Biz bunun farkındayız, ama işverenlerimizin de bunu fark edebileceği daha yoğun bir çalışma yapılmalı. Maalesef bizim işverenlerimiz güçsüz sendikacılığın Türkiye için daha önemli olacağını düşünüyorlar. Bu yüzden sendikal haklar konusunda çok cimri davranıyorlar. Ekonomik sosyal komitenin rolünü önemsiyoruz ve destekliyoruz. AB Komisyonunda da 19. faslın açılmasında bence attığımız adımların önemli olduğunu düşünüyorum ve bunun sağlanmasını istiyoruz”.

 

 

 

 

HABERE AİT GÖRSELLER :

21 Aralık 2012 14:00, Haberler


© 2021 HAK-İŞ Konfederasyonu