ASGARİ ÜCRET TESPİT KOMİSYONU’NDAN SAĞLIKLI SONUÇ ÇIKMAZ

04 Aralık 2012 14:00, Haberler


Hizmet-İş Sendikası’nın Denizli’deki seminerinde konuşan Genel Başkan Mahmut Arslan:

ASGARİ ÜCRET TESPİT KOMİSYONU’NDAN SAĞLIKLI SONUÇ ÇIKMAZ

HAK-İŞ Konfederasyonu ve HİZMET-İŞ Sendikası Genel Başkanı Mahmut Arslan, Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun yapı itibariyle yanlış ve işçi temsilinde problem olduğunu belirterek, “Böyle bir komisyondan sağlıklı bir sonuç çıkmaz” dedi.

Genel Başkan Mahmut Arslan, Hizmet-İş Sendikası’nın Pamukkale’de gerçekleştirilen eğitim seminerinde konuştu.

Arslan, Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nda işçileri temsil edenlerin tabandan uzak olduğunu söyledi.

Türkiye’deki 3 konfederasyondan sadece birinin işçileri komisyonda temsil ettiğini dile getiren Arslan, şöyle konuştu: “Asgari Ücret Tespit Komisyonu 5 hükümet, 5 işveren, 5 de işçi temsilcisinden oluşmaktadır. Komisyonda 3 işçi konfederasyonundan sadece birinin bulunması temsilde problem oluşturmaktadır. Dolayısıyla temsildeki problem, komisyondan sağlıklı bir sonucun çıkmasını da engellemektedir. Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nda işçileri temsil edenler, tabandan uzaklar. Onun için biz, her yıl asgari ücret tartışmalarıyla kamuoyunu meşgul ediyoruz. Olay gayet açık; işçi temsilinde eksiklik var. En azından 3 konfederasyon, üye sayısına göre tespit komisyonunda temsil edilmelidir. Komisyon yapısı antidemokratik, katılımcılıktan ve işçilerin temsilinden yoksundur.”

Bölgesel asgari ücret tartışmalarına da değinen Arslan, bölgesel asgari ücret tartışmalarının işverenler tarafından zaman zaman gündeme getirildiğini kaydederek, “Burada işverenlerin iyi niyetli olmayan yaklaşımı var” dedi.

Arslan, “Bunlar, 'Hakkâri’deki asgari ücret ile İstanbul'daki aynı olmamalı' diyor. ‘Asgari ücret net 740 lira ise Hakkâri’de 500 lira olabilir' diyor. Mevcut asgari ücretin Hakkâri’ye daha düşüğünü layık görüyor. Bu tartışmaların arkasında işverenlerin maliyet sorunları yatıyor. İyi niyetli olmayan yaklaşımlar var” diye konuştu.

Asgari ücretin vergiden muaf olması yönündeki talep ve tartışmaları da eleştiren Arslan, asgari ücretin vergi dışı olmasının, ücretin artacağı anlamına gelmediğini söyledi.

Bu talepten maksadın işverenin yükünün hafifletilmesi olduğunu belirten Arslan, şunları kaydetti: “Asgari ücret vergi dışı kaldığında işverenler herkesin maaşını asgari ücretten gösterecektir. Teşvik olabilir, ama vergi dışı kalsın demek tehlikeli ve yanlıştır. Çünkü asgari ücret vergi dışı olursa ücret artmaz, amaç devlete vergi vermemektir, işverenin yükünü hafifletmektir.”

HABERE AİT GÖRSELLER :

04 Aralık 2012 14:00, Haberler


© 2021 HAK-İŞ Konfederasyonu