HAK-İŞ KONFEDERASYONU GENİŞLETİLMİŞ BAŞKANLAR KURULU TOPLANDI

27 Eylül 2012 14:00, Haberler


HAK-İŞ KONFEDERASYONU GENİŞLETİLMİŞ BAŞKANLAR KURULU TOPLANDI

 

Konfederasyonumuz Başkanlar Kurulu Toplantısı 26 Eylül 2012 Tarihinde HAK-İŞ Genel Merkezinde toplandı. Konfederasyonumuz Genel Başkanı Mahmut Arslan ve Yönetim Kurulu Üyeleriyle birlikte, Sendikalarımızın Başkan Yöneticileri ve Basın Mensuplarının katılımları ile gerçekleştirildi.

 

Genel Başkanımız Mahmut Arslan, “Başkanlar Kurulumuzun temel gündemi Toplu İş İlişkileri Yasası ve Konfederasyonumuzun 37. Yıldönümü etkinliklerinin değerlendirilmesi olacak” dedi.

 

Genel Başkanımız konuşmasına dün Tunceli’de yaşanan hain saldırıyı kınayarak, terör ile Kürt sorunun birbirine karıştırılmadan tartışılması gerektiğini ve Sivil Toplum Kuruluşlarının daha fazla müdahil olarak bu sorunun bir an önce çözüme kavuşturularak bu son olsun temennisinde bulundu.

 

Kendisini Bozkırın Tezenesi olarak ifade eden, Türk Halk Müziği Ozanı Neşet Ertaş’ın ölüm haberi de bizi derinden üzmüştür, milyonlarca sevenine başsağlığı kendisine Allah’tan rahmet dileyerek sözlerine devam etti.

Genel Başkanımız konuşmasına “Konfederasyonumuzun bu Başkanlar Kurulunda birçok yenilik ile aranızdayız. Bağımsız Medya-İş Sendikası 1. Olağan Genel Kurulunu yaparak oy birliği ile Konfederasyonumuza katılma kararı vermiştir. Bugün Konfederasyonumuzun saygın bir üyesi olarak aramızdadır. Çelik-İş ve OLEYİS Sendikalarımızda Olağanüstü Genel Kurullarını yaparak yeni yönetici arkadaşlarımız gelmiştir arkadaşlarımıza da hoş geldiniz” dileklerinde bulunarak Başkanlar Kurulunun temel gündem maddelerinin detaylarına geçildi.

 

Mahmut Arslan, Konfederasyonumuzun 37. Yıldönümü etkinlikleri çerçevesinde “Bağımsız Sendikacılık, Özgür Sivil Toplum” teması altında 50 ülkeden 80 sendikacı, ITUC, ETUC ve ILO’nun Afrika Temsilcisinin de katılacağı uluslararası çok önemli bir toplantıya ev sahipliği yapılacağını belirtti.

 

Mahmut Arslan konuşmasına, Konfederasyonumuz tarafından düzenlenen kısa film yarışmasına yoğun bir talep olduğunu, sürenin ay sonuna kadar uzatıldığını sonuçların ise 37. Yıldönümü etkinlikleri çerçevesinde açıklanacağını belirtti.

 

Toplu İş İlişkileri Yasa Tasarısına İlişkin Gelişmeler

 

Başkanlar Kurulunun diğer gündemi olan Toplu İş İlişkileri Yasa Tasarısı hakkında geçen hafta Başbakan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı, işçi, işveren sendikaları başkanlarının katılımıyla gerçekleştirilen toplantı hakkında Genel Başkanımız Mahmut Arslan bilgi verdi. Yasa tasarısının olumlu ve olumsuz yönlerini açıkladı. Örgütlenme önündeki engellerin bir an önce kaldırılarak ILO normlarında bir düzenlemenin acili yetini dile getirdi. Bu tasarı ile birçok kolaylık geleceğini bunların en önemli sininde sendikalar için büyük bir maddi külfet olan noter şartının kaldırılması olduğunu belirtti. Sendika kurucularında aranan özelliklerin esnekleştirilmesi, iş yeri temsilcilerine iş güvencesi, işletme barajının %51’den %40’a çekilmesi tabi ki yeterli değil ama bir başlangıç olması konusunda önemli olduğunu dile getirdi.

 

Ülkemizde hala sendikaların temsil sorunu olduğunu 11 milyon işçiden sadece %6’nın sendikalı olduğunu ve bu %6’lık dilimin 3 konfederasyon ve bağımsız sendikalar tarafından paylaşıldığını dile getirerek örgütlenme önündeki,  engellerin bir an önce kaldırılması gerektiğini belirterek tasarının bir an önce yasalaşması gerektiğini vurguladı.

 

Bu tasarı tamamen bizim taleplerimizi karşılayan bir tasarı değil. Bizim temel ilkelerimiz ILO sözleşmeleri, Avrupa Birliği süreci ve 19. faslın açılmasını sağlayacak evrensel sendikal hakları da içinde barındıran çağdaş, katılımcı, rekabetçi, çoğulcu, özgürlükçü bir yasa hedeflemiştik.  Fakat iş dünyasının baskıları, tehditleri, gerçeği yansıtmayan manipülasyonlara dayalı açıklamaları ciddi şekilde hükümet üzerinde bakanlar üzerinde etkili olmuştur. Bu etkiyi kırmanın yolu parlamento ve siyaset üzerinde daha etkin olarak çözümler üretmemiz gerekiyor. Daha güçlü olmamız gerekiyor. Daha güçlü HAK-İŞ bu süreçte daha etkili olacaktır. dedi.

 

Genel Başkanımız sözlerine her iş kolunda bir sendikası olan, örgütlenme çalışmalarına hız veren bir HAK-İŞ olarak yollarına durmadan devam edeceğini belirterek son verdi.

 

HABERE AİT GÖRSELLER :

27 Eylül 2012 14:00, Haberler


© 2021 HAK-İŞ Konfederasyonu