ARSLAN: "KIDEM TAZMİNATI GÜNDEMİMİZDE OLAN BİR KONU DEĞİLDİR"

21 Ağustos 2012 14:00, Basın


 

ARSLAN: "KIDEM TAZMİNATI GÜNDEMİMİZDE OLAN BİR KONU DEĞİLDİR"


HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut ARSLAN, son dönemde kıdem tazminatına ilişkin bazı hazırlıkların yapıldığına ilişkin kamuoyunda çeşitli görüşler bulunduğunu belirterek, "Toplu İş İlişkiler Yasa Tasarı'sının henüz yasalaşmamış olması nedeniyle ciddi bir kaosun yaşandığı, binlerce işçinin toplu iş sözleşmesi yapılamadığı için ücret zamlarını alamaması nedeniyle büyük mağduriyet içerisinde olduğu çalışma hayatımızın öncelikli gündeminde kıdem tazminatı konusu bulunmamaktadır" dedi.

HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut ARSLAN, yaptığı yazılı açıklamada şu değerlendirmelerde bulundu:

"Son dönemde kıdem tazminatına ilişkin bazı hazırlıkların yapıldığı ve son aşamaya geldiği yönünde kamuoyunda, başta hükümet kanadından yapılan açıklamalar olmak üzere, çeşitli görüşler gündeme getirilmektedir.

Toplu İş İlişkiler Yasa Tasarı'sının henüz yasalaşmamış olması nedeniyle ciddi bir kaosun yaşandığı, binlerce işçinin toplu iş sözleşmesi yapılamadığı için ücret zamlarını alamaması nedeniyle büyük mağduriyet içerisinde olduğu çalışma hayatımızın öncelikli gündeminde kıdem tazminatı konusu bulunmamaktadır. Kaldı ki bu konuda herhangi bir hazırlık tasarı ya da teklif Konfederasyonumuza iletilmemiştir. Ayrıca Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı başkanlığında gerçekleştirilen Üçlü Danışma Kurulu toplantılarında Kıdem Tazminatı konusunun Toplu İş İlişkiler Yasası çıkmadan gündeme alınmamasına karar verilmiştir.

Çalışma hayatının en önemli gündem maddesini Toplu İş İlişkileri Yasa Tasarısı oluşturmaktadır. HAK-İŞ Konfederasyonu'nun bu konudaki görüşü nettir.

Konfederasyonumuz Toplu İş İlişkiler Kanun Tasarısı yasalaşmadan, kıdem tazminatı konusunun gündeme getirilmesi ya da tartışma konusu yapılmasını gayriciddi bir yaklaşım olarak değerlendirecek, üyelerine karşı sorumluluğunun ve 36 yıllık hak ve adalet odaklı sendikal yaklaşımının tabii bir yansıması olarak bu tartışmaların içerisinde yer almayacaktır.

Şu anda 900'ün üzerinde işyerinde 250 bin işçi toplu iş sözleşmesi yapılamamasından dolayı mağdur durumdadır. Mevcut şartlar ve çözümsüzlük ortamı Eylül ve Kasım ayına kadar devam ederse bu rakam toplamda 500 bin işçiyi bulacaktır.

HAK-İŞ olarak defaten yaptığımız üzere yeniden Parlamentoyu, Hükümeti ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığını göreve davet ediyoruz; binlerce çalışanın mağduriyetini gidermek için Toplu İş İlişkileri Yasa Tasarısının biran önce yasalaşmasını istiyoruz. Bu konuda ilgililerle görüşmelerimize kararlılıkla devam ediyoruz.

Konfederasyonumuz ancak, Toplu İş İlişkileri Yasa Tasarısı yasalaştıktan, çalışanların mağduriyeti giderildikten sonra kıdem tazminatına ilişkin gündeme gelebilecek tartışmalarda aktif şekilde yer alacaktır. Bu aşamaya gelinebildiğinde Konfederasyonumuzun yaklaşımı kıdem tazminatı hakkında herhangi bir geriye gidiş olmaması, kıdem tazminatı hakkının güvence altına alınması ve daha ileriye götürülmesi olacaktır."

 

 

 

 


 

HABERE AİT GÖRSELLER :

21 Ağustos 2012 14:00, Basın


© 2021 HAK-İŞ Konfederasyonu