HAK-İŞ ÜYELERİ SEL OLDU TANDOĞAN’A AKTI

02 Mayıs 2012 14:00, Haberler


HAK-İŞ ÜYELERİ SEL OLDU TANDOĞAN’A AKTI

 

 

1 Mayıs “Birlik Mücadele ve Dayanışma” gününde Konfederasyonumuz HAK-İŞ, tüm üye sendikalarıyla ve üyesi onbinlerce işçiyle birlikte sel oldu Tandoğan’a aktı. Rengarenk bayrakları, balonları, 1 Mayıs maskotları ve taleplerimizi içeren dövizlerimizle, sloganlarımızla Tandoğan Meydanına renk kattık.

 

HAK-İŞ ve Memur-Sen’in Tandoğan meydanında, “Haklarımız İçin”, Özgür Birey, Örgütlü Toplum, Demokratik Çalışma Hayatı İçin Hemen Şimdi! Yeni ve Sivil Bir Anayasa” sloganıyla gerçekleştirdiği, 1 Mayıs mitingi binlerce işçi ve memurun katılımıyla bir büyük bir coşkuyla gerçekleştirildi. Mitinge katılmak için Türkiye’nin pek çok ilinden ve Ankara’dan gelen üyelerimiz sabah erken saatlerden itibaren Atatürk Kültür Merkezi alanında toplandı.

 

HAK-İŞ ve “Yaşasın 1 Mayıs, Yaşasın Emek ve Dayanışma Günü” yazılı pankartların arkasında toplanan, kadını erkeği, yaşlısı, genci, engellisi binlerce işçi, akın akın Tandoğan Meydanına yürüdü. Davul zurna eşliğinde, türklülerle halaylarla, yanlarındaki 1 Mayıs maskotlarıyla yürüyen HAK-İŞ’liler mitinge renk kattılar. HAK-İŞ Kortejinin en önünde HAK-İŞ ve üye sendikalarının Kadın, Gençlik, Engelli ve İş Sağlığı ve güvenliği komiteleri üyeleri yer aldı. Komitelerimizin ardında sırasıyla Hizmet-İş, Öz Orman-İş / Birlik Orman-İş, Çelik-İş, Öz Gıda-İş, KKTC Kamusen, Öz İplik-İş, Oleyis, Öz Ağaç-İş, Öz Büro-İş, Öz İş-Sen ve Öz Maden-İş Sendikalarımızın Genel Başkan ve Yönetim Kurulu üyeleri ile şubeler ve üye işçiler yürüdü.

 

Genel Başkanımız Mahmut Arslan, Genel Başkan Yardımcılarımız Settar Aslan, H. Ferudun Tankut, Mehmet Şahin ve Mustafa Toruntay ile Genel Sekreterimiz Osman Yıldız, HAK-İŞ Kortejinin en önünde birlikte yürüdüler. İşçilerin 1 Mayıs Birlik Mücadele ve Dayanışma günlerini kutlayarak, karanfil dağıttılar. Genel Başkanımız Mahmut Arslan başkanlığındaki HAK-İŞ yönetimi, büyük bir coşku içerisinde Tandoğan’a giren HAK-İŞ kortejinin en önünde yer aldılar. Alana girişte, görev yapan basın mensuplarının ve polislerin 1 Mayıs Birlik Mücadele ve Dayanışma gününü kutlayarak, karanfil verdiler. Platforma çıkan Genel Başkanımız Mahmut Arslan, 1 Mayıs mitingine katılan işçi ve memurları selamladı. 1 Mayıs Birlik Mücadele ve Dayanışma günlerini kutladı. Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu ve Memur-Sen Yönetiminin de alana girmesiyle 1 Mayıs mitingi başladı. Mehter Takımı, Karadeniz, Şanlıurfa ve Zeybek halkoyunları gösterilerinin yapıldığı alandaki çoşku her geçen dakika daha da arttı. Platformdan çalınan HAK-İŞ marşı, üyelerimiz tarafından büyük bir ilgiyle ve coşkuyla dinlendi.

 

Mitingde, halk oyunları gösterilerinin ardından HAK-İŞ’ten Yüsra Erilli ile Memur-Sen’den Muammer Uzunca ortaklaşa 1 Mayıs bildirisini okudu. 1 Mayıs bildirisinin okunması sırasında HAK-İŞ ve Memur-Sen’e bağlı her sendikadan birer işçi iş kıyafetleriyle platformda yerini aldı.

 

 

HAK-İŞ ve Memur-Sen’in Ortak 1 Mayıs Bildirisine Ulaşmak İçin Tıklayın…

 

 

HAK-İŞ ve Memur-Sen’in ortak 1 Mayıs bildirisinin okunmasının ardından Genel Başkanımız Mahmut Arslan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ve Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu birer konuşma yaptı.

 

ARSLAN: “FERYADIMIZI DUYUN, ACIMIZI HİSSEDİN”

 

Genel Başkanımız Mahmut Arslan, konuşmasına “Merhaba Ankara, İnsanlık onurunun yiğit temsilcileri Merhaba, 1 Mayıs coşkusunu paylaşanlar, 1 Mayıs’ı yüreğinde yaşayanlar, Hakkını arayanlar, Hakkı için mücadele edenler, Hak ve Adalet için bu meydanı dolduranlar, Sizleri HAK-İŞ adına, sevgiyle, saygıyla selamlıyorum.1 Mayıs Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günümüz Kutlu ve Mübarek Olsun” diye alandaki katılımcıları selamlayarak başladı. Arslan, HAK-İşin 1 Mayıs’ı mekân ve biçim tartışmalarına hapsetmeden, evrenselliğini unutmadan, adına yakışır ve yaygın bir şekilde kutlamak için Ankara’da, Tandoğan’da olduğunu belirterek, “Ankara’da HAK-İŞ’le, MEMUR-SEN’le beraber olan TÜRK-İŞ ve KAMU-SEN başta olmak üzere tüm emekçileri ve katılımcıları yürekten selamlıyorum. Bugün 1 Mayıs… Ülkemizin bütün alanlarını dolduran emekçilere selam olsun! Özellikle Bursa Kent meydanına selam olsun, TAKSİM’e selam olsun, TÜRKİYE’ye selam olsun” dedi.

 

 

Son günlerde artan iş kazalarına dikkat çeken Arslan, “Ülkesi için, ailesi için, kundaktaki yavruları için hayatlarının baharında İş Cinayetlerinde can verenler için itirazımız var, isyanımız var. Kömür Madenlerinde kaybettiklerimiz için, Tersanelerde can verenler için, Esenyurt’ta yanarak, Kozan’da suya kapılarak, Aşkale’de donarak, Ostim’de yanarak can veren, Şehit olan kardeşlerimiz için, evlatlarımız için isyanımız var, itirazımız var. Bitsin bu cinayetler artık. Ocaklar sönmesin, çocuklar öksüz kalmasın, analar, eşler ağlamasın” dedi. Devlete, Hükümete ve işverenlere seslenen Arslan, “Bu feryâdı duyun, bu acıyı hissedin, bu sorunu çözün” dedi. Arslan, konuşmasında taleplerini de şöyle sıraladı:

 

 

                “İşsizlik ve yoksulluğun son bulması için, İnsan onuruna yaraşan iş ve ücret talebi için alanlardayız. Sosyal koruma, sosyal devlet için alanlardayız. Kıdem tazminatı hakkımıza kimse göz dikmesin diye alanlardayız. Kazanılmış haklarımızdan geriye gidiş olmasın diye alanlardayız. Örgütsüzlüğü, güvencesiz çalışmayı, kayıtdışını, kuralsızlığı, insan onuruna yaraşır düzgün iş tanımını yok sayan Taşeron köleliğini reddettiğimiz için alanlardayız. Taşeronlaşmayı teşvik eden politikalardan vazgeçilmesini istediğimiz için alanlardayız. Taşeron şirketlerde çalışanların sendikal örgütlenmesinin önünün açılması için, işçilerin haklarının güvence altına alınması için alanlardayız. Geçici işçiliğe son verilmesi için alanlardayız. Orman işçileri başta olmak üzere, mevsimlik işçilerin kadroya alınması için alanlardayız. Kayıtdışı ekonomi ve istihdamı kabul etmediğimiz için alanlardayız. Barajsız, barikatsız, çağdaş bir Sendika Yasası için buradayız. 12 Eylül darbesinin ürünü Sendikal Mevzuattan kurtulmak için buradayız. Çalışma hayatı kaosa sürüklenmesin, Çalışanlar Toplu Sözleşmesiz kalmasın diye meydanlardayız. Çalışanlar sendikasız kalmasın diye buradayız. Bu meydandan Hükümete, Sayın Çalışma Bakanına, Meclis’e, Ak Parti’ye, Mecliste temsil edilen Tüm Partilere, işverenlere bir kez daha haykırıyoruz. Sesimizi duyun, Feryadımıza karşılık verin, Sosyal tarafların uzlaşmasına kulak verin”

 

Genel Başkanımız Mahmut ARSLAN’ın Konuşma Metninin Tamamına ulaşmak için Tıklayın.

  

 

 

BAKAN ÇELİK: “2821 İLE 2822'Yİ HEP BERABER ÇÖP SEPETİNE ATMALIYIZ”

  

Genel Başkanımız Mahmut Arslan’ın konuşmasının ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, bir selamlama konuşması yaptı. Çelik, “'Bugün 1 Mayıs. Bugün, emeğin ve alın terinin dayanışma günüdür. Bugün, hak arama mücadelesinin sembol günüdür. Bugün tüm emekçilerin bayram günüdür. Bayramınızı kutluyorum” dedi. Çelik, “Hukuk diyen, insan onuru diyen, Türkiye'nin her alanda normalleşmesi için Tandoğan'ı dolduran işçiler, memurlar, çalışanlar, hepinizi sevgiyle ve saygıyla selamlıyorum” diye seslendi. “Bugün 1 Mayıs. Bugün, emeğin ve alın terinin dayanışma günüdür. Bugün, hak arama mücadelesinin sembol günüdür. Bugün tüm emekçilerin bayram günüdür” diye konuşan Çelik, tüm işçi ve memurların bayramını kutladı.

 

1 Mayıs'ın kendiliğinden doğmadığını, sınırsız kazanma arzusuyla emeğin sömürülmesi neticesinde tüm emekçilerin dünyadaki haykırışı ve sendikalaşması neticesinde ortaya çıktığını anlatan Çelik, “Ülkemizde, 1977'deki karanlık güçlerin senaryosu neticesinde 32 yıl 1 Mayıs'ı kutlamak yasaklandı. Çok şükür bizim hükümetimize, bu kardeşinize 1 Mayıs'ı tatil etmek nasip oldu” dedi. Birilerinin konuştuğunu ama kendilerinin gereğini yaptığını anlatan Çelik, darbelerin, sıkıntıların, antidemokratik süreçlerin yaşandığını ancak bunların bir bir geride kaldığını dile getirdi.

 

Alanda toplanan işçi ve memurlara, “Evren gitsin ama eserleri kalsın mı” diye soran Çelik, “Hayır” yanıtını alınca, “O halde darbeciler yargılanıyorsa onların eserlerinin yürürlükte olması kesinlikle kabul edilebilir şey değil” dedi. Darbe döneminin ürünü olan 2821 Sayılı Sendikalar Kanunu ile 2822 Sayılı Toplu İş Sözleşmesi Grev ve Lokavt Kanunu'nu, TBMM'nin gündemine getirdiklerine dikkati çeken Çelik, bu meselenin karanlık odalarda konuşulamayacağını, kimin ne düşüncesi varsa söylemesi gerektiğini vurguladı. Çelik, “Bu darbe yasalarının ürünü olan, endüstriyel ilişkilerimizi baltalayan 2821 ile 2822'yi hep beraber çöp sepetine atmalıyız” dedi. Alandakilerin ''Yasamızı istiyoruz'' sloganı üzerine Çelik, düzenlemenin Meclis'in gündeminde olduğunu hatırlattı. 

 

Genel Başkanımız Mahmut Arslan’ın konuşmasında “Sayın Çalışma Bakanı duysun” dediğini hatırlatan Çelik, “Duydum ve geldim, huzurlarınızdayım. Kaçmak yok” diye konuştu. 

 

Çelik, İş sağlığı ve Güvenliği Yasa Tasarısı'nın TBMM'de komisyonlarda görüşüldüğüne işaret ederek, işçi kayıplarını önleyecek bu düzenlemeyi de haziran ayı sonuna kadar Meclis'ten geçirecekleri kaydetti. 

 

Bakan Çelik’in konuşmasının ardından Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu bir konuşma yaptı. Memurların toplu sözleşme süreci ve talepleri hakkında ayrıntılı bilgi veren Gündoğdu, Memur-Sen’in gündeminde yer alan diğer konulara ilişkin bir konuşma yaptı.

 

HAK-İŞ ve Memur-Sen önderliğinde gerçekleştirilen miting, konuşmaların ardından Mustafa Ceceli konseriyle, başladığı gibi büyük bir coşkuyla son buldu.

 

ERDAL İNÖNÜ VE NECATİ ÇELİK DE KATILMIŞTI

 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in 1 Mayıs mitingine katılımı uzun yıllar aradan sonra gerçekleşen bir ilk niteliği taşıyor. 1 Mayıs 1992 yılında, HAK-İŞ, TÜRK-İŞ ve DİSK tarafından Ankara Karayolları Genel Müdürlüğü toplantı salonunda düzenlenen toplantıya, dönemin Başbakan Yardımcısı Erdal İnönü de katılmış ve işçilerin 1 Mayıs’ını kutlamıştı.

 

HAK-İŞ tarafından 1997 yılında Ankara Milli Kütüphane Salonunda düzenlenen Geniş Katılımlı Toplantıya da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Necati Çelik de katılarak işçilerin 1 Mayıs’ını kutlamıştı.

 

TANDOĞAN MİTİNGİNE KİMLER KATILDI

 

HAK-İŞ ve Memur-Sen tarafından gerçekleştirilen, 1 Mayıs mitingine, çok sayıda sivil toplum kuruluşu, Cumhurbaşkanı, Meclis Başkanı, Başbakan, TBMM’de grubu bulunan ve bulunmayan pek çok siyasi parti ve milletvekillerinin tek tek davet edildi. Mitinge, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, TBMM İdare Amiri, Çorum Milletvekili ve Onursal Genel Başkanımız Salim Uslu, AK Parti Genel Başkan Yardımcıları Hüseyin Tanrıverdi ve Salih Kapusuz, Ak Parti Ankara Milletvekili ve TBMM Aile Sağlık Komisyonu Başkanı Cevdet Erdöl, Ak Parti Şanlıurfa Milletvekili Mahmut Kaçar, Ak Parti Şanlıurfa Milletvekili Yahya Akman, Ak Parti Şırnak Milletvekili Emin Dindar, BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, HAS Parti Genel Başkan Yardımcıları Şeref Malkoç ve Doç. Dr. Erdinç Yazıcı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Halil Etyemez, Sağlık Bakan Yardımcısı Agâh Kafkas ve çok sayıda milletvekili ile davet ettiğimiz STK temsilcileri katıldı. Ayrıca Bursa’da miting yapan TÜRK-İŞ’e bağlı Harb-İş ve Şeker-İş gibi birçok sendika ile sendikal hayata yeni başlayan ve gazetecilik işkolunda örgütlenme faaliyetleri yürüten Medya-İş Sendikası isimli bağımsız sendika da Tandoğan’daki 1 Mayıs mitingine katıldı.

 

HAK-İŞ’TEN BURSA’DAKİ MİTİNGE KATILIM

 

HAK-İŞ, TÜRK-İŞ ve Kamu-Sen’in Bursa’da gerçekleştirdiği mitinge destek verdik, yoğun bir katılım gösterdik.

 

HAK-İŞ 81 İLDE 1 MAYIS’I KUTLADI

 

81 ilde örgütlülüğünü tamamlayan HAK-İŞ, İl Temsilcilikleri aracılığıyla 81 ilin tamamında 1 Mayıs’ı aktif ve resmi olarak kutladı.

 

GENEL BAŞKANIMIZ ARSLAN’DAN 1 MAYIS TEŞEKKÜRÜ

 

 

Genel Başkanımız Mahmut Arslan, HAK-İŞ Yönetimine, 1 Mayıs Kutlama Komitesine, Sendika Genel Başkanlıklarına, Şubelere ve tüm HAk-İŞ teşkilatına, Tandoğan ve Bursa’da gerçekleştirilen 1 Mayıs kutlamaları başta olmak üzere 81 ilde gerçekleştirilen 1 Mayıs kutlamalarına katılımlarından dolayı teşekkür etti. HAK-İŞ’in 1 Mayıs kutlamaları konusunda örnek ve başarılı çalışmalar yaptığını ifade eden Arslan, “HAK-İŞ 1 Mayıs’ı, adına yaraşır şekilde kutlamış, coşkusunu, renklerini, umutlarını, heyecanını alana yansıtmıştır. Bu durum bundan sonraki 1 Mayıslar için de umut vericidir. 1 Mayıs’ı birlik, kardeşlik ve coşku içinde kutlayan tüm emekçilere teşekkür ediyorum” dedi.

 

 1 MAYIS KUTLAMALARINA İLİŞKİN RESİM GALERİSİ İÇİN TIKLAYINIZ..

 

 1 MAYIS KUTLAMALARINA İLİŞKİN FACEBOOK'TAKİ RESİM GALERİSİ İÇİN TIKLAYINIZ..

 

1 MAYIS EMEK ve DAYANIŞMA GÜNÜ HAK-İŞ BAŞKANI MAHMUT ARSLANIN KONUŞMASINI İZLEMEK İÇİN TIKLAYINIZ..

 

 

 

HABERE AİT GÖRSELLER :

02 Mayıs 2012 14:00, Haberler


© 2021 HAK-İŞ Konfederasyonu