TÜİK’TEN HAK-İŞ’E İSTATİSTİK BRİFİNGİ

07 Mart 2012 14:00, Haberler


 

 

TÜİK’TEN HAK-İŞ’E İSTATİSTİK BRİFİNGİ

 

TÜİK Başkan Birol Aydemir başkanlığındaki bir heyet, Genel Başkanımız Mahmut Arslan, HAK-İŞ Yönetim Kurulu üyeleri ve HAK-İŞ Genişletilmiş Başkanlar Kurulu üyeleri ile HAK-İŞ ve Sendikalarımızın uzmanlarıyla bir araya geldi. HAK-İŞ’te 6 Mart 2012 tarihinde gerçekleştirilen toplantıda TÜİK uzmanları, TÜİK’in kurumsal yapısı ve çalışmaları, enflasyon, işsizlik ve yoksulluk başta olmak üzere yapılan istatistik çalışmaları hakkında ayrıntılı bilgi verdi.

 

Genel Başkanımız Mahmut Arslan, TÜİK’in çalışmalarını daha yakından takip etmek, TÜİK’in yaptığı işlerin sendikalarla ilgili olan bölümlerini paylaşmak amacıyla bir ilk gerçekleştirildiğini belirterek, “Bu çalışmayı ben Türk çalışma hayatı ve Konfederasyonumuzun bundan sonraki çalışmalarına ışık tutması açısından son derece önemli görüyorum” dedi. Arslan, “HAK-İŞ ile TÜİK arasında kurumsal anlamda çalışmaların sürekli hale getirilerek, sendikaların talep ve beklentilerine uygun yeni araştırmalar hazırlanması konusunda ortak çalışmalar yapılabilir. Bunun için protokol imzalamamız gerekiyorsa protokol imzalarız” dedi.

 

HAK-İŞ’in bilimi ve bilimsel çalışmaları önemseyen, bu noktada çeşitli faaliyetler gösteren bir konfederasyon olduğunu ifade eden Arslan, “TÜİK de Türkiye’nin özellikle istatistik alanında akredite olmuş, hem uluslararası anlamda, hem AB sürecinde kendisini yenilemiş hepimizin göz bebeği bir kurumumuz” dedi. TÜİK tarafından hazırlanan enflasyon başta olmak üzere pek çok verinin sendikalar bakımından önemli olduğunu ifade eden Arslan, “Toplu sözleşme süreçlerinde daha çok TÜİK verilerine dayalı olarak ücret zamları belirliyoruz. Bu nedenle enflasyon verileri ve bu verilerin güvenilirliği bizim açımızdan çok önemli” dedi.

 

 

TÜİK Başkanı Birol Aydemir, konuşmasına Genel Başkanımız Mahmut Arslan ve yeni yönetim kuruluna hayırlı olsun dileğinde bulunarak başladı. Aydemir, “Biz kurum olarak kendimizi biraz anlatalım dedik. Bununla ilgili çalışmalara basın mensuplarını bilgilendirme toplantısıyla başladık. Daha sonra üniversite hocalarımızla toplantı yaptık. Sonra sivil toplum kuruluşlarıyla toplantı yapmanın ve kendimizi anlatmanın gerektiğine inandık. Bunu da sayın başkanla paylaştık, sağ olsun sayın başkan da bize güzel fikirler verdi” dedi. Aydemir, HAK-İŞ ile yapılan toplantının bir ilk olmak özelliği taşıdığını belirterek, diğer işçi ve memur konfederasyonlarıyla da bir araya geleceklerini kaydetti.

 

Aydemir, TÜİK olarak üretim istatistiklerinin güvenilirliği ve doğruluğundan emin olduklarını belirterek, “Ancak bizim emin olmamız yetmiyor. Kamuoyunun, toplumun, sivil toplum kuruluşlarının, sizlerin de bize inanması lazım. Bunun için de tabi bizim kendimizi iyi anlatmamız gerekiyor” dedi. TÜİK’in çalışma disiplini, kurumsallaşması ve kapasitesi açısından Türkiye ortalamasının üzerinde bir kurum olduğunu, ancak dışarıda iyi tanınmadığını belirten Aydemir, bu nedenle sivil toplum kuruluşlarıyla, diğer paydaşlarla ve kamuoyuyla daha fazla bilgi alışverişi ve bilgi paylaşımı yapmak gerektiğine karar verdiklerini ve bu çerçevede çalışmalara başladıklarını kaydetti.

 

Sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte hareket ederek yeni istatistikler üretmeyi amaçladıklarını ifade eden Aydemir, “Çünkü bu kurum istatistiği kendisi için üretmiyor. Bu kurum istatistiği sizler için üretiyor, kamu için üretiyor, toplum için üretiyor, kamu kurumları için üretiyor. Ürettiğimiz istatistiği kullanmıyorsak bizim için çok anlamı yok. İstatistiği ne kadar çok kullanırsak biz o kadar mutlu oluruz” dedi.

 

“İstatistiğin geçmişten hareketle, geleceğe yön vermek” olduğunu ifade eden Aydemir, istatistiklerin politika ve strateji belirlerken, karar alırken kullanılmasının önemine dikkat çekti. Aydemir, “Yani siz bir sivil toplum örgütü olarak, sendika, konfederasyon olarak bu bilgileri bilmek, bu bilgilere göre kendi politikanızı duruşunuzu belirlemek durumundasınız. Siz bize taleplerinizi belirtin biz de yeni yapacağımız çalışmalarda bunları dikkate almaya çalışırız. Bunun için iş birliği de yapabiliriz veya siz isteklerinizi bildirirsiniz biz istatistik yapıyorken onları yeni istatistik, anket araştırmalarda soru kağıdına ekleriz. Bir şekilde sizin de ihtiyaçlarınızı karşılayacak şekilde bunları üretebiliriz” dedi. Aydemir, yapılacak görüşmelerde bütün sivil toplum kuruluşlarının taleplerini aldıktan sonra bir değerlendirme yapacaklarını ve istenilen istatistiklerin üretilip üretilemeyeceğine karar vereceklerini söyledi.

 

Genel Başkanımız Arslan ve TÜİK Başkanı Aydemir’in açılış konuşmalarının ardından TÜİK uzmanları tarafından, TÜİK’in kurumsal yapısı ve çalışmaları, enflasyon, işsizlik ve yoksulluk başta olmak üzere yapılan istatistik çalışmaları hakkında ayrıntılı bilgi verildi. Sunumların ardından toplantı soru-cevap şeklinde devam etti.

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

HABERE AİT GÖRSELLER :

07 Mart 2012 14:00, Haberler


© 2021 HAK-İŞ Konfederasyonu