ARSLAN: “28 ŞUBATÇILARDAN DA HESAP SORULSUN”

27 Şubat 2012 14:00, Basın


ARSLAN: “28 ŞUBATÇILARDAN DA HESAP SORULSUN”

 

HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut ARSLAN, 28 Şubat 1997 “post modern” darbesinin 15. yılında yapılacak bir değerlendirmenin, Türkiye’nin bugünkü siyasi ve ekonomik gündeminden ayrı düşünülemeyeceğini belirtirken, 28 Şubatçılardan yargı önünde hesap sorulmasını ve bu dönemlerde mağdur olanların mağduriyetlerinin giderilmesini istedi.

 

HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut ARSLAN, 28 Şubat Post Modern Darbesi’nin 15. Yıldönümü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada şu değerlendirmelerde bulundu.

 

“28 Şubat 1997 “post modern” darbesinin 15. yılında yapılacak bir değerlendirme, Türkiye’nin bugünkü siyasi ve ekonomik gündeminden ayrı düşünülemez. Bugün içinde yaşadığımız sıkıntıları anlamak için JİTEM, Batı Çalışma Grubu, Susurluk, 28 Şubat, Şemdinli, 27 Nisan ve Ergenekon bağlantıları ortaya koyularak karanlık ilişkiler açığa çıkartılmalıdır.

  

                Ekonomik kalkınma ve sosyal gelişme ancak özgürlükçü ve demokratik bir ortamda mümkün olabilir. Türkiye’de demokrasinin askıya alındığı bütün süreçler çalışanların ve emekçilerin, yani toplumun büyük bir kesiminin zarar görmesine neden olmuştur. Yaşanan anti demokratik süreç dolayısıyla yüksek dış borç stokları; siyasi iradeyi felç etmiş, toplum fakirleşmiş ve devlet yerli ya da uluslararası finans çevrelerine mahkum hale gelmiş, 16 banka batırılmış, 50 milyar dolarlık fatura topluma ve devlete çıkartılmıştır. İrtica-laiklik söylemi ile pek çok kesim mağdur edilmiş, 2000 ve 2001 krizlerini yaratan koşullar hazırlanmıştır. Bu krizlerden de en büyük zararı halk ve küçük işletmeler görmüştür.

  

28 Şubatta emek hareketinin önü kesilmiştir. Baskı ve korkularla görevlendirmelerle, sivil ve demokratik refleksler zayıflatılmıştır. Sendikalar, 1990’larda 12 Eylül travmasını atlatmış, sivil ve demokratik reflekslere yeniden dönmüşken, 28 Şubat, sendikaların demokratikleşme, sivilleşme ve güçlü, sivil ve bağımsız kurumlar haline gelme çabalarını durdurarak yeniden geri çevirmiştir. 28 Şubat sürecinde, sendikalar içerisinde ciddi bir ayrım mekanizması kullanılarak kendi otoriter karakterine ve anti demokrasiye itaatkar bir sendikal hareket yaratılmak istenmiştir.

   

HAK-İŞ Konfederasyonu, öteden beri, 12 Eylül askeri darbesine, 28 Şubat ‘Post Modern’ darbesine ve 27 Nisan ‘e-bildirgesine’ karşı çıkmış, demokrasiden yana taraf olmuştur. Türkiye’nin demokratikleşme yolunda attığı adımları ve yeni anayasa çalışmalarını destekleyen HAK-İŞ, darbelerin mimarlarından ve bunlara ortam hazırlayanlardan yargı önünde hesap sorulmasını istemektedir. 12 Eylül başta olmak üzere darbecilerden yargı önünde hesap sorulmasını olumlu buluyor, 28 Şubat sürecinin mimarlarından da yargı önünde hesap sorulmasını ve bu dönemlerde mağdur olanların mağduriyetlerinin giderilmesini istiyoruz.

   

Bir daha 28 Şubatlar, darbeler ve darbe girişimleri olmasın istiyoruz. Bunun anayasal garantilere bağlanması gerektiğini düşünüyoruz. Bu nedenle 12 Eylül 2010 referandumunu son derece önemli buluyoruz. Yeni, demokratik ve sivil anayasa talebimizi de bir kez daha yineliyor ve gerçekleşmesini bekliyoruz.”

 

 

 

 

HABERE AİT GÖRSELLER :

27 Şubat 2012 14:00, Basın


© 2021 HAK-İŞ Konfederasyonu