ARINÇ’TAN, HAK-İŞ’E ZİYARET

19 Ocak 2012 14:00, Haberler


ARINÇ’TAN, HAK-İŞ’E ZİYARET

 

 

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Genel Başkanımız Mahmut Arslan başkanlığındaki HAK-İŞ Yönetim Kurulu’nu ziyaret etti. Ziyarete Genel Başkan Yardımcılarımız Settar Aslan, H. Ferudun Tankut, Mehmet Şahin ve Mustafa Toruntay ile HAK-İŞ Genel Sekreteri Osman Yıldız katıldı.

 

 

  

 

Genel Başkanımız Mahmut Arslan, Toplu İş İlişkileri Kanunuyla ilgili önümüzde ciddi bir süre tahdidi bulunduğuna ve şuanda Bakanlar Kurulu gündeminde bulunan yasanın Ocak ayının sonuna kadar TBMM’ye gönderilerek yasalaşmaması durumunda, Türkiye çalışma hayatının ciddi bir kaosla karşı karşıya kalacağını söyledi. Arslan, Yasanın çıkmaması ve daha önce yapılan ertelemenin sona ermesi durumunda 575 bin sendikalı işçinin toplu iş sözleşmesi yapamaz duruma düşeceğini, 100 sendikadan 88’inin toplu sözleşme yapma yetkisini kaybedeceğini ifade etti. Arslan, “Böyle bir kaosun ortaya çıkması işçileri ve sendikaları derinden etkilemektedir” dedi.

 

 

Arslan, halen yürürlükte olan sendikal mevzuatın 12 Eylül döneminin ürünü olduğunu ve 30 yıldır yürürlükte bulunduğunu belirterek, şunları kaydetti:

 

“Bu yasanın altında milli güvenlik konseyinin imzası yatmaktadır. Biz 12 Eylül rejimiyle hesaplaşmanın daha doğru olduğunu düşünüyoruz. Generallerin yargı önüne çıkarılmasını, hesap sorulmasını destekliyoruz. Bunun mutlaka yapılması gerektiğine inanıyoruz. Ancak bunu yaparken, 12 Eylül ürünü çalışma mevzuatının da değişmesi gerektiğini düşünüyoruz. HAK-İŞ olarak, bu mevzuatın değişmesi için bütün gücümüzle mücadeleye devam edeceğiz. Bu vesileyle Başbakan Yardımcımızdan da bu Yasanın TBMM’den çıkması için destek bekliyoruz.”

 

   

 

  

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ise konuşmasında, Konfederasyonumuz HAK-İŞ’in 21-23 Ekim 2011 tarihinde gerçekleştirilen Genel Kurulunu anımsatarak, HAK-İŞ Yönetim Kurulu’nu bu nedenle ziyaret ettiğini ve hayırlı olsun dileğinde bulunduğunu söyledi. Arınç, “HAK-İŞ’in yıllardan bu yana işçiler, çalışma hayatı ve toplumsal barış gibi konularda pek çok faaliyetlerde bulunmuş bir işçi konfederasyonu” olduğunu belirtirken, “Bugün gündemde bulunan işçileri çalışma hayatını yakından ilgilendiren konular üzerinde de görüş alışverişinde bulunduk, kendilerinin düşüncelerinden yararlandım bu konuda bildiklerimi de ifade ettim” dedi.

 

 

Arınç, 2821 ve 2822 sayılı çalışma hayatını çok yakından ilgilendiren Yasaların artık miadını doldurduğunu ve geçerliliği kalmamış hükümler içerdiğini belirterek, “1980’li yıllarda çıkarılan kanunlarla bu gün Türkiye’de yeniden çalışma hayatını tanzim edemeyiz. Önümüzde başka normlar var. Avrupa Birliği fasılları ve müzakerelerde yaptığımız görüşmeler, Sendikalar Kanunu, Toplu İş Sözleşmesi İlişkilerini, mutlaka bu normlar çerçevesinde ele almamızı gerektiriyor” dedi. Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) tarafından belirlenen normlar olduğunu ve bunların da uygulanması gerektiğini belirten Arınç, “Sendikalar Türk çalışma hayatının çok önemli unsurlarıdır. Var olmalıdırlar. Fonksiyonları güçlü olmalıdır ve işçilerin kazanımlarını her an daha ileriye götürecek kadar demokratik kuruluşlar olarak çalışmalarını devam ettirmelidir. Bu amaçla Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız ve ilgili bakanlıklar konfederasyonlarımızla bir araya gelerek ortak neredeyse her konuda ortak bir anlaşmaya vardılar. Bu konuda geriye gidiş kesinlikle söz konusu olmayacaktır. Sendikal hayatı daha güçlü dinamikler üzerinde var edebilecek bir organizasyonu hükümetimiz olarak da destekleyeceğiz” dedi.

 

 

Konuşmaların ardından Genel Başkanımız Mahmut Arslan, HAK-İŞ’in çalışma hayatına ilişkin önerilerini içeren raporu Başbakan Yardımcısı Arınç’a takdim etti.

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

HABERE AİT GÖRSELLER :

19 Ocak 2012 14:00, Haberler


© 2021 HAK-İŞ Konfederasyonu