“AB ÜLKELERİNDEKİ IRKÇI SALDIRILARDAN ENDİŞE DUYUYORUZ”

20 Şubat 2020 13:30, Basın


“AB ÜLKELERİNDEKİ IRKÇI SALDIRILARDAN ENDİŞE DUYUYORUZ”


HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut ARSLAN, “Almanya’nın Hanau kentinde düzenlenen korkunç saldırıda hayatını kaybedenlerin ve yaralananların üzüntüsünü yaşıyoruz. Saldırıları meşrulaştıran devlet politikalarına ve ırkçı söylemlere bir an evvel son verilmelidir. AB ülkeleri, Müslümanlar ve göçmenler başta olmak üzere kendilerinden olmayanları tehdit görmekten vazgeçmeli, Avrupa’da hem devlet hem toplum nezdinde normalleşmiş görülen ırkçılık ve islamofobinin önüne geçmelidir” dedi. 

HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut ARSLAN, yaptığı yazılı açıklamada şu değerlendirmelerde bulundu:

“Almanya başta olmak üzere AB ülkelerinde yürütülen Türkiye karşıtı dar görüşlü kampanyalar, Türkiye-AB ilişkilerindeki kazanımları yok ettiği gibi ülkelerin toplumlarındaki zararlı unsurları, kundakçıları ve uç anlayışları cesaretlendirmesinden kaygı duyuyoruz. Öyle ki bu zararlı unsurlar, insanların ev ve işyerlerine baskınlar düzenleyerek canlarını almakta bir beis görmemektedirler. 

AB’nin ruhu, ülkelerin siyasi entegrasyonundan öte toplumların entegrasyonunu gerçekleştirmektir. Böylesine zor, ancak güzel bir hedefin gerçekleştirilmesinde ülkelerin siyasi liderlerinin vizyonlarına, söylemlerine, politikalarına ve yönlendirmelerine büyük ihtiyaç bulunmakta ve sorumluluklar düşmektedir. 

Siyasi liderlerin dar görüşlü söylem ve politikaları sadece siyasi ilişkilerin gidişatını etkilemekle sınırlı kalmamakta, toplumsal bir soruna da neden olmaktadır. Bu nedenle saldırıları meşrulaştıran devlet politikalarına ve ırkçı söylemlere bir an evvel son verilmelidir. AB ülkeleri, Müslümanlar ve göçmenler başta olmak üzere kendilerinden olmayanları tehdit olarak görmekten vazgeçmeli, Avrupa’da hem devlet hem toplum nezdinde normalleşmiş görülen ırkçılık ve islamofobinin önüne geçmelidir. 

Siyasi alanda var olan negatif yaklaşımların, toplumların ortak gelecek oluşturma ve birlikte yaşama anlayışını zedelemesinden endişe duyuyoruz. Avrupa ülkelerinde Türkler başta olmak üzere yabancı ve göçmenlere yönelik saldırıları önlemek siyasi aktörlerin en önemli görevidir. Toplumlar arası bütünleşmede siyasi liderlerin, sivil toplumun ve bireylerin katkı sağlaması gerekmektedir. Bu kapsamda göçmenlere yönelik ayrımcı, ırkçı ve islamofobik tutuma karşı ülkelerin sendikalarına ve uluslararası sendikal harekete de büyük görev düşmektedir. 

HAK-İŞ olarak, birlikte yaşama kültürünün geliştiği güzel yarınlara olan inancımızla, saldırıda hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, ailelerine başsağlığı, yaralananlara geçmiş olsun dileğinde bulunuyoruz.”

HABERE AİT GÖRSELLER :

20 Şubat 2020 13:30, Basın


© 2021 HAK-İŞ Konfederasyonu