HAK-İŞ Genişletilmiş Başkanlar Kurulu Olağanüstü Toplandı

11 Ocak 2012 14:00, Haberler


 

HAK-İŞ Genişletilmiş Başkanlar Kurulu Olağanüstü Toplandı

  

Eylem Takvimi Benimsendi

  

HAK-İŞ Genişletilmiş Başkanlar Kurulu, Genel Başkanımız Mahmut Arslan başkanlığında 9 Ocak 2012 pazartesi günü olağanüstü toplanarak, Toplu İş İlişkileri Kanununu ele aldı.

  

Genel Başkanımız Arslan, toplantı öncesinde yaptığı açıklamada, Toplu İş İlişkiler Kanunu'nun Ocak ayı içerisinde yasalaşmaması halinde sendikal hayatta kaos yaşanacağını belirterek, “Bu konuda mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğiz. Yasanın çıkmaması halinde meydana gelecek bu kaosun altından kimse kalkamaz. Bundan biz değil, hükümet sorumludur. Sebebi biz değiliz. Herkes sorumlu davranmalıdır” dedi.

 

Toplu İş İlişkileri Kanunu'nun hazırlanması için 3'lü Danışma Kurulu tarafından büyük bir özveri ile çalışmalar yapıldığını belirten Arslan, yasayla ilgili büyük bir kesiminde uzlaşma sağlanmasına rağmen, bazı itiraz ve çekincelerinin olduğunu kaydetti. Yaklaşık 2 ay önce Bakanlar Kurulu'nda ele alınan kanunun henüz TBMM'ye sevk edilmediğini ifade eden Arslan, “Bu yasanın aciliyeti bulunmaktadır. Ocak ayının sonuna kadar bu kanun yasalaşmalıdır. Çünkü, bu kanun SGK tarafından kayıtlı sendikalı işçi istatistikleri ilanı nedeniyle 3 defa ertelenmiştir. Bu sefer 4. defa erteleme söz konusu. Çünkü, bu ertelemenin gerekçeleri ortadan kalkmamıştır” dedi.

  

Türkiye'de şu anda 100 sendika bulunduğunu ve bu sendikalardan yüzde 10'unun SGK'nın uyguladığını yüzde 10'luk barajı geçebildiğini kaydeden Arslan, “Sendikaların yüzde 90'ı yüzde 10'luk barajın altında kalmaktadır. Yani 100 sendikanın 10 tanesi barajı aşarken, 90'ının geçme imkanı yok. Bu 90 sendikalarda ise 575 bin işçi bulunmaktadır. Bunlar sendika üyesi olan ve toplu sözleşme yararlanan işçilerdir. Bu yasa Ocak ayında yasalaşmazsa, bu kadar kişi toplu iş sözleşme görüşmelerinin dışında kalacaktır. Türkiye'de 900 bin sendikalı işçi vardır. Bu işçilerin yaklaşık 570 bini sözleşme dışında kalacak" dedi.

  

Toplu İş İlişkiler Kanunu'nun yasalaşmamasının toplumsal barışı bozacağını ve çalışma hayatının çok ciddi bir kaosa gereceğini ifade eden Arslan, "HAK-İŞ olarak Türkiye'nin her alanda gelişmesini ve büyümesini takip ettik. Demokrasilerin vazgeçilmez temel taşları sivil toplum örgütleriyle sendikalardır. 1980 yıllarda Türkiye'de çalışanların yüzde 60'ı sendikalı iken, bu oran şimdi yüzde 8'lere inmiştir. Türkiye, gelişip büyürken, sendikalaşma yönünden geriye düşmüştür. Türkiye, kendisine yakışmayan bu eksiklikten kurtulması gerekir. 1980 darbesinden en çok zarar gören kesim sendikalar olmuştur" dedi. 

      

Bir an önce Türkiye'ye yakışmayan 12 Eylül rejiminin ürünü olan yasalardan ülkenin kurtulması gerektiğini ifade eden Arslan, bunun için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in derhal ve acilen Bakanlar Kurulu'nda bekleyen Toplu İş İlişkileri Kanunu'nu TBMM'ye sevk etmesini gerektiğini belirterek, "Sayın bakandan talebimiz budur. HAK-İŞ olarak 12 Eylül rejiminin ürünü olan bu dayatmaları asla kabul etmiyoruz. Bu yasaların durmasına razı olamayız. Türkiye, bunu başarırsa, çalışma hayatı yeni bir döneme girecektir. Bir an önce SGK kayıtlarını esas alan sendikalı işçi istatistikleri ilanına göre çalışmalar yapılmalıdır. Bu yasanın TBMM'nin gündemine inmemesine bir anlam veremiyoruz. Yasanın Bakanlar Kurulu ve TBMM gündemine gelmeyeceğini bilseydik, bu çalışmaların hiçbir zaman yanında olmazdık. Bu nedenle bu yasa Ocak ayı içerisinde çıkartılmalıdır. Bunun gerçekleşmemesi, Türk işçi hareketini derinden yaralar. Zaman geçmeden bu süreç tamamlanmalıdır. Bu kanunun yasalaşması önemli bir viraj olacak. Yasalaşmaması halinde sendikal kesim kaos yaşayacaktır. Bunun sorumlusu ise HAK-İŞ olmayacaktır. Sorumlular kamu vicdanında gereken cevabı alacaktır. Bu süreç kriz ve kaos oluşturacaktır. Bu konuda mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğiz. Aynı çağrıyı çalışmalara katılan DİSK ve Türk-İş'e de yapıyoruz. Yasa çıkmaması halinde meydana gelecek bu kaosun altından kimse kalkamaz. Bundan biz değil, hükümet sorumludur. Sebebi biz değiliz. Herkes sorumlu davranmalıdır" dedi.

  

EYLEM TAKVİMİ BENİMSENDİ

  

HAK-İŞ Genişletilmiş Başkanlar Kurulu toplantısının ardından bir sonuç bildirisi yayınlandı: Sonuç bildirisinde, Taslağının yasalaşması yönünde, “sosyal taraflarla yakın ve sürekli bir işbirliğini gerçekleştirmek, Çalışma Bakanlığı ile sürekli işbirliği halinde olmak, işçilerin iktidar partisi nezdinde taleplerini iletmek üzere girişimlerini koordine etmek, HAK-İŞ İl Temsilcilerinin, AK Parti İl Başkanları, AK Parti Milletvekilleri ve Bakanlara yönelik taleplerini iletmelerini koordine etmek, eylemlilik sürecini takvime bağlamak, ve Başbakan nezdinde girişimde bulunmak” şeklinde bir eylem takvimi benimsenmiştir.

 

     

HAK-İŞ Genişletilmiş Başkanlar Kurulu Bildirisinin Tamamına Ulaşmak İçin Tıklayınız…

  

 

 

 

 

 

   

   

  

HABERE AİT GÖRSELLER :

11 Ocak 2012 14:00, Haberler


© 2021 HAK-İŞ Konfederasyonu