ARSLAN: “SENDİKALAR ADALETSİZLİĞE KARŞI ÖNEMLİ BİR ARAÇTIR”

13 Aralık 2011 14:00, Haberler


ARSLAN: “SENDİKALAR ADALETSİZLİĞE KARŞI ÖNEMLİ BİR ARAÇTIR”

  

HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, YOYAV tarafından düzenlenen Çağların Çilesi Açlık konulu toplantıda, “Emek ve İnfak Işığında Açlık ve Yoksulluk” konulu bir konuşma yaptı.  

  

    Arslan, sendikal mücadelenin temelini emeğin oluşturduğunu, infakın ise insanların kendi iradeleriyle ortaya koyduğu bir tavır olduğunu belirterek, “Birisi örgütlenmeyi gerektiriyor, diğeri ise bireysel bir tavrı gerektiriyor. Bu ikisinin arasındaki ilişkiyi kurmak gerçekten zor” dedi. Her canlının Cenab-ı Hak tarafından rızkıyla birlikte yaratıldığını, ancak bununla birlikte açlıktan ölümlerin de olduğunu kaydeden Arslan, “Sorun yeryüzündeki insanların adaletli bir taksimi, adaletli bir bölüşümü gerçekleştirmemesinden kaynaklanıyor” dedi. Arslan, bir kavram kargaşası yaratılmak ve kavramlar arasında çelişki varmış gibi yansıtılmak istendiğine dikkat çekerek, bu nedenle bir yandan açlık ve yoksullukla mücadele ederken, diğer yandan zihinsel anlamda dayatılmak istenilen anlayışla mücadele edilmesi gerektiğini söyledi.

        

 

 

     

Genel Başkanımız Arslan, sendikaların ve sendikal mücadelenin toplumsal adaletsizliklere karşı bir isyan hareketi olduğunu belirterek, “Bu bir karşı duruştur, bir itirazdır” dedi. Sendikal mücadelenin ortaya çıkış öyküsü hakkında bilgi veren Arslan, “Çalışma koşullarının daha insanileştirilmesi mücadelesinin adıdır sendikacılık” dedi. Arslan, günümüzde de sendikalı işyerleri ile sendikasız işyerleri arasında geçmişte yaşananlar kadar olmasa da büyük farklar bulunduğunu söyledi. Bakanlıklar dahil pek çok kamu kurumunda 400 binin üzerinde taşeron işçi çalıştırıldığına dikkat çeken Arslan, “Bu işçiler günde 12 saat çalışıyor. İkramiyeleri, fazla mesaileri, izin hakları, kıdem hakları, kıdem tazminatı hakları yok. İşverenin bir lafı ile işlerine son verilebiliyor. Hiçbir haklarını kullanamıyorlar. Bunun adı modern köleliktir” dedi. Arslan, sendikalı işyerlerinde ise çalışma saatlerinin belli olduğunu, toplu sözleşmelerinin ve izin haklarının bulunduğunu, işten çıkarıldıkları zaman tazminatı haklarının olduğunu ifade etti. Arslan, “Demek ki örgütlenmek toplumdaki adaletsizlikleri, haksızlıkları gidermek konusunda önemli bir araçtır” dedi.

 

   

Konuşmasının ardından YOYAV Genel Başkanı İbrahim Ateş, Genel Başkanımız Mahmut Arslan’a teşekkür ederek bir plaket takdim etti.

 

 

HABERE AİT GÖRSELLER :

13 Aralık 2011 14:00, Haberler


© 2021 HAK-İŞ Konfederasyonu