ETUC VE ITUC TEMSİLCİLERİ GENEL KURULA HİTAP ETTİ

10 Temmuz 2019 09:55, Haberler


ETUC VE ITUC TEMSİLCİLERİ GENEL KURULA HİTAP ETTİ


Konfederasyonumuz HAK-İŞ’in 14. Olağan Genel Kurulu, “Emek, Demokrasi, Özgürlük, Adalet İçin İleri” temasıyla şölen havasında gerçekleştirildi.

14. Olağan Genel Kurulumuza, üyesi bulunduğumuz ITUC ve ETUC başta olmak üzere, Uluslararası İşçi Sendikaları Konfederasyonu (ITUC) Genel Başkanı Ayuba Philibus Wabba, ETUC Genel Sekreter Yardımcısı Patrick Itschert, OATUU Genel Sekreteri Arezki Mezhoud, Angola, Arnavutluk, Avusturya, Azerbaycan, Belçika, Brezilya, Benin, Bosna-Hersek, Botsvana, Bulgaristan, Burkina Faso, Cibuti, Çad, Endonezya, Eritre, Fas, Fildişi, Filistin, Fransa, Gabon, Gambiya, Gana, Gine, Gürcistan, İran, İngiltere, İtalya, Kamerun, Kazakistan, Kenya,  Kongo, Kosova, Lübnan, Madagaskar, Makedonya, Malavi, Mali, Moritanya, Morityus, Nijerya, Pakistan, Romanya, Ruanda, Senegal, Somali, Sudan, Tanzanya, Togo, Tunus, Uganda, Ürdün, Zambiya’dan gelen sendika temsilcileri yoğun ilgi gösterdi.

HAK-İŞ Olarak Başardığınız Çok Güzel İşler Var”

ETUC Genel Sekreter Yardımcısı Patrick Itschert  HAK-İŞ 14. Olağan Genel Kurulunda yaptığı konuşmaya Nijerya’da bulunan işçi konfederasyonlarının selamlarını ileterek başladı. Itschert, HAK-İŞ’in Türkiye’de ve uluslararası platformlarda çok başarılı işlere imza attığını belirterek, “Başardığınız çok güzel işler var. Çalışanların haklarını koruyorsunuz. Çok önemli bir örgütün içerisindeyiz ve sizlerle ortak noktalarımız var. ETUC olarak demokrasi, barış, adil büyüme, eşitlik ve en önemlisi hakların mücadelesi konusunda dünyanın her bir yerinde mücadeleye devam ediyoruz” şeklinde konuştu.

“Yaşasın HAK-İŞ”

Itschert, çalışma hayatı içerisinde yer alan işçinin önemine dikkat çekerek “Her ekonomide refahı inşa eden işçilerdir. Ama haklarımız azalmaya devam ediyor. Dolayısıyla bu büyük olağan genel kurul bizler için büyük bir fırsat. Tekrar söylüyorum Yaşasın HAK-İŞ. Yaşasın işçi dayanışması” dedi.

Konfederasyonumuza teşekkür ederek konuşmasına başlayan ITUC Genel Sekreter Yardımcısı Jaap Wienen, “Buradan tüm HAK-İŞ üyelerine teşekkür ediyorum. Çok nazik bir şekilde 14. Olağan Genel Kurulunuza bizleri davet ettiniz. Maalesef Genel Sekreterimiz çalışmalarından dolayı genel kurulunuza katılamadı. Sizlere 89 farklı sendikadan 40 milyondan fazla işçinin, 38 farklı Avrupa ülkesinin selamlarını iletiyorum” diye konuştu.

Tüm dünyada çalışma hayatında birçok sıkıntı olduğunu belirten Wienen, “Dünyalar arası diyalog ve anlayış gittikçe geriliyor gibi görünüyor. Akdeniz sahilleri savaşlara, diktatörlüğe, mültecilerin dünyaya yayılmasına tanıklık etti. Avrupa Birliği modeli, sosyal değerleri saldırı altında kaldı. Eksen ulusalcı sağ partilerin yükselişini gördük. Tek adam rejimi ile Macaristan’da neler olacağını dört gözle bekleyeceğiz. Bununla birlikte rejimle birlikte konuşma özgürlüğünün, düşünce özgürlüğünün engellendiğini gördük” dedi.

“Her 15 Saniyede İş Kazasından Bir İşçi Ölüyor”

Dünyada yaşanan sıkıntıların etkilerini herkesin gördüğünü belirten Wienen, “Sayın Başkan siz ve sendikalarda işçileri bekleyen sorunlardan bahsettiniz. Ben de iki konuya değinmek istiyorum. Birincisi iklim değişikliğinin aktif şekilde yönetilmesi konusu. Kimse geride bırakılmamak üzere bunlar düşünülmeli. İkincisi ise dünyanın dört bir yanında her 15 saniyede iş kazalarından bir işçi ölüyor. Avrupa Birliğinde her sene iş kazaları ve ölümler nedeniyle senede binde 2 işçi ölmektedir. Türkiye’de bu oran binde 11. Buna son vermenin zamanı geldi. Sendikaları daha da güçlendirmeliyiz, organize olmalıyız, örgütlenmeliyiz. İşçiler kendilerini savunan sendikaları özgürce seçmeliler. Sayın Mahmut Arslan, HAK-İŞ’i geçtiği dört senedeki başarılarından dolayı kutlamak istiyorum. Bununla birlikte ETUC’a aktif katılımlarınız için de teşekkür etmek istiyorum. Başarılı bir genel kurul diliyorum” dedi.

Konuşmasına dünyanın dört bir yanından 160’dan fazla ülkeden işçilerin selamını ileterek başlayan Uluslararası İşçi Sendikaları Konfederasyonu (ITUC) Genel Başkanı Ayuba Philibus Wabba, “Yakın zamanda uluslararası sendikalar konfederasyonu kendi genel kurulunu gerçekleştirdi ve Mahmut Arslan ITUC Başkan Yardımcılığına seçildi, kendisini tekrar tebrik etmek istiyorum. Dünyanın dört bir yanından işçiler dayanışma göstermek için ITUC kapsamında örgütlenmiş durumda. Biz dünyanın dört bir yanından işçileri ve sendikaları temsil ediyoruz. İşçilerin haklarını savunuyoruz” diye konuştu. 

“Özgür Filistin İçin Çok Mücadele Verdiniz”

Uluslararası dayanışmalarından dolayı HAK-İŞ’e tekrar teşekkür eden Wabba şunları kaydetti: “HAK-İŞ olarak, Somalili, Filistinli işçi dostlarımızla dayanışma gösterdiniz ve özgür Filistin için mücadele verdiniz. Eminim gelecekte bu dayanışmayı devam ettireceksiniz. Değerli katkılarınızla birlikte ETUC ve ITUC ve Türkiye ile bir anlaşmaya vardık. OHAL’in sonlandırılması ve çalışanların haklarının sürdürülmesi çağrısında bulunduk. Sayın başkanımız da sizin bağımsızlığına vurgu yaptı. Tekrar teşekkür ediyor ve başarılı bir genel kurul diliyorum” dedi.

HABERE AİT GÖRSELLER :

10 Temmuz 2019 09:55, Haberler


© 2021 HAK-İŞ Konfederasyonu