ARSLAN, BASIN TOPLANTISI DÜZENLEDİ

31 Mayıs 2019 11:50, Haberler


ARSLAN, BASIN TOPLANTISI DÜZENLEDİ


Genel Başkanımız Mahmut Arslan, 31 Mayıs 2019 tarihinde HAK-İŞ Genel Merkezinde bir basın toplantısı düzenleyerek, HAK-İŞ'in 14. ETUC Genel Kurulunda yürüttüğü faaliyetler, CHP ve HDP’nin kazandığı belediyelerde yaşanan işten çıkarmalar ve sendika değiştirme baskılarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Basın toplantısına Genel Başkanımız Mahmut Arslan’ın yanı sıra, Genel Sekreterimiz Dr. Osman Yıldız ve basın mensupları katıldı.

Genel Başkanımız Mahmut Arslan, HAK-İŞ Konfederasyonu’nun hem Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu (ITUC), hem Avrupa Sendikalar Konfederasyonu (ETUC)’un misyonunu ve pozisyonunu, HAK-İŞ’in bu örgütlerdeki varlığını, mücadelesini ve dünya emek hareketine yönelik oluşturulan gündemi önemsediğini belirterek, “Geçtiğimiz günlerde gerçekleştirilen ETUC 14. Genel Kurulu’nda ve 2018 yılının sonunda gerçekleştirilen ITUC 4. Kongresinde HAK-İŞ olarak Türkiye’den hem sayısal, hem kongreye katkı, hem de kongre süreçlerini etkileme ve değerlendirme anlamında alınan kararlar konusunda etkinliğini ve başarısını ortaya koyan tek konfederasyon olduk” dedi.

HAK-İŞ’in dünya sendikal hareketine önemli katkılarda bulunduğu dile getiren Arslan, “Dünya sendikal hareketine kattığımız değerin farkındayız ve iki örgütte de HAK-İŞ olarak kendi değerlerimizden, ilkelerimizden ve yaklaşımlarımızdan vazgeçmeden, kendimiz olarak bu örgütlerde yer alıyoruz” diye konuştu.

ETUC 14. Kongresi kapsamında Avusturya Konfederasyonu (OGB) tarafından Filistin konusunda düzenlenen özel bir oturuma katılarak görüşlerini aktardıklarını anlatan Arslan, “Bu oturuma HAK-İŞ ve Uluslararası Kudüs ve Filistin’e Destek Sendikalar Birliği’nin Başkanı olarak Filistin’de yaşanan sıkıntılı süreçleri gündeme taşımak amacıyla katıldık. Toplantıda Avrupalı sendikalardan ciddi adımlar atmaları konusundaki taleplerimizi ortaya koyduk” dedi.

“Baskı ve Tehditlere Sessiz Kalamayız”

31 Mart yerel seçimlerinden sonra AK Parti ve MHP’li Belediye Başkanlıklarının el değiştirerek CHP ve HDP’li Belediye Başkanları’nın göreve gelmesiyle birlikte Türkiye’de yeni sorunlarla karşı karşıya kaldıklarını vurgulayan Arslan, “Özellikle CHP ve HDP’li Belediye Başkanları göreve gelir gelmez, işçilerin sendikal tercihlerine karşı müdahaleleri, yaptıkları operasyonları, ibretle, üzüntüyle ve kızgınlıkla takip ediyoruz. İşçilerin sendika değiştirme hakları elbette demokratik ve anayasal haklarıdır. Başka sendikalara geçmek isteyen arkadaşlarımız varsa biz buna saygı gösteririz. Ancak işverenlerin ve Belediye Başkanlarının baskı ve tehditleriyle işten çıkarma, işyerleri değiştirme, sürgün etme ve bir kısım özlük haklarının ellerinden alınması gibi tehditlerle üyelerimiz baskı altında tutulur ve bu baskılar sonucunda sendikaları değiştirilmesi söz konusu olursa biz buna sessiz kalamayız. Bizim itirazımız bunadır” şeklinde konuştu.

“CHP ve HDP’li Belediyelerde 13 Bin 459 İşçimiz İstifa Ettirildi”

İşçilere yapılan baskı ve tehditlerin ilk günden bu yana HAK-İŞ olarak takipçisi olduklarını dile getiren Arslan, “CHP’li ve HPD’li Belediyelerden oluşan 72 Belediyeden bugün itibariyle HAK-İŞ’e bağlı sendikalardan istifa ettirilen işçi sayısı toplam 13 bin 459’a yükselmiştir. Bu sayının daha da artacağı endişesini taşıyoruz. Çünkü bazı belediyelerde istifa etmeyen arkadaşlarımıza, yeni baskılar uygulanmakta, sendikalarından başka bir sendikaya geçmeyen arkadaşlarımıza en son çare olarak sürgünler yapılmaktadır” dedi.

“Sendikal Harekete Ciddi Bir Müdahale Olarak Görüyoruz”

Yanlış yapanlara, işçilerin özgür iradesine müdahale edenlere, demokratik haklarına saygı göstermeyenlere karşı mücadeleye devam edeceklerini açıklayan Arslan, “HAK-İŞ olarak bütün gücümüzle mücadelemizi sürdüreceğiz. Seçim öncesinde söylenenler, vaad edilenler, hem işçilere, hem sendikalara, hem de kamuoyuna verilmiş sözler büyük ölçüde seçim sonunda unutulmuştur. İşçiler, çalışanlar ve sendikalar bu konuda çeşitli baskılarla karşı karşıya kalmıştır. Bunu Türk demokrasisi açısından üzüntü verici, Türkiye sendikal hareketine karşı ve işçi hareketine ciddi bir müdahale olarak görüyoruz” sözlerine yer verdi.

“Bolu’dan Ankara’ya Yürüyüş Gerçekleştireceğiz”

İşçilerin baskıyla ve çeşitli yollarla sendikalardan istifa ettirilmelerinin ve işten çıkarılmalarının bir an önce son bulması çağrısında bulunan Arslan, “CHP’li Belediyelerde işten çıkarılan arkadaşlarımız bayram dönüşüne kadar tekrar işlerine gönderilmezse, bayram sonuna kadar bu konuda herhangi bir adım atılmazsa Bolu Belediyesi’nin önündeki eylem çadırımızdan başlayarak Bolu’dan Ankara’ya “Hakkımızı ve işimizi istiyoruz ve işimize dönmek istiyoruz” temasıyla yürüyüş gerçekleştireceğiz. CHP Genel Merkezi’ne kadar üyelerimiz ve sendikalarımızla birlikte yürüyerek bu durumu protesto edeceğiz. CHP’li Belediyeleri ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nu ve yetkilileri bir kez daha uyarıyoruz. 36 gündür eylem yapan işçilerimizin işe döndürülmelerini bekliyoruz” dedi.

“Başka İşten Çıkarılmalar Olmasın Diye Yürüyeceğiz”

Yürüyüşü gerçekleştirme amaçlarını haksız yere işten çıkarmalar ve sendika üyeliklerinden istifaların önüne geçmek olarak açıklayan Arslan, “Bu yürüyüşteki amacımız bundan sonraki işten çıkarmaların önüne geçmek, işten çıkarılmış arkadaşlarımızın Türkiye kamuoyu tarafından yakından tanınmasını sağlamak ve onların haklı ve onurlu mücadelelerine kamuoyunun da ilgisini çekmek adına yürüyeceğiz. Umut ediyoruz ki CHP ve HDP’li Belediyeler gerçekten mesnetsiz, gerekçesiz ve bizi tatmin etmeyen, bizimle paylaşılmayan nedenlerle işten çıkarılan arkadaşlarımızın işlerine döndürülmesi konusunda gereken hassasiyetleri gösterirler” dedi.

“Sayın Öztrak’a Bir Tavsiyem Var”

CHP Sözcüsü Faik Öztrak’ın katıldığı bir toplantıda bir gazetecinin sorusuna verdiği cevapta soruyu anlamadığını ve başka bir ifade ile cevaplandırdığını anlatan Arslan şöyle devam etti: “ Bir gazetecinin ‘Son günlerde CHP’li belediyelerde sendikal baskılar ve işten çıkarmalara ilişkin HAK-İŞ’in gerçekleştireceği yürüyüş konusunda ne diyorsunuz?’ sorusuna Sayın Öztrak’ın ifadesi ‘HAK-İŞ’e tavsiyem şudur: Belediye Başkanlarının görevleri sona ermesinden hemen sonra yeni Belediye Başkanları seçilir seçilmez neden üyeleri HAK-İŞ’ten kaçıyorlar bunun iyi incelenmesini ve bunun üzerinde inceleme yapılmasını tavsiye ediyorum’ demişti. Benimde Sayın Öztrak’a bir tavsiyem var ‘Lütfen sorulan soruyu iyi analiz etmenizi tavsiye ederim. Oradaki sorunun anlamı şudur; İşçiler işten çıkarılıyor, CHP’li Belediyelerden bu işten çıkan işçilerin işe iadesi için HAK-İŞ tarafından planlanan Bolu’dan Ankara’ya yürüyüş konusunda ne diyorsunuz?’ soru budur. Sayın Sözcü, işten atılan işçilerle ilgili işten atan belediyelerle ilgili CHP’nin bu konudaki duruşu hakkında açıklama yapmak yerine HAK-İŞ’e ne yapması gerektiğini söylemesini gerçekten iyi niyetimle söylüyorum: Birincisi Sayın Öztrak soruyu anlamamış olabilir, ikincisi anladığı halde soruyu geçiştirme yapmış olabilir ama üçüncüsü ve en tehlikelisi de inşallah öyle değildir. Konuyu çarpıtma girişimi olarak düşünmek gerekir. Ben birincisini düşünüyorum. Sayın Öztrak’ı tanırım, gerçekte kendisi ile zaman zaman görüştüğümüz zamanlarda da bir siyasetçi olarak geçmişte bir teknisyen olarak kendisini yakından tanıdığımız ve bildiğimiz bir siyasetçi. Bu sorunun cevabını Sayın Öztrak açık ve net olarak vermeliydi. Şu ana kadar CHP’den hiçbir açıklama yapılmadı. Sayın Kılıçdaroğlu her gün konuşuyor, CHP sözcüleri sürekli konuşuyorlar ama işten atılan işçilerle ilgili şu ana kadar herhangi bir açıklamaları, bizi tatmin edici, bizi rahatlatıcı ve arkadaşlarımızın işe dönmesini sağlayıcı bir açıklamalarını duymadık.”

HABERE AİT GÖRSELLER :

31 Mayıs 2019 11:50, Haberler


© 2021 HAK-İŞ Konfederasyonu