YILDIZ, 14. ETUC GENEL KURULUNDA KONUŞTU

23 Mayıs 2019 10:00, Haberler


YILDIZ, 14. ETUC GENEL KURULUNDA KONUŞTU


Genel Sekreterimiz Dr. Osman Yıldız, 20-24 Mayıs 2019 tarihlerinde Avusturya’nın Başkenti Viyana’da gerçekleştirilen ETUC 14. Genel Kuruluna katılarak burada bir konuşma yaptı.

Yıldız konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

“Toplu sözleşme sendikal hareketin kesinlikle en önemli temel taşlarından biridir. Bu konunun, Faaliyet Raporunda detaylı bir şekilde ele alınmış olması memnuniyet vericidir. 

Toplu iş sözleşmesi, ekonomide doğru dengenin oluşturulmasıyla, zenginliğin ve refahın yeniden dağıtılması, sosyal adaletin temin edilmesi ve daha iyi ekonomik ve sosyal hakların sağlayan bir unsurdur.

İlk bakıldığında örgütlenme oldukça zor ve yorucu gibi görünmektedir. Fakat örgütlenmeyi başarılı sonuçlanmasını takiben toplu pazarlık müzakerelerinde bizleri daha da yorucu ve zor belki de belirsiz bir süreç beklemektedir.

Dün ETUC Genel Sekreteri Luca Visentini toplu sözleşmeler üzerindeki baskıya vurgu yaptı. Benzer şekilde Sharan Burrow da toplu sözleşmenin risk altında olduğu uyarısını yaptı. Salonun dışında ETUI’a ait “Avrupa’da Toplu Sözleşme; Oyunun Sonuna Doğru” isimli bir kitap mevcuttur. Kitapta da belirtildiği üzere “Avrupa’daki toplu sözleşmeler üzerindeki neoliberal saldırıları def etmek için verilen mücadele oyunun sonuna doğru yaklaşmaktadır. Sonuç hala belirsizdir.”

Toplu sözleşme yetkisi alındıktan sonra toplu sözleşme süreci güvence altına alacak daha doğrudan, garantileri içerecek bir sistem ve süreç ortaya konmalıdır.

Neo-liberal gündemin kısıtlamaları karşısında toplu sözleşmeleri mevzuata dayanan düzenleyici kapasite daha da geliştirilmelidir.

Eylem Planında da açıkça belirtildiği gibi sendikalar, toplu sözleşme yapabilmek için daha fazla güce ve kapasiteye ihtiyaç duymaktadır. Yoksa gelecekte toplu sözleşmelerin hiçbir garantisi olmayabilir. Günümüzde neredeyse her bir toplu sözleşmenin kendine has bir hikayesi bulunmaktadır.

Özel sektörde toplu pazarlık ve sözleşmeler karşısında her dönem problemler ve risklerle karşılaşılırken, şimdi Türkiye’de kamu sektöründe de aynı sorunlar ortaya çıkmaya başlamıştır. Hükümet maalesef kamu sektöründeki çalışanlar için ulusal çerçeve anlaşması yapma konusunda henüz sendikalara bir davet göndermemiş bulunuyor.

Sendikalar olarak, işverenler ve hükümetler ile sosyal diyalog mekanizmalarını kullanarak toplu sözleşme hakları ve süreçlerini güçlendirmeye odaklanmaktayız.”

HABERE AİT GÖRSELLER :

23 Mayıs 2019 10:00, Haberler


© 2021 HAK-İŞ Konfederasyonu