ÜÇLÜ DANIŞMA KURULU TOPLANTISI

09 Ağustos 2011 14:00, Haberler


BAKAN ÇELİK:

“SENDİKALAR KAPANIYOR GİBİ BİR DEĞERLENDİRME SON DERECE YANLIŞ”

    

Çalışma Bakanı Faruk Çelik, Üçlü Danışma Kurulu toplantısı öncesinde sendikaların tarih olacağına ilişkin ifadelerinin yanlış yorumlandığına ilişkin bir değerlendirmede bulundu. Danışma Kurulu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik başkanlığında 9 Ağustos 2011 tarihinde toplandı. Genel Başkanımız Mahmut Arslan ile Genel Teşkilat Sekreterimiz Mehmet Şahin ve hukukçu uzmanlarımızın da yer aldığı toplantıda, Türk-İş Başkanı Mustafa Kumlu, TİSK Genel Başkanı Tuğrul Kudatgobilik, DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün ve bakanlık bürokratları da katıldı.

 

   

     

Amacımız HAK-İŞ ve DİSK’i Kapatmak Değil, Örgütlenmenin Önünü Açmak ve Gelişmesini sağlamaktır.

    

Bakan Çelik, toplantının başında yaptığı açıklamada, daha önce sendika istatistikleriyle ilgili bir değerlendirme yaparken söylediği “HAK-İŞ, DİSK tarihe karışmış oluyor'' yönündeki sözlerine açıklık getirdi. Çelik, “Sendikalar kapanıyormuş gibi bir ifadede bulunmak, sanki hükümetin böyle bir iradesi varmış gibi değerlendirme yapmak son derece yanlıştır. Bu kesinlikle söz konusu değildir. Bütün çabamız sendikaların, örgütlenmenin önünü açmak, daha da gelişimini sağlamak üzere kuruludur” dedi. Çelik, konuya ilişkin açıklamasında şunları kaydetti:

   

        

 “Olayın, özünden saptırılmaması son derece önemli. Biz sorulan bir soru çerçevesinde, istatistiklerin yayımlanması halinde Türkiye'de sendikal hareketin ciddi bir darbe alacağı ve bunun kabul edilir olmadığını ifade etmiştik. Hatta 51 sendikadan 35'in üzerinde sendikanın kapanma durumuyla karşı karşıya olduğunu ifade etmiştik. Bu soru çerçevesinde söylediğimizi, hükümetin de geçici bir önlem olarak bu istatistiklerin yayımlanmasını Aralık ayına öteleyerek, öncelikli konuların başına alması sendikal hayata bakışımızı, çalışma hayatına bakışımızı göstermesi açısından son derece önemlidir. Bundan dolayı, cümlenin yarısını alıp yarısını almamak, sendikalar kapanıyormuş gibi bir ifadede bulunmak, sanki hükümetin böyle bir iradesi varmış gibi değerlendirme yapmak son derece yanlıştır. Bu, kesinlikle söz konusu değildir. Bütün çabamız sendikaların, örgütlenmenin önünü açmak, daha da gelişimini sağlamak üzere kuruludur.”

     

Çelik, çalışma hayatının önündeki sorunların değerlendirilmesiyle ilgili, 61. hükümet kurulur kurulmaz ilk olarak 12 Temmuz'da Üçlü Danışma Kurulu'nu bir araya getirdiklerini hatırlattı. Yaptıkları toplantıda bir yol haritası belirlediklerini ifade eden Çelik, bu kapsamda ilk toplantının bugün yapıldığını söyledi. 12 Temmuz'daki toplantıda ilk olarak ele alınacak konuları, 2821 sayılı Sendikalar Kanunu ve 2822 sayılı Toplu İş Sözleşmesi Grev ve Lokavt Kanunu olarak belirlediklerini dile getiren Çelik, 2821 ve 2822 yasaların yaklaşık 30 yıldır tartışıldığını kaydetti. Çelik, ''Demokrasiyi özümseyen, sendikaların önünü açan, çalışma hayatının tüm dinamiklerini kucaklayan yeni bir sendikal mevzuata ihtiyaç olduğu bütün kesimler tarafından kabul edilmektedir. Hükümet olarak, 2821 ve 2822 sayılı kanunları ILO ve AB normlarını dikkate alarak, yeniden düzenlemeyi hedefliyoruz. 61. hükümet programında da bu bakış açımızı paylaştık'' dedi.

   

   Bugünkü toplantıda ''asıl işverenlik'' ve ''alt işverenlik'' konularını da ele alacaklarını belirten Çelik, bu konunun 1936 yılından bu yana mevzuatta bulunduğunu ancak günümüzde çalışma hayatının da çeşitlenip şekillenmesiyle birlikte uygulanmasında ciddi sorunlarla karşılaşıldığını söyledi. Hükümet olarak, bugün ele alacakları bu iki konuda ve bundan sonra ele alacakları konularda, sosyal diyalog müessesesini azami ölçüde işleteceklerini dile getiren Çelik, çalışma hayatının tüm dinamikleriyle birlikte hareket edeceklerini vurguladı.

    

Çelik, bu konuların siyasi ve şahsi beklentilerden arındırılarak ele alınması gerektiğinin altını çizerek, çalışma hayatının ve Türkiye'nin geleceğinin herkesin önceliği olması gerektiğini belirtti.

    

Çalışma hayatı konusunda yaptıkları toplantılarda bütün tarafların donanımlı ve deneyimli olduğunu belirten Çelik, konunun uzmanlarıyla yapılan toplantılarla bu durumun içinden seri bir şekilde çıkılacağına inandığını söyledi.

     

HABERE AİT GÖRSELLER :

09 Ağustos 2011 14:00, Haberler


© 2021 HAK-İŞ Konfederasyonu