1 MAYIS’TA TEK VÜCUT HALİNDE TAKSİM’DEYDİK

03 Mayıs 2011 14:00, Haberler


1 MAYIS’TA TEK VÜCUT HALİNDE TAKSİM’DEYDİK

HAK-İŞ, 1 MAYIS’A DAMGASINI VURDU, BELİRLEYİCİ OLDU

 

Çalışanların sorunlarını, umutlarını, coşkularını ortaya koydukları 1 Mayıs “Birlik Mücadele ve Dayanışma” gününde Konfederasyonumuz HAK-İŞ, tüm üye sendikalarıyla ve üyesi onbinlerce işçiyle birlikte tek vücut halinde bu yıl da Taksim’deydi. HAK-İŞ, 1977 olaylarından bu yana sürekli korku, endişe ve tedirginlik günü olan 1 Mayıs’ın Taksim’de kutlanılmasında yine öncü rolü oynadı. HAK-İŞ, mitingin organizasyonundan, alandaki kutlamaya kadar her aşamasında belirleyiciliğini ortaya koydu. HAK-İŞ, Taksim’de gerçekleştirilen 1 Mayıs kutlamalarına sloganlarıyla, talepleriyle, katılımcılarıyla damgasını vurdu. HAK-İŞ, mitingin en kalabalık, renkli ve disiplinli işçi gurubunu oluşturdu. 

          

 

    

İnönü Stadı'nın önünde toplanan HAK-İŞ korteji, davul zurna eşliğinde, “Yaşasın 1 Mayıs”, “HAK-İŞ’çiyiz Güçlüyüz”, “İşçi Sendika Omuz Omuza”, “Yaşasın HAK-İŞ” sloganlarıyla Mete Caddesi üzerinden Taksim Meydanı'na kadar yürüdü. 

 

  

 

“Ekmek, Barış, Özgürlük ve Demokrasi İçin 1 Mayıs” ve “Yaşasın HAK-İŞ, Yaşasın 1 Mayıs” yazılı pankartın arkasında toplanan HAK-İŞ, sadece üyesi işçilerin yer aldığı ve yoğun katılımla dikkat çeken tek konfederasyon oldu. Konfederasyonumuz bağlı sendikalarımızın üyesi binlerce işçinin oluşturduğu HAK-İŞ topluluğu, sabahın erken saatlerinde Mete Caddesi’nde toplanarak, kortej halinde yürüyüşe geçti.

 

 

 

Genel Başkanımız Mahmut Arslan, Genel Başkan Yardımcılarımız Settar Aslan, Mustafa Toruntay, Genel Sekreterimiz H. Ferudun Tankut, Genel Mali Sekreterimiz Şenel Oğuz ve Genel Teşkilat Sekreterimiz Mehmet Şahin korteji oluşturan gruplara tek tek “hoş geldiniz” diyerek 1 Mayıs Bayramlarını kutladı, katılımları için teşekkür etti.

 

 

 

Kortejin en sonundan en başına kadar bütün işçileri selamlayan Genel Başkanımız Mahmut Arslan başkanlığındaki HAK-İŞ yönetimi, büyük bir coşku içerisinde Taksim’e giren HAK-İŞ kortejinin en önünde yer aldılar. HAK-İŞ Kortejinde, Hizmet-İş, Öz Orman-İş, Çelik-İş, Öz Gıda İş, Öz İplik İş,  Öz Tarım İş, Öz Ağaç İş, OLEYİS, ÖZ-İŞ, Birlik Orman-İş ve Kıbrıs Kamu-Sen’in genel merkez, şube ve il temsilcileri ve üyeleriyle onbinlerce işçi yer aldı.

 

 

HAK-İŞ topluluğu yürüyüş sırasında, “Yaşasın 1 Mayıs Emek Bayramı”, “Barış, Kardeşlik, Özgürlük için 1 Mayıs”, “Yeni Sivil Demokratik Anayasa”, “Herkes İçin Mesleki Eğitim”, “Taşeronlaşmaya Hayır”, “Güçlü Demokrasi, Güçlü Türkiye” ve “Birliğimiz Gücümüzdür” sloganları attılar. Türkçe ve çeşitli dillerde, “Yaşasın 1 Mayıs Emek Bayramı”, “Barış Kardeşlik Özgürlük İçin 1 Mayıs”, “1 Mayıs/Birlik-Mücadele –Dayanışma”, “1 Mayıs 1977 Aydınlatılmalı”, “Darbe Yasalarına Hayır”, “Herkese İş İstiyoruz”, “Barış İçin Atılan Adımlar Desteklensin”, “Barış ve Demokrasi Şimdi”, “Birliğimiz Gücümüzdür”, “Çalışma Hakkı Temel İnsan Hakkıdır”, “Çocuk İşçiliğine Hayır”, “Herkes İçin Mesleki Eğitim”, “Sendikal Yasaklara Hayır”, “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Sağlansın”, “Üreticiyiz, Tüketiciyiz, Seçmeniz, İşçiyiz”, “Yaşasın Halkların Kardeşliği”, “Emek En Yüce Değerdir”, “Yeni Sivil Demokratik Anayasa”, “Kayıtdışı Çalıştırmaya Hayır”, “Mevsimlik İşçiye Kadro”, “Taşeronlaşmaya Hayır”, “Mobbinge Hayır”, “Endüstriyel Demokrasi, Sosyal Diyalog”, “Güçlü Demokrasi, Güçlü Türkiye”, “Temiz Hava, Temiz Su, Temiz Toprak”, “Suyumuza Sahip Çıkalım”, “İş Kazaları Yaşanmasın”, “Serbest Örgütlenme, Özgür Toplu Pazarlık”, “Torba Yasası Sürgünlerine Hayır” pankartlarını taşıdılar.

 

 

 

Kortejlerin miting alanına girmesinin ardından Konfederasyon Genel Başkanımız Mahmut Arslan ve Genel Başkan Yardımcımız Settar Aslan’ın da aralarında bulunduğu Konfederasyon Başkanları 1 Mayıs 1977’de hayatını kaybedenlerin anısına, Kazancı Yokuşu’ndaki anıta karanfil bıraktılar, Taksim Anıtı’na “1 Mayıs” yazılı çelengi koydular.

 

 

 

Genel Başkanımız Arslan, Genel Başkan Yardımcımız Settar Aslan ve Genel Sekreter Yardımcımız Mustafa Paçal’ın da aralarında bulunduğu Konfederasyon Başkanları 1 Mayıs başta olmak üzere HAK-İŞ yönetim kurulu üyeleri çok sayıda haber kanalının canlı yayınına katılarak 1 Mayıs konusunda değerlendirmelerde bulundular.

 

   

   

   

   

   

                  Genel Başkanımız Arslan, yaptığı açıklamalarda 1 Mayıs’ı, anlam ve önemine yakışır şekilde kutluyor olmanın sevincini yaşadığını ifade ederek, tüm emekçilerin ekonomik ve demokratik taleplerini dile getirdi. Barış, kardeşlik ve demokrasi mesajları verdi.  HAK-İŞ olarak, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü dayanışma içinde bayram havasında kutlamak istediğimizi kaydeden Arslan, “1 Mayıs’ı artık korku ve gerginlik günü, copların, biber gazların tartışıldığı gün olmaktan kurtarmak istiyoruz. Bugün burada bu döneme girilmiştir. Biz bu amaç için 2009’da Taksim’e tek başımıza çıktık. 2010 yılında da üç işçi üç memur konfederasyonu birlikte çıkarak büyük bir miting yaptık. Şu anda da sadece işçi üyesiyle burada olan tek konfederasyon HAK-İŞ’tir. Biz örgütlerimizi öne çıkarmak değil, dayanışmayı hakim kılmak istiyoruz, gerginlik olmasın istiyoruz. 1 Mayıs’ı barış türkülerinin söylendiği, dayanışmanın hakim kılındığı bir gün olarak kutlayabilelim istiyoruz” dedi.
    

1 Mayıs’ın 2009 yılında tatil edilmesinin önemli olduğunu vurgulayan Arslan, “İstanbul Valiliğinin Taksim ipoteğini kaldırması önemli bir gelişmedir. Ancak, 1977 katliamının hala açıklığa kavuşturulamamış olması sorun olmaya devam ediyor. Barış türkülerini söylenmesi, mehter marşları ve enternasyonalin aynı anda çalması bizim için önemlidir. Alandaki dostluk duygusu yorgunluğumuza değdi” diye konuştu.

 

 HAK-İŞ TAKSİM’E RENK KATTI

1 Mayıs’a en yoğun katılımı gerçekleştiren konfederasyonumuzun kortejinde Türkiye emekçilerinin gururu Kardemir Karabükspor futbolcuları, Hizmet-İş Sendikası Aydın İl Başkanlığı’nın getirdiği Efe grubu, Kocaeli’den Mehter Takımı ve Öz Orman İş Sendikası Sakarya Şubesi tarafından getirilen kemençe grubu Taksim’de ilgi odağı oldular.  Ayrıca Konfederasyonumuz üyesi sendikaların kadın, gençlik ve engelliler komiteleri de alanda hazır bulundular. Kürsüden 1 Mayıs bildirisinin okunmasının ardından müzik grupları katılımcıları coşturdu. Gruplar platformdan çalınan müziğin yanı sıra, davul-zurna, mehter ve enternasyonal marşıyla da doyasıya eğlendiler.

 

  

 

   

1 MAYIS BİLDİRİSİ OKUNDU

Tertip Komitesi tarafından alınan karar gereği kürsüden örgütleri temsilen herhangi bir konuşma yapılmazken, konfederasyonların ortaklaşa hazırladığı 1 Mayıs bildirisi okundu. Bildiride şunlar kaydedildi:

 

1 MAYIS

EMEKÇİLERİN ULUSLARARASI BİRLİK, MÜCADELE VE DAYANIŞMA GÜNÜ

KUTLU OLSUN!

Bizler bu ülkenin işçileri, kamu emekçileri, meslek sahipleri, emeklileri, işsizleri, yoksulları, kadınları, gençleri olarak, tüm dünya emekçileriyle birlikte 1 Mayıs alanlarında, emeğin bayramındayız.

Barış için, özgürlük için, demokrasi için, saygın bir iş için, savaşsız bir dünyada sömürüsüz, baskısız, insan onuruna yaraşır bir yaşam için birlikteyiz. Sosyal adalet, eşitlik, bağımsızlık ve sendikal haklarımız için 1 Mayıs 2011’de, başta Taksim olmak üzere tüm alanlarda, omuz omuzayız.

1 Mayıs 2011’i güvencesiz, esnek, kuralsız çalışmanın, taşeronlaşmanın yaygınlaştırıldığı koşullarda karşılıyoruz. Emekçilerin yarısı kayıt dışında çalışıyor, sendikal örgütlenmenin önündeki engeller korunuyor ve örgütlenen işçiler işten atılıyor. İş kazası adı verilen iş cinayetleri durmak bilmiyor. Torba Yasa ile her alanda emekçilerin hak ve çıkarları geriye götürülmek isteniyor.

Biz sosyal adalet, eşitlik, özgürlük ve demokrasi istiyoruz. Biz, özgürlükçü, eşitlikçi sivil demokratik bir anayasa ve yasalar için; inanç ve düşünce özgürlüğü için sesimizi yükseltiyor, özgürlükten, demokrasiden ve sosyal devletten vazgeçmeyeceğimizi bildiriyoruz.

1 MAYIS’TA ALANLARDAN BİR KEZ DAHA HÜKÜMETE ve İŞVERENLERE SESLENİYORUZ;

İşsizliğin önlenmesini, kıdem tazminatı hakkımızın korunmasını, esnek, kuralsız ve güvencesiz çalışma biçimlerinden vazgeçilmesini istiyoruz.

İşsizlik Sigortası Fonu’nun amacı dışında kullanılmasına karşı çıkıyoruz. Sağlık ve sigorta alanındaki mağduriyetlerimizin giderilmesini istiyoruz. Asgari ücretin insan onuruna yakışır olmasını, vergi adaletsizliğinin giderilmesini istiyoruz. İş cinayetlerinin önlenmesini, iş sağlığı ve güvenliği önlemlerinin artırılmasını istiyoruz. Taşeronlaşma ve kayıt dışı ekonominin engellenmesini, özelleştirmelerin durdurulmasını istiyoruz. Anti demokratik sendikal yasaların değiştirilmesini, toplu pazarlık ve örgütlenmenin önündeki engellerin kaldırılmasını istiyoruz. Kürt sorununun demokratik ve barışçıl bir şekilde çözümünü; din, vicdan ve düşünce özgürlüğünün toplumun tüm kesimlerine hakim kılınmasını istiyoruz. Cezaevlerindeki yaşam koşullarının insan onuruna yakışır bir şekilde iyileştirilmesini, ağır hastaların tahliye edilmesini istiyoruz.

Doğal yaşamın korunmasını ve ekolojik çevrenin katline son verilmesini istiyoruz. Kadına yönelik şiddetin engellenmesini, istihdamda kadın emeğine daha çok yer verilmesini istiyoruz. Engellilerin toplumsal yaşama eşit bireyler olarak katılmasının sağlanmasını istiyoruz. ÖSYM tarafından yapılan sınavlarda güvenlik ve adaletin kuşkulara yer bırakmayacak şekilde sağlanmasını istiyoruz. Biz, 1 Mayıs 1977’ nin aydınlatılmasını ve kaybettiklerimizin faillerinin bulunmasını, adalet önüne çıkarılmasını istiyoruz. Biz, Arap halklarının demokrasi mücadelesini destekliyor, onlara yapılan tüm anti demokratik müdahaleleri kınıyoruz. İşçiler, Kamu Emekçileri, Emekliler, İşsizler, Yoksullar, Kadınlar, Gençler,

EMEK, BARIŞ, ÖZGÜRLÜK ve DEMOKRASİ İÇİN HAYDİ 1 MAYIS’A!

1 MAYIS BİRLİK, MÜCADELE VE DAYANIŞMA GÜNÜ TÜM EMEKÇİLERE KUTLU OLSUN

TÜRK-İŞ • HAK-İŞ • DİSK • MEMUR-SEN • KESK • TMMOB • TTB • TEB

 

  

GENEL BAŞKANIMIZ ARSLAN’DAN 1 MAYIS TEŞEKKÜRÜ

1 Mayıs’ın, adına yaraşır şekilde kutlanmış olmasının bundan sonraki 1 Mayıslar için de umut verici bir durum ve gelişme olduğunu vurgulayan Genel Başkanımız Arslan, öncelikle Konfederasyonumuz üyeleri olmak üzere 1 Mayıs’ı Taksim’de birlik, kardeşlik ve coşku içinde kutlayan tüm emekçilere teşekkür etti.

  

HABERE AİT GÖRSELLER :

03 Mayıs 2011 14:00, Haberler


© 2021 HAK-İŞ Konfederasyonu