ARSLAN, KKTC’DE

03 Temmuz 2018 12:19, Haberler


ARSLAN, KKTC’DE


Genel Başkanımız Mahmut Arslan, 2 Temmuz 2018 tarihinde HAK-İŞ, MEMUR-SEN, TÜRK-İŞ, MÜSİAD, KAMU-SEN, TESK, TİM, ASKON, TİSK, TOBB, TÜGİAD, TÜGİK, TÜMSİAD, TÜRKONFED, TÜSİAD ve TZOB’un oluşturduğu Türkiye-Avrupa Birliği Karma İstişare Komitesi (KİK) Türkiye kanadı olarak Kıbrıs Türk Ticaret Odası’nın daveti üzerine Lefkoşa’ya gitti.

Arslan, beraberindeki heyetle birlikte Kıbrıs Türk Ticaret Odası (KTTO) Başkanı Turgay Deniz, KKTC Başbakanı Tufan Erhürman, KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Meclis Başkanı Teberrüken Uluçay’ı ziyaret etti.

Ziyarette KKTC Kamu-Sen Genel Başkanı Metin Atan da Genel Başkanımız Mahmut Arslan’a eşlik etti.

Arslan ve beraberindeki heyet, KKTC’deki işçi ve işveren kuruluşlarıyla istişare toplantısında bir araya geldi. Toplantıya, KKTC Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Tolga Atakan ile Ekonomi ve Enerji Bakanı Özdil Nami de katıldı. 

Türkiye ile KKTC arasında imzalanan Ticaret Odası Forumu Protokolü imza töreninde konuşan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, KKTC hükümetinin iş dünyasına, ekonomiye ne kadar öncelik verdiğinin en somut göstergesinin bugünkü toplantıya katılım olduğunu vurgulayarak, “Ekonomi, ticaret, turizm, eğitim, yatırım elbette çok önemli ama en önemlisi bizim kardeşliğimizdir, sizler bizim her alanda hem ortağımız hem kardeşlerimizsiniz. Kuzey Kıbrıs bizim göz bebeğimiz" diye konuştu.

KKTC Başbakanı Tufan Erhürman, Kıbrıs Türk halkının sosyal ve ekonomik anlamda arzu ettiği noktaya gelememesinin ve statükonun bir de psikolojik sonuç yarattığını belirten Erhürman, bunun özgüven sorunu olduğunu, bu sorunu hep birlikte aşmakla yükümlü olduklarını, halk olmanın en temel psikolojik birleşeninin "bu işi yapabiliriz" duygusuna sahip olmaları olduğunu söyledi.

KTTO Başkanı Turgaz Deniz ise KKTC’nin uzun yıllardan beri haksız ve hukuksuz ambargolar altında tutulduğunu belirterek, “Kıbrıs sorunu diye isimlendirilen sorun, sanki Kıbrıslı Türklerin çıkardığı bir sorunmuş gibi, bu sorununun bedeli Kıbrıs Türk halkına ödettirilmeye; Kıbrıs Türk halkı bu ambargo altında yaşatılırken Kıbrıs’taki temel haklarından vazgeçirilmeye çalışılmaktadır" dedi.

Toplantı sonrasında TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu ve KTTO Başkanı Deniz, “Türkiye-KKTC Ticaret Odası Forumu” kurulmasına yönelik protokolü imzaladı.

Protokol kapsamında kapsamlı ticaret ve yatırımı kolaylaştırma mekanizmaları oluşturma, bilgi paylaşımı, eğitim programları, teknik heyet ziyaretler ve konferanslar düzenlenmesi, ortak projelerin uygulanması ve ortak faaliyetlerin geliştirilmesi öngörülüyor.

Toplantıya, Türkiye – AB Karma İstişare Komitesi (KİK)Türkiye Kanadı’nı oluşturan; HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, MEMUR-SEN Genel Başkanı Ali Yalçın, TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay, TİSK İcra Kurulu Üyesi Erhan Polat, Türkiye KAMU-SEN Genel Başkanı Önder Kahveci, Kıbrıs Türk Ticaret Odası (KTTO) Başkanı Turgay Deniz, KKTC Başbakanı Tufan Erhürman, Ekonomi ve Enerji Bakanı Özdil Nami, Ulaştırma Bakanı Tolga Atakan ve Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Derya Kanbay  ile TOBB Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Faik Yavuz ve TEPAV Direktörü Prof. Dr. Güven Sak ve ilgili yetkililer katıldı.

HABERE AİT GÖRSELLER :

03 Temmuz 2018 12:19, Haberler


© 2021 HAK-İŞ Konfederasyonu