HAK-İŞ’TEN KOSOVALI SENDİKACILARA EĞİTİM

19 Nisan 2018 19:17, Haberler


HAK-İŞ’TEN KOSOVALI SENDİKACILARA EĞİTİM


Türkiye, Kosova ve Arnavutluk’tan sendikacılar, “Kosovalı Sendikacıların Kapasitelerinin Eğitim Yoluyla Geliştirilmesi Projesi” kapsamında gerçekleştirilen eğitim seminerinde buluştu.

HAK-İŞ, BSPK ve BSPSH ortaklığıyla gerçekleştirilen “Özel Sektörde Sendikalaşma Stratejileri ve Zorluklar” konulu eğitim semineri, 19 Nisan 2018 tarihinde Kosova’nın başkenti Priştine’de gerçekleştirildi.

Seminere, HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, Kosova Bağımsız Sendikalar Konfederasyonu (BSPK) Genel Başkanı Avni Ajdini, Arnavutluk Bağımsız Sendikalar Konfederasyonu (BSPSH) Genel Başkanı Gezim Kalaja, Kosova Çalışma ve Refah Bakan Yardımcısı Vesel Makolli, Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Dr. Mehmet Ülker, HAK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı Cengiz Gül, HAK-İŞ Genel Sekreteri Dr. Osman Yıldız, HAK-İŞ Konfederasyonuna bağlı Öz İletişim-İş Sendikası Genel Başkanı Mehmet Nur Güllüoğlu; HAK-İŞ’e bağlı Hizmet-İş, Medya-İş, Öz Gıda-İş ve Öz Finans-İş Sendikalarımızın yöneticileri ve uzmanları ile BSPK ve BSPSH’ye bağlı sendikalardan gelen genel başkan, yönetim kurulu üyeleri ve uzmanlar katıldı.

“Sendikal Tecrübelerimizi Paylaşmayı Önemsiyoruz”

Genel Başkanımız Mahmut Arslan, eğitim seminerinin açılışında yaptığı konuşmada,  Kosova ve Arnavutluk sendikalarıyla birlikte çalışmayı önemsediklerini ifade ederek,  birlikte çalışma ve geleceği birlikte inşa etme konusunda daha çok işbirliği yapılması gerektiğini söyledi.

Arslan, “Türkiye, Kosova ve Arnavutluk hem devlet, hem de üç ülkenin emekçileri ortak olarak sorunlara sahiptir. Bölgemizde gelişen olaylar bizleri daha çok işbirliği yapmaya mecbur kılmaktadır. HAK-İŞ olarak kardeş ülkelerimizle sendikal tecrübelerimizi paylaşmayı önemsiyoruz” dedi.

Arslan, Kosovalı ve Arnavutluk Sendikacılarının Kapasitelerinin Geliştirilmesi Projesi’nin hayata geçirilmesinde öncülük yapan Arnavutluk Bağımsız Sendikalar Konfederasyonu Genel Başkanı Gezim Kalaja ile Kosova Bağımsız Sendikalar Konfederasyonu Genel Başkanı Avni Ajdini ve Konfederasyonun Eski Genel Başkanı Haxhi Arifi’ye teşekkür etti.

HAK-İŞ’in Örgütlenme Stratejilerini ve Başarılı Örnekleri Anlattı

Programın ikinci bölümünde Arslan, “Türkiye’de Özel Sektördeki İşçilerin Durumu, Geçmişte ve Günümüzde Karşılaşılan Sorunlar, Genel Durum ve Yasalar” konulu bir sunum yaparak, HAK-İŞ’in örgütlenme stratejilerini ve başarılı örnekleri anlattı.

Arslan, taşeron sorununun çözümü için verilen mücadelenin HAK-İŞ’in en somut başarı hikâyelerinden birisi olduğunu söyledi.

Türkiye’de kamu ve belediyelerde, taşeron sorununun çözümünden önce 170 bin olan işçi sayısının taşeron sorununun çözümüyle 5 katına çıktığı bilgisini paylaşan Arslan, “Bu, Türkiye çalışma hayatında gerçekleştirilmiş olan en büyük reformdur. Aynı zamanda IMF, Dünya Bankası ve uluslararası finans kuruluşlarının Türkiye’ye dayattığı uygulamalara karşı da bir meydan okumadır” dedi.

“Kosova’daki Sendikal ve İşçi Sorunları İçin Birlikte Çalışabiliriz”

Taşeron sorununun çözülmesiyle hiçbir sorunun çözümsüz olmadığının bir kez daha görüldüğünü ifade eden Arslan, “Her sorunun mutlaka bir çözüm yolu vardır. HAK-İŞ olarak, sendikacılar olarak bu yolu bulmak zorundayız, bunun için varız. Kosova’daki sendikal ve işçi sorunları için de çözümler var. Bu konuda birlikte çalışabiliriz” dedi.

Arslan’dan Kosavalı ve Arnavutluk Sendikacılarına Tavsiyeler

Özel sektörde örgütlenme üzerine Kosovalı ve Arnavutluk sendikacılarına tavsiyelerde bulunan Arslan, şu ifadelere yer verdi: “HAK-İŞ olarak bir yerde örgütlenme yaparken öncelikle, işletmelerdeki istihdam biçimine bakıyoruz. İstihdam sayısına bakıyoruz. İşçilerin örgütlediği zaman karışılacağı zorluklara karşı önlem alıyoruz. Burada iş kanunu ve mevzuatı çok önemlidir. Türkiye’de, işverenlerin, işçilerin örgütlenmesine karşı müdahalesi hukuki ceza gerektiriyor. Sendikal harekete karşı algı olumsuzsa, bu algıyı değiştirmek için ayrı bir strateji geliştiriyoruz. İşçileri de sendikalı olmaları durumunda güçlü olacakları yönünde bilgilendiriyoruz. Ülkelerimizdeki uluslararası şirketlerde örgütlenmek için uluslararası sendikalarla dayanışma yapıyoruz. İşveren sendikalarının işyerlerinde örgütlenmesini destekliyoruz, çünkü işveren sendikalarının olduğu yerlerde örgütlenmek daha kolay oluyor. Bu açıdan HAK-İŞ projelerinin bir ayağını işveren örgütleriyle ortak projeler oluşturmaktadır. Böylece ortak diyalog mekanizmalarını çalıştırmaya, ön yargıları yıkmaya çalışıyoruz. İşverenlerin bizi düşmanı olarak değil, sosyal ortağı olarak kabul etmelerini sağlıyoruz. Yine bu noktada işverenlerin vergi yükünün ve asgari ücretteki vergi yükünün azaltılması için çalışmalar yapıyoruz. Vergi yükü düşsün ki istihdam artsın. İşte bu stratejilerden dolayıdır ki, son 5 yılda en fazla üye sayısını artıran HAK-İŞ olmuştur. 750 bin özel sektör çalışanının yüzde 30’u HAK-İŞ üyesidir ancak geride 12 milyon sendikasız çalışan var. Çalışmalarımızı yoğunlaştırıyoruz. Biliyorum ki, geleceğin sendikacılığının temelini özel sektör sendikacılığı oluşturacak.”

Sendikaların, işçilerin kendilerine üye olmasını kolaylaştıracak yasal mevzuatın yapılmasını sağlamak için hükümetlere baskı yapması gerektiğini belirten Arslan, ulusal hükümetlerin ILO sözleşmelerini imzalaması için zorlaması gerektiğini ifade etti.

“Örgütlenmeye Kolaylaştırmak İçin Destek Vermeye Hazırız”

Siyasilerin de işverenleri sendikalı olması konusunda teşvik etmesi gerektiğini vurgulayan Arslan,  “Sendikal örgütlülüğün olduğu yerde kayıt dışılık azalıyor, iş kazaları önleniyor ve özellikle ölümlü iş kazaları azalıyor. Sendikalılığı artırarak haksız rekabeti de önlüyoruz. İşte bunları hükümetlere ve işverenlere anlatmamız gerekiyor” diye konuştu.

Arslan, Kosova’daki iş mevzuatının daha çok örgütlenmeyi kolaylaştırıcı ve kapsayıcı olması için destek vermeye hazır olduklarını söyledi.

Balkanlar ve Tüm Dünyaya FETÖ Uyarısında Bulundu

Türkiye’nin iki yıl önce, NATO üzerinden taşeron FETÖ aracılığıyla işgal edilmek istendiğini ve pek çok örgüt üyesinin başarısız darbe girişimi sonrası Balkan ülkelerine sığındığını belirten Arslan, “Türkiye’nin Kosova’da gerçekleştirdiği FETÖ operasyonunu çok anlamlı buluyoruz. Bizler kardeş ülkeleriz. Türkiye’de yaşanan sorunlar Balkanlar’ı, Balkanlar’da yaşanan sorunlar Türkiye’yi aynı ölçüde etkiliyor. Eğer tedbir almazsanız darbe girişimi yarın Kosova ve Arnavutluk’un başına gelebilir. Tedbirinizi alın, çocuklarınızı onların okullarında okutmayın, yoksa yarın size ve ülkenize karşı kullanırlar. Sizlerden, ortak tarih ve ortak medeniyetin mensupları olarak, FETÖ’ye karşı tavır göstermenizi istiyoruz” uyarısında bulundu.

15 Temmuz hain darbe girişimi esnasında Kosova ve Arnavutluk’un Türkiye Devleti’nin yanında yer alarak iyi bir dostluk örneğini sergilediğini anımsatan Arslan, Türkiye’ye verdikleri demokratik destekten dolayı her iki ülkeye ve sendikalara teşekkür etti.

Kosova Bağımsız Sendikalar Konfederasyonu (BSPK) Genel Başkanı Avni Ajdini de gerçekleştirilen ortak eğitim seminerinden dolayı Genel Başkanımız Mahmut Arslan’a teşekkür ederek, eğitimin olumlu sonuçlarının olacağına olan inancını söyledi.

Arnavutluk Bağımsız Sendikalar Konfederasyonu (BSPSH) Genel Başkanı Gezim Kalaja da HAK-İŞ’in kendileri için iyi bir örnek teşkil ettiğini belirterek, gerçekleştirilen ortak çalışmadan dolayı teşekkürlerini iletti.

Arslan, eğitim seminerinin sona ermesinden sonra Anadolu Ajansı’na açıklamalarda bulunarak, yürütülen ortak eğitim programı ve Türkiye-Kosova ilişkileri hakkında değerlendirmelerde bulundu.

HABERE AİT GÖRSELLER :

19 Nisan 2018 19:17, Haberler


© 2021 HAK-İŞ Konfederasyonu