ARSLAN, EMEĞİN HUKUKU KURULTAYINDA KONUŞTU

26 Ocak 2018 11:55, Haberler


ARSLAN, EMEĞİN HUKUKU KURULTAYINDA KONUŞTU


Genel Başkanımız Mahmut Arslan, üç işçi konfederasyonu ve Türkiye Barolar Birliği tarafından ortaklaşa gerçekleştirilen “Emeğin Hukuku Kurultayı”na katılarak, çalışma hayatının gündemine ilişkin açıklamalarda bulundu.

HAK-İŞ, TÜRK-İŞ, DİSK ve TBB’nin ortaklaşa gerçekleştirdiği ‘Taşeronluk – Arabuluculuk’ konulu “Emeğin Hukuku Kurultayı”nın üçüncüsü, 26 Ocak 2018 tarihinde gerçekleştirildi. 

Toplantıya Genel Başkanımız Mahmut Arslan’ın yanı sıra, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay, DİSK Genel Başkanı Kani Beko ve Konfederasyonumuza bağlı sendikalarımızın başkanları, yönetim kurulu üyeleri, hukuk müşavirleri, uzmanları ile çok sayıda akademisyen, öğretim üyeleri katıldı.

Genel Başkanımız Mahmut Arslan, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, HAK-İŞ, TÜRK-İŞ ve DİSK’in çalışma hayatının sorunlarına ilişkin birlikte hareket etmesinin önemine değindi. 

“Emeğin Hukuku Kurultaylarına Destek ve Katkı Vermeye Devam Edeceğiz”

Üçüncüsü gerçekleştirilen ‘Emeğin Hukuku Kurultayı’nda 3 işçi konfederasyonunun aynı platformda bir araya gelmesini çok anlamlı bulduğunu belirten Arslan, “Her konuda herkesin aynı şeyleri düşünmesinin zorunda olmadığının farkında olarak farklı yapıların bir arada ortak sorunları tartışması büyük bir zenginlik, demokrasimiz için büyük bir kazanım, çalışma hayatımız için büyük bir kazanım, aynı zamanda da sorunların çözümü için çok önemli bir unsur olarak görüyoruz. Biz bu toplantılara her zaman olduğu gibi bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da destek ve katkı vermeye devam edeceğiz” dedi.

Afrin’de terör örgütüne yönelik yürütülen operasyon konusuna değinen Arslan, “Afrin operasyonunda şehit olanlara Allah’tan rahmet, askerlerimize başarılar diliyoruz. Milletimizin desteğini alan bu harekatın kısa zamanda sonuçlanarak hedefine ulaşmasını temenni ediyorum” ifadelerine yer verdi.

“Resmi Arabulucuğun İhtiyari Olması İçin Çok Çaba Sarf Ettik”

Arslan, “Arabulucuk konusunu prensip olarak destekliyoruz. Aslında bütün bu ve buna benzer süreçleri HAK-İŞ olarak destekliyoruz. 6356 sayılı kanun tartışılırken resmi arabulucuğun ihtiyari olması konusunda çok çaba sarf ettik. Resmi arabulucuk olsun ama ihtiyari bir arabulucuk olsun istedik. İsteyenler bu arabuluculuğu talep etsin istedik” dedi.

“HAK-İŞ, Müzakere ve Mücadeleyi Temel Almaktadır”

HAK-İŞ’in, müzakere ve mücadeleyi temel aldığını vurgulayan Arslan, “Gerek çalışma hayatına yönelik, gerekse toplumsal hayatın başka alanlarına yönelik yapılan bütün düzenlemeler tarafların bütün taleplerini karşılamayabilir. Demokrasilerde bu süreç, müzakere ve mücadele süreciyle zaman içerisinde değiştirilebilir ve yeniden düzenlenebilir” açıklamasında bulundu.

“Taşeron Düzenlemesi Yalnızca 1 Milyon İşçiyi Kapsayan Bir Düzenleme Değildir”

Taşeron sistemi değişikliğinin 2 temel düzenlemeyi kapsadığını anlatan Arslan sözlerine şu şekilde açıklık getirdi; “Kamuda hem yerel yönetimlerde ve özel idarelerde hem de kamu kurumlarında taşeron sistemini yasaklayan bir yapı getirilmiştir. Taşeron düzenlemesi yalnızca 1 milyon işçiyi kapsayan bir düzenleme değildir. Taşeron sistemini kamuda yasaklayan ve bundan sonra kamu hizmetlerini kamu işçileri eliyle yürütülmesine karar verilmiştir. Bu gerçekten önemli bir düzenlemedir. KİT’lerin kapsam dışında kalması arzu etmediğimiz bir durumdur. Ancak büyük fotoğrafı kaçırmayalım. Taşeron uygulamasındaki bu önemli değişimin güçlendirilmesi gerekiyor. Bunun kapsamının genişletilmesi ve bazı aksaklıkların düzeltilmesi gerekiyor. Taşeron uygulamasında büyük fotoğrafı ıskalamadan sorunların çözümü için mücadele etmemiz gerekiyor.”

Program kapsamında ikinci oturumda “İstihdam Güvencesi ve Kamuda Taşeronlaştırmanın Çözüm Yolları” paneli gerçekleştirildi.

Türkiye Barolar Birliği Emek Komisyonu Başkanı Av. Ali Çetin Aygün’ün başkanlığını yaptığı panelde Konfederasyonumuza bağlı Hizmet-İş Sendikası Genel Başkan Vekili Av. Hüseyin Öz, TÜRK-İŞ Başkan Danışmanı Enis Bağdadioğlu, DİSK Genel-İş Koordinatörü Serhat Salihoğlu panelist olarak konuşmalarını gerçekleştirdiler.

“İşçinin, Emekçinin Haklı Mücadelesi İçin Gayret Ediyoruz”

Panelde konuşan Hizmet-İş Sendikası Genel Başkanvekili Av. Hüseyin Öz, emekçinin hakkından öte hiçbir şey olmadığını vurguladı.

Öz, “Biz HAK-İŞ Konfederasyonu olarak önemli olanın örgütlenmek olduğuna inanıyoruz. Örgütlenmelerin akabinde hak ve hukukları verilmemiş olan kardeşlerimizin hakkını alabilmek için birlikte sendikal mücadele verebilmeliyiz. Önümüze konulan ÖSP’leri kabul etmedik çünkü ÖSP’ler işçinin lehine bir adil düzen vaat etmiyor. Burada olan üç büyük işçi konfederasyonunun temsilcileri olarak şunun üzerinde durmamız gerektiğine inanıyorum. İşçinin, emekçinin haklı mücadelesini sürdürürken her ne olursa olsun aynı tarafta olduğumuzu ve gerektiğinde birlikte çalışmamız gerektiğini unutmayalım” ifadelerini kullandı.

HABERE AİT GÖRSELLER :

26 Ocak 2018 11:55, Haberler


© 2021 HAK-İŞ Konfederasyonu