ARSLAN, "TAŞERON MÜCADELESİNİ KAZANDIK, HAYIRLI OLSUN"

05 Aralık 2017 15:08, Basın


5 Aralık 2017

 

ARSLAN: “TAŞERON İŞÇİLER İÇİN TARİHİ GÜN”

     “TAŞERON MÜCADELESİNİ KAZANDIK, HAYIRLI OLSUN”

 

HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanan taşeron düzenlemesi hakkında değerlendirmelerde bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Yıldırım, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sarıeroğlu ve tüm bakanlarımıza teşekkür eden Arslan, bugünü taşeron emekçiler açısından tarihi bir gün olarak değerlendirdi.

 

HAK-İŞ’in uzun yıllar gündeminde olan taşeron sorununa köklü çözüm getirilmesi konusunda önemli bir adım atıldığını belirten Arslan, “Bugünü aslında hem taşeron işçiler, hem mevsimlik işçiler, hem de 4 C’liler için tarihi bir gün olarak değerlendirmek gerekiyor. Kamuoyunu yakından ilgilendiren çok önemli bir konuya ciddi bir çözüm getirildiğini görüyoruz” dedi.

 

HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan taşeron düzenlemesine ilişkin olarak şunları kaydetti:

 

         “HAK-İŞ’in uzun yıllar gündeminde olan taşeron sorununa köklü çözüm getirilmesi konusunda önemli bir adım atılmıştır. Bu konuda önemli katkıları olan başta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, Başbakanımız Sayın Binali Yıldırım, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız Sayın Jülide Sarıeroğlu ve tüm bakanlarımıza teşekkür ediyorum.

Düzenleme ile yerel yönetimlerde imtiyazlı bir kamu şirketi kurularak bütün taşeron şirketler tasfiye edilecek ve buralarda çalışan arkadaşlarımız belediyenin kendi kuracağı imtiyazlı şirketinde işçi statüsünde sendikal ve diğer haklarıyla birlikte istihdam edilecektir.

         Kamudaki taşeron işçinin şu anda çalıştıkları işyerlerinde kamu işçisi statüsünde çalışmaya devam edeceklerdir. Bu arkadaşlarımızın hem statüleri değişmemiş olacak, hem de sendika hakları, kıdem tazminatı hakları, ikramiye hakları ve toplu sözleşme hakları güvence altına alınmış olacak. Böylece sendikalarıyla da ilişkilerini koparmamış olacaklar.

 

“Mevsimlik ve Geçici İşçiler İçin de Önemli Bir Gelişme”

 

Ağırlıklı olarak ÇAYKUR, Orman Genel Müdürlüğü, şeker fabrikaları ve belediyelerde çalışan mevsimlik ve geçici işçi arkadaşlarımız için 5 ay 29 gün zorunluluğu vardı, bu süreden fazla çalıştırılmıyorlardı. Şimdi bu süreyi işverenin talebi üzerine 9 ay 29 güne kadar çıkarabilecek bir düzenleme var. HAK-İŞ olarak, arkadaşlarımızın tamamının 12 ay süre ile çalışmalarını talep ediyorduk. Ancak bu düzenleme de önemli bir gelişmedir, önemli bir adımdır. Bu düzenlemeyi gelecekteki düzenlemeler için önemli bir adım olarak görüyoruz.

         4 C statüsünde çalışanların yaşadığı bir karmaşa vardı. Bu arkadaşlarımız 4 B statüsüne alınmış oluyor. Yani mevcuttan daha iyi bir düzenleme yapılmış oluyor.

         Bütün bunlara baktığımızda hedeflediğimiz temel bir kaç değişikliği yakalamış oluyoruz. HAK-İŞ Konfederasyonu olarak, kamuda taşeron sisteminin çöktüğünü uzun yıllardır ifade ediyor ve artık bu sistemin ortadan kalkmasını istiyorduk. Cumhurbaşkanımız da dedi ki, “Bundan sonra taşeron ve aracıyı tamamen kaldırıyoruz” bu önemli bir gelişmedir. Yerel yönetimler, özel idareler ve kamu kurumları dahil bütün taşeron çalışanların kamu işçisi statüsüne kavuşmaktadır.

İşçilerin yıllardır mücadele ettiği sendikalarında üye olarak kalmaları sağlandığı için çok önemli bir değişim gerçekleşti.

Bu kanun tasarısı yılbaşından sonra Meclis’te kabul edildikten sonra üç aylık bir geçiş dönemi öngörülmektedir. Daha sonra taşeron firmalarla ilişkiler kesilecek ve çalışanların kamu işçisi olarak tescilleri yapılacaktır.

Yapılacak olan düzenlemelerden dolayı hükümetimizi tebrik ediyorum, taşeron çalışanlarımıza hayırlı olsun dileğinde bulunuyorum. Sendikalarımıza üye olan birlikte mücadele yürüttüğümüz taşeron, geçici ve mevsimli işçi olan yürekli emekçi kardeşlerime de ayrıca teşekkür ediyorum.”

HABERE AİT GÖRSELLER :

05 Aralık 2017 15:08, Basın


© 2021 HAK-İŞ Konfederasyonu