ARSLAN, BRÜKSEL’DE EPSU İCRA KURULU TOPLANTISINA KATILDI

29 Kasım 2017 11:01, Haberler


ARSLAN, BRÜKSEL’DE EPSU İCRA KURULU TOPLANTISINA KATILDI 


Genel Başkanımız Mahmut Arslan, Konfederasyonumuza bağlı Hizmet İş Sendikamızın üyesi olduğu EPSU’nun (Avrupa Kamu Hizmetleri Federasyonu) 28- 29 Kasım tarihlerinde gerçekleştirilen 56. İcra Kuruluna Türkiye’yi temsilen katıldı. 

Toplantıda Avrupa’nın geleceği, AB üye devletlerdeki seçimler, kadın, cinsiyet eşitliği, Kamu Hizmetleri sektöründeki gelişmeler ve güncellemeler, gençlerin karar mekanizmalarındaki yeri ve rolü, geçtiğimiz günlerde gerçekleştirilen PSI Kongresine (Uluslararası Kamu Hizmetleri Sendikalar Federasyonu) ilişkin konular ele alınarak geniş çaplı tartışmalar gerçekleştirildi.

Toplantıda konuşan Genel Başkanımız Mahmut Arslan, 30 Ekim - 3 Kasım tarihleri arasında Cenevre’de gerçekleştirilen 30. PSI Dünya Kongresi hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Arslan, PSI kongresinin genel çerçevede başarılı geçtiğini, başka adaylar olmadığından dolayı seçimlerin sakin geçtiğini ve  bu anlamıyla da güzel bir kongre süreci yaşandığının altını çizdi.  

Arslan, konfederasyonumuza bağlı Hizmet-İş Sendikası ve diğer Türk sendikaların, Kanadalı bir sendika tarafından YPG ve YPJ ‘ye destek verilmesini öneren 48 Nolu kararın kaldırılmasına yönelik bir talebini EPSU ile de paylaştığı ve bu konuda destek verilmesinden ötürü duyduğumuz mutluluğu dile getirdi. 

Arslan, Kanadalı sendikacılara söz konusu karara karşı çıkma nedenlerini ilettikleri zaman bu kararı anlayışla karşıladıklarını ifade etti.

Arslan, Türkiye’de 15 Temmuz Sonrasında yaşanan gelişmeleri konu alan 27 Nolu kararla ilgili karar değişikliği talebimizin amacının Türkiye’de ITUC ve ETUC üyesi 4 Konfederasyonun imzalamış olduğu ortak deklarasyonun temel alınarak kararın içeriğini geliştirmek ve daha kapsayıcı bir niteliğe kavuşturmak olduğunu tekrardan açıkladı.

Arslan ayrıca 22 Mayıs 2017’de faaliyete geçen OHAL komisyonu ve çalışmaları hakkında güncel bilgiler verdi. Komisyonun bugüne kadar toplam 110 bin işten çıkarılan kamu personelinin 102 bine yakınının şu ana kadar başvurusunu aldığını ve 101 bininin kabul edildiğini bildirdi. OHAL Komisyonu’nun bir iç hukuk yolu olarak büyük bir önem arz ettiğini ve zira geçtiğimiz Haziran ayında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin OHAL Komisyonu’nu iç hukuk yolu olarak tanıdığını ve iç hukuk yolları tüketilmeden mahkemenin işten atılma davalarına dair başvuru almayacağı bilgisini verdi.  

Kongre’de Filistin’e ve Göçmenlere karşı gösterilen duyarlılığın ve alınan kararların Türkiye’yi çok mutlu ettiğini anlatan Arslan, 4 Kasım tarihinin Balfour Deklarasyonunun 100. Yılı olması nedeniyle kongre içerisinde bu deklarasyonu protesto eyleminin oluşturularak ortaya güzel bir atmosferin çıktığını söyledi.

Arslan ayrıca Kongre’ye yönelik eleştirilerini de dile getirdi. 

Kongre’nin birinci günü tanıtılan elektronik oylama sisteminin çöktüğünü ve bu yüzden başarısız bir girişim olduğunu belirten Arslan, kongre merkezinin fiziksel yapısı bakımından ilk 2 gün balkonda bulunmalarının kongreye katkı sağlamaları ve takip etmelerini zorlaştırdığını, ayrıca sunulan Türkçe çeviri hizmetinin yetersiz olduğunu dile getirdi.

 EPSU 8 MART KADINLAR GÜNÜ EYLEM PLANINA DESTEK 

EPSU Kadın ve Cinsiyet Eşitliği Komitesi tarafından 8 Mart Dünya Kadınlar günü vesilesiyle büyük bir ses getirecek olan bir eylem planının hazırlıkları hakkında sunum yapıldı. Büyük çaplı bir konferans, kadına şiddete, ücret eşitsizliğine karşı bir gösteri ve sunumlarla dikkatleri üzerine çekecek bir gün olması planı paylaşıldı. 

Toplantıda kadın ve cinsiyet eşitliği komitesinin sunumundan sonra söz alan Genel Başkanımız Mahmut Arslan, EPSU tarafından gerçekleştirilecek olan bu kampanyaya destek olmak istediğimizi iletti.

Kadınların iş yaşamına dahil olması ve kadına karşı şiddet konusunda Türkiye’de ciddi sıkıntıların yaşandığını, bu nedenle bizim kadın konusundaki önceliklerimizin Avrupa’dan farklı olabileceğini ifade etti. 

Arslan, bu kampanyalar düzenlenirken, kendi ulusal faaliyetlerimizi de devam ettirmemiz gerektiğinin altını çizdi.  

Arslan “Biz HAK-İŞ olarak her sene 8 Mart’ta geniş katılım ile büyük çapta programlar düzenliyoruz. Bu toplantılarımıza EPSU’dan destek vermesini bekliyoruz. Biz de aynı şekilde yapılacak bu genel kampanyaya her şekilde destek vermek istiyoruz” ifadelerini kullandı.

HABERE AİT GÖRSELLER :

29 Kasım 2017 11:01, Haberler


© 2021 HAK-İŞ Konfederasyonu