ARSLAN: “TAŞERON EMEKÇİLERİN KAMU İŞÇİSİ OLDUĞU BİR MODELİ İSTİYORUZ”

25 Kasım 2017 16:05, Haberler


ARSLAN: “TAŞERON EMEKÇİLERİN KAMU İŞÇİSİ OLDUĞU BİR MODELİ İSTİYORUZ”


Genel Başkanımız Mahmut Arslan, 25 Kasım 2017 tarihinde Konfederasyonumuza bağlı Hizmet-İş Sendikamız Van Şubesinin 8. Olağan Genel Kuruluna katıldı.

Genel Kurula Genel Başkanımız Mahmut Arslan’ın yanı sıra, HAK-İŞ Muş İl Başkanı Yaşar Kalır, HAK-İŞ Kars İl Başkanı Fikret Kepenekçi, Tuşba Belediye Başkanı Fevzi Özgökçe, Gevaş Belediye Başkanı Sinan Hakan, VATSO Başkanı Necdet Takva, Memur-Sen İl Başkanı Osman Ayşin, Hizmet-İş Sendikası şube başkanları, yönetim kurulu üyeleri, delegeler ve basın mensupları katıldı.

Genel kurulda konuşan Genel Başkanımız Mahmut Arslan, taşeron işçilik sorunun temel çözümünün, bütün taşeron emekçilerin sendikalılık haklarının korunarak kadrolu işçi statüsünde çalıştırılması olduğunu söyledi.

Arslan, “Taşeron emekçilerin kendilerini kamu işçisi olarak görebilecekleri bir model istiyoruz. Bunun dışında başka statü altında bir model sunulursa itiraz ederiz. Taşeronların yüzde 80’ini temsil eden bir Konfederasyon olarak buna hakkımız var” dedi.

“Taşeronların Kamu İşçisi Olabileceği Bir Model Görmek İstiyoruz”

HAK-İŞ’in yoğun çabaları sonucu 2014 yılı Temmuz ayında taşeronla ilgili düzenleme yapıldığını hatırlatan Arslan, “2014 yılında çıkan kanunla taşeron emekçilere sendikalara üye olma hakkı tanındı. Toplu iş sözleşmesinden doğan farklar devlet tarafından ödendi. Kıdem tazminatı, fazla mesai ve izin hakları garanti altına alındı. 2014 yılında yapılan bu düzenleme tarihi ve temel bir adımdı. Şimdi, o zamanlarda tamamlanamayan ikinci aşamayı tamamlamamız gerekiyor. Bu adım, bütün taşeron emekçilerin sendikalılık ve toplu iş sözleşmesi hakları korunarak kadrolu işçi statüsünde çalıştırılmasıdır. Bunun dışındaki teklifler kalıcı ve sorunun çözücü olmayacaktır. Formül kalıcı olmalı. Taşeron emekçiler farklı statülerle sendikalarından koparılmamalı. Taşeronların kendilerini kamu işçisi olarak görebilecekleri bir modeli hep birlikte görmek istiyoruz. Gelin artık bu konuyu Türkiye’nin gündeminden kaldıralım” çağrısında bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu’nun taşeron sorununu çözme yönündeki kararlılıklarını takdirle karşıladıklarını söyleyen Arslan, taşeron sorununun HAK-İŞ’in ve taşeron emekçilerin beklentileri doğrultusunda sonuçlandırılacağına inandığını söyledi.

Arslan, taşeronla birlikte geçici işçilerin sorununun da bir an önce çözülerek çalışma hayatının gündeminden düşürülmesi gerektiğini söyledi.

“Toplumu Kadınlarla Birlikte İnşa Etmeliyiz”

25 Kasım tarihinin Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü olması vesilesiyle, kadın konusuna da değinen Arslan, “HAK-İŞ olarak, kadınları her türlü baskıdan ve şiddetten koruyarak bu toplumu birlikte inşa etme arzusu içindeyiz. Kadınlara yönelik şiddet yahut onları baskılamak, dışlamak, bizim devraldığımız geleneklerimizle, inançlarımızla uyuşmuyor. Fıtratımız farklı olabilir ama haklarımız eşittir. Kadına yönelik şiddetin en az olduğu toplumlar İslam toplumları olmalıdır, öyle olması gerekiyor. Çünkü bizim inancımız, ‘Cennet anaların ayakları altındadır” derken kadını nerde konumlandırdığını göstermektedir. Peygamberimizin kadına bakış açısına sahip olmalıyız. Kadını meta gören, üretimin bir parçası gören anlayışı reddediyoruz. Bu konuda en çok sorumluluk bize düşüyor” ifadelerini kullandı.

Genel kurulda Tuşba Belediye Başkanı Fevzi Özgökçe, Gevaş Belediye Başkanı Sinan Hakan, VATSO Başkanı Necdet Takva ve Memur-Sen İl Başkanı Osman Ayşin de selamlama konuşması yaptılar.

HABERE AİT GÖRSELLER :

25 Kasım 2017 16:05, Haberler


© 2021 HAK-İŞ Konfederasyonu