ARSLAN: “TAŞERON İŞÇİLERİN BEKLENTİLERİNİ KARŞILAYACAK DÜZENLEMEYİ HEP BİRLİKTE YAPALIM”

18 Kasım 2017 16:11, Haberler


ARSLAN’DAN TAŞERON ÇAĞRISI:

ARSLAN: “TAŞERON İŞÇİLERİN BEKLENTİLERİNİ KARŞILAYACAK DÜZENLEMEYİ HEP BİRLİKTE YAPALIM”


Genel Başkanımız Mahmut Arslan, taşeron işçilerin sorununun emekçileri memnun edecek şekilde çözülmesi gerektiğini belirterek tüm siyasilere çağrıda bulundu.

Genel Başkanımız Mahmut Arslan, Konfederasyonumuza bağlı Hizmet-İş Sendikası Erzincan Şubesi 2. Olağan Genel Kuruluna katılarak burada bir konuşma gerçekleştirdi. 

Arslan, konuşmasında taşeron sorununa ağırlık vererek, bu sorunun beklentiler çerçevesinde çözülmesi için tüm siyasilere çağrıda bulundu. 

“İşçilerin Beklentilerini Karşılayacak Düzenlemeyi Hep Birlikte Yapalım”

Arslan, “Taşeron işçilerinin büyük çoğunluğu sözleşmeli personel yahut kamu çalışanı şeklindeki bir statüyü kabul etmemektedir. Talep edilen çözüm; işçi statüsünde kadro verilmesidir. Bunun dışındaki bir durum, geçmişte verilen sendikalı olma ve toplu iş sözleşmesinden yararlanma hakkı gibi temel hakları geri almaktır. HAK-İŞ’in ve taşeron işçilerin beklentilerini karşılayacak düzenlemeyi gelin hep birlikte yapalım” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım ve Çalışma Bakanı Jülide Sarıeroğlu’nun taşeron sorununun çözümüne yönelik samimi yaklaşımlarını takdirle karşıladıklarını ifade eden Arslan, “Sayın Cumhurbaşkanımızın taşeron emekçilerin sorununu çözme konusundaki kararlılığını biliyorum. Sayın Başbakanımızın bu konudaki samimiyetinden şüphem yok. Kendisinin taşeron emekçilerin işçi statüsünde kalmasını istediğinden eminim. Kendisine bu konuyu öncelikli çözülmesi gereken sorunlar arasında gördüğü için teşekkür ediyorum. Bizi umutlandırıcı açıklamalar yaptılar, yapmaya da devam ediyorlar. Arzu ettiğimiz çözümün gerçekleşmesi için umutlarımızı ve çalışmalarımızı devam ettiriyoruz” ifadelerini kullandı.

ARSLAN, BAŞBAKAN BİNALİ YILDIRIM’A MEMLEKETİ ERZİNCAN’DAN SESLENDİ

“Hükümetin İşçiden Yana Tutumunu Önemsiyoruz”

Başbakan Binali Yıldırım’ın ILO toplantısındaki konuşmasında, sendikalara destek olunmasını istediğini ve sendikalarla birlikte çalışılması gerektiği yönündeki sözlerini hatırlatan Arslan, “Biz Erzincan’ın yiğit evladı, yiğit Başbakanımızdan taşeron konusundaki düzenlemede sendikaların ve emekçilerin sesini dinleyeceğine inanıyoruz. Sayın Başbakanımıza yakışan da budur. Sendikaların ve emekçilerin talebi, kadrolu işçi olmaktır. Sayın Başbakanımıza bu isteğimizi memleketi Erzincan’dan bir kez daha ulaştırıyoruz. HAK-İŞ olarak, bunun nasıl olacağını konuşmaya ve katkı vermeye hazırız. Çözümün gerçekleşmesi için umutlarımızı ve çalışmalarımızı devam ettiriyoruz” diye konuştu. 

"2014 Yılında Çıkarılan Mevzuat Dikkate Alınmalı"

HAK-İŞ’in taşeron sorununun mutlak çözümüne yönelik ısrarının, sendikal kimliğinden kaynaklandığını ifade eden Arslan, şöyle konuştu: “HAK-İŞ isminden de anlaşılacağı üzere, bizim sendikal anlayışımız hakka dayanmaktadır. HAK adalet demektir, adaletin olmadığı yerde zulüm vardır. Bu anlayıştan dolayıdır ki, taşeron konusunda henüz ortada hiçbir çalışma ve girişim yokken, konuyu ilk biz gündemimize aldık. 2014 yılı Ocak ayında “Hakkın Bize Emanet” temasıyla bir kampanya başlattık. Elbette bundan çok daha önce de çalışmalar yaptık. Ama bu büyük kampanyamız bütün sendikalarımızda karşılık buldu. 7 ay içerisinde Türkiye’nin en çok taşeron üye yapan sendikası haline geldik. O dönemde Başbakanımız olan Sayın Cumhurbaşkanımızın gayretleri ve bizim de çabamızla bir yasa çıktı. Yasayla taşeron işçisinin kıdem, izin ve diğer sosyal sosyal hakları asıl işveren, yani devletin sorumluluğuna verildi. Bu tarihi bir adımdı. Çünkü sendikalara üye olmanın önü açıldı, toplu iş sözleşmesinin yolu açıldı, ücret farklarını asıl işverenin ödemesi sağlandı. Ancak kanunda ikinci aşamayı gerçekleştiremedik. Amacımız, statülerinin belirlenip kadro almasıydı. Sonra Başbakan Ahmet Davutoğlu, Özel Sözleşmeli Personel statüsü önerdi. Getirilmek istenen düzenleme sendikaları tasfiye etmeye yönelik, işçileri toplu iş sözleşmesi haklarından mahrum etmeye yönelikti. Buna itiraz ettik. Sayın Cumhurbaşkanımız bu olaya müdahale etti. Fakat bu mevzuat şimdi dikkate alınmıyor. Bu konuda yani yeniden kadro isteğimize dair raporlarımızı ilgili yerlere verdik. Sendikalara üye olan taşeron işçilerin toplam sayısı 390 bin. Dolayısıyla bu konuda en çok çabayı bizim göstermemiz gerekiyor. Yani sorunun muhatabı biziz.”

ÖSP sisteminin getirilmesinin sendikaların yaptığı çalışmaları çöpe atmış olma anlamına geleceğini savunan Arslan, “İşçilerin büyük çoğunluğu ÖSP ve benzeri çözümü kabul etmiyorlar. Onlar işçi statüsünde kadro istiyorlar. 

Taşeron işçilerin bir maliyet unsuru olarak görmemek lazım. Kamuda 900 bin taşeron işçi var. Belediyelerde 250 bin. Bunlar en kritik yerlerde en kritik görevleri üstlenmektedirler. Ama biz onların sendikaları güçlendirecek, işçi statüsünde kalacak bir çözümü istiyoruz. Bu güne kadar işçi statüsünde çalıştılar. Şimdi kalkıp başka bir statü getirilirse bu bütün taşeron emekçilere haksızlık olur” sözlerini kullandı.

Arslan, taşeron konusunda umutlu olacaklarını ifade ederek, “Biz bugünlere birçok sıkıntıları aşarak, birçok sorunları çözerek geldik. Dünden daha güçlü, dünden daha örgütlüyüz ve bu sorunları da aşacağımıza inanıyoruz” şeklinde konuştu.

HABERE AİT GÖRSELLER :

18 Kasım 2017 16:11, Haberler


© 2021 HAK-İŞ Konfederasyonu