HAK-İŞ ARNAVUTLUK SENDİKACILARINA TİRAN’DA EĞİTİM VERDİ

16 Aralık 2016 23:44, Haberler


HAK-İŞ Konfederasyonu ile Arnavutluk Bağımsız Sendikalar Konfederasyonu (BSPSH)’nun “Arnavutluk Sendikacılarının Kapasitelerinin Geliştirilmesi Eğitim Projesi” kapsamında düzenlenen eğitim programı, 14-18 Aralık 2016 tarihleri arasında Arnavutluk’un başkenti Tiran’da gerçekleştirildi.


Eğitim programında HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, BSPSH Genel Başkanı Gezim Kalaja, HAK-İŞ’e bağlı Hizmet-İş, Öz Finans-İş, Öz Gıda-İş, Öz Orman-İş, Öz Taşıma-İş, Öz  Sağlık-İş ve Öz İletişim-İş sendikaları ile BSPSH’e bağlı sendikalardan genel başkan, yönetim kurulu üyesi ve uzman düzeyinde katılımcılar ile Kosova’dan sendikacılar yer aldı.


Eğitim programında konuşan Genel Başkanımız Mahmut Arslan, Türkiye’nin Avrupa Birliği süreci ile elde ettiği kazanımların başında “projeli yaşam”ın geldiğini ve pek çok sorunun projeler vesileyle tartışılarak çoğunun çözüme kavuşturulduğunu söyledi.


Arslan, “HAK-İŞ olarak, AB hibeleri yanında, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ve TİKA gibi başka fon kaynaklarını da kullanarak projeler geliştiriyoruz. Bu kapsamda Türkiye’nin en büyük işveren kuruluşlarından Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) ile birlikte, devasa bir teknik destek projesini 18 Nisan 2016 tarihinden beri uygulamaya koyduk. Ayrıca, hali hazırda, Almanya’dan ve Fransa’dan iki dernek ve Türkiye’den bir üniversiteyi ortak yaparak, Mesleki Eğitim Yoluyla Mültecilerin Sosyal Entegrasyonu Projesi’ni yürütmekteyiz” dedi.


ARSLAN, “KÜRESEL EMEK DAYANIŞMASININ GEREKLİLİĞİNE İNANIYORUZ”


İkili sendikal ilişkilerin geliştirilmesini önemsediklerini ifade eden Arslan, şunları kaydetti: “HAK-İŞ ile Arnavutluk Bağımsız Sendikalar Konfederasyonu (BSPSH) arasında 2015 yılı Mayıs ayında Ankara’da imzalanan ikili işbirliği anlaşması yürürlüktedir. Söz konusu işbirliği protokolü çerçevesinde, HAK-İŞ tarafından Ankara'da 17 Mayıs 2015 tarihinde eğitim semineri düzenlenmiştir. Bu seminere, Kosova Bağımsız Sendikalar Konfederasyonu BSPSH mensupları da katılmıştır. Bugün de burada, Arnavutluk Sendikacılarının Kapasitelerinin Geliştirilmesi Eğitim Projesi vesilesiyle birlikteyiz. Bu projeler, kuruluşlar arasındaki ilişkilere yeni boyutlar katarak canlılık kazandırmaktadır. Bu ortak projemizin Arnavutluk çalışma hayatına ve endüstri ilişkiler sistemine yeni bir bakış açısı kazandıracağını, Arnavutluk-Türkiye arasında siyasi, sosyal, ekonomik ve kültürel alanlarda süregelen ilişkilere yeni boyutlar ekleyerek zenginleştirilmesine katkı sunacağını biliyor ve inanıyorum. HAK-İŞ olarak; küresel emek dayanışmasının gerekliliğine yürekten inanıyoruz. Bu anlayışımızın gereği olarak, imkânlarımız el verdiği ölçüde, bize gelen tüm işbirliği tekliflerini değerlendiriyoruz. Bu bağlamda, Türk kültür ve medeniyetinin izlerini taşıyan Balkanlar, Kafkasya, Ortadoğu ve Orta ve Doğu Avrupa ülkelerindeki sendikalarla ilişkiler kurmaya ve mevcut ilişkileri geliştirerek kurumsal bir çerçeve kazandırmaya ayrı bir önem atfediyoruz. Bosna-Hersek’te, Makedonya’da, Kosova’da, Arnavutluk’ta ve Yunanistan’da faaliyet gösteren sendikalarla yoğun işbirliği içerisindeyiz. Diğer taraftan Hem HAK-İŞ, hem de Konfederasyonumuza bağlı sendikalar, başka ülkelerdeki emsal yapılarla çok sayıda ikili işbirliği protokolü imzalamıştır. HAK-İŞ; Türkiye-AB Karma İstişare Komitesi, ETUC, ITUC, PAN-Avrupa Bölgesel Konseyi (PERC), ITUC Asya Pasifik gibi uluslararası örgütlerde temsil edilmektedir.”


Arslan, projenin hem HAK-İŞ hem de üye sendikalar düzeyinde güçlü işbirliklerine vesile olmasını temenni etti.


"TÜRKİYE DARBE GİRİŞİMLERİ VE OPERASYONLARLA DURDURULAMAYACAK KADAR GÜÇLÜDÜR”


Konuşmasında 15 Temmuz hain darbe ve işgal girişimine de değinen Arslan, “O karanlık gecede, İstanbul’da ve Ankara’da FETÖ terör örgütü mensupları ve işbirlikçileri, havaalanlarının ve boğaz köprülerinin kontrolleri ele geçirmeye çalışmıştır; yüce Meclis binası, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi, Genel Kurmay Başkanlığı, Milli İstihbarat Teşkilatı yerleşkesi, emniyet binaları gibi güzide yerler bombalanmıştır, sivil halkın üzerine yaylım ateşi açılmıştır. O karanlık gece, Türk Milleti göğsünü hainlerin kurşunlarına-bombalarına siper etmiştir.  O korkunç dehşet gecesinde ve takip eden aylarda, HAK-İŞ camiası da, 81 ilin tamamında meydanlara inerek vatanına, devletine, demokrasisine, hükümetine, kısacası geleceğine sahip çıkmıştır. HAK-İŞ camiası olarak, o karanlık darbe girişimi gecesi 3 şehit verdik; 15’i ağır olmak üzere 100’ü aşkın yaralımız var. HAK-İŞ; koşullar ne kadar zor olursa olsun, her zaman demokrasiden, insan haklarından ve sendikal özgürlüklerden yana tavır alan bir emek örgütüdür. Devletimiz ve aziz milletimiz, birlik ve beraberlik içinde, darbe girişimine karşı durmuştur. Cumhurbaşkanımız ve hükümetimiz görevinin başındadır. Arnavutluk'un ve Kosova'nın kadim dostu Türkiye, bu tür girişimlerle durdurulamayacak kadar büyük ve güçlü bir ülkedir” şeklinde konuştu.


BSPSH Genel Başkanı Gezim Kalaja da kendilerinin HAK-İŞ’ten talepleri sonucunda geliştirilen “Arnavutluk Sendikacılarının Kapasitelerinin Geliştirilmesi Eğitim Projesi” Eğitim Programından dolayı, Genel Başkanımız Arslan’a teşekkür etti.


“Arnavutluk Sendikacılarının Kapasitelerinin Geliştirilmesi Eğitim Projesi” kapsamında gerçekleştirilen eğitim programının kendileri için önemini vurgulayan Kalaja, eğitimin kapasite geliştirmenin yanı sıra, her iki konfederasyon arasındaki iletişimin ve Türkiye-Arnavutluk ilişkilerine de olumlu katkı yapacağını söyledi.


EĞİTİM PROGRAMINDA DEĞİŞİK KONULARDA SUNUMLAR YAPILDI


Eğitim programında Sendikal Örgütlenme Deneyimleri, Toplu İş Sözleşmeleri Sistemi, İş Sağlığı ve Güvenliği Uygulamaları, Sosyal Diyalog Mekanizmaları ve Sendikalar, Sendikal Mevzuat, Sendikal Haklar ve Özgürlükler ile Endüstri İlişkiler Sistemlerindeki Son Gelişmeler konulu sunumlar yapıldı.


PROJEYLE, KAPASİTE GELİŞTİRİLMESİ VE İŞBİRLİĞİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ HEDEFLENİYOR


HAK-İŞ, BSPSH (Arnavutluk Bağımsız Sendikalar Konfederasyonu) ve TİKA (Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı) ortaklığıyla gerçekleştirilen projeyle, Türkiye ve Arnavutluk sendikaları arasında bilgi ve deneyim paylaşımı yoluyla kurumsal ve bireysel kapasitelerin geliştirilmesi ile işbirliği ve küresel emek dayanışmasının güçlendirilmesine katkı verilmesi hedefleniyor.

HABERE AİT GÖRSELLER :

16 Aralık 2016 23:44, Haberler


© 2021 HAK-İŞ Konfederasyonu