STK’LARDAN BANGLADEŞ İÇİN DİPLOMATİK GİRİŞİM

13 Kasım 2015 14:00, Haberler


STK’LARDAN BANGLADEŞ İÇİN DİPLOMATİK GİRİŞİM


HAK-İŞ’in de aralarında bulunduğu sivil toplum kuruluşu temsilcileri Bangladeş’te yaşanan hukuksuzluklara karşı Dışişleri Bakanlığında görüşmelerde bulundular. STK’lar, Bangladeş’te yaşanan hukuksuzluğa karşı Türkiye’nin diplomatik girişimde bulunması istendi.

Genel Başkanımız Mahmut Arslan, Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, TGTV Yönetim Kurulu Üyesi Şadi Keskin, MÜSİAD Genel Başkan Vekili Nazım Özdemir ve İHH Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Oruç, 12 Kasım 2015 tarihinde Bangladeş'te yaşanan hukuksuzluklar konusunda Dışişleri Bakanlığı'nda yaptıkları görüşmenin ardından gazetecilerin sorularını cevaplandırdılar.


Heyet adına Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın yaptığı konuşmada, “Memur-Sen, HAK-İŞ, MÜSİAD, İHH, TGTV olarak bu gün önemli bir konuda önemli bir girişimde bulunduk. Merhamet Diplomasisi kapsamında Bangladeş'te Cemaati İslami'nin Genel Sekreteri Ali Ahsan Muhammed Mücahit'in idamının engellenmesi için Türkiye'nin acilen diplomatik girişimde bulunmasını istedik” dedi.

Yalçın, “Söylediklerimizi bu görüşmeye katılan sivil toplum örgütleri ile sınırlı bir zemin olarak düşünmediğimizi de özellikle ifade etmek isteriz. Bu bir başlangıç adımıdır ve bu halkaya dahil olacak oldukça fazla sayıda duyarlı sivil toplum kuruluşu olduğunu biliyoruz. Biz, “evdeki yangını söndürürüm, mahalledeki yangına su taşımam” anlayışını reddeden sivil toplum örgütleri olarak hem Türkiye'nin sorun alanlarına dönük çözüm önerilerimizi, hem de başta yakın bölgemiz, medeniyet havzamız olmak üzere dünya haritası üzerinde insana ve insanlığa dair sorunlar üzerindeki değerlendirmelerimizi ifade ettik” dedi.


“Merhamet Diplomasisi ile Değerli İşler Yapmalıyız”


Konuşmasında STK'ların önemine vurgu yapan Yalçın, “Bu değerlendirmeler yanında, devlet ve sivil toplum işbirliği noktasında sürekli iletişim ve sonuç üreten etkileşim esaslı reel politik okumalar yapabilen, bu noktada öneriler geliştiren, sorumluluk alabilen, ilgilerle görüşebilen, tepki ve teklif üreten gayri resmi nitelikte rasyonel organizasyon oluşturmayı önemsiyoruz. Türkiye olarak insani yardımlarda dünyada ilk üçteyiz. Ancak, burada ayni ve nakdi yardım perspektifinden bir değerlendirme daha doğru ifadeyle mali bir çerçeve var. Biz, bunun yanına, ölümleri engelleyen, iç çatışmaları, ülke savaşlarını, toplumların zulüm-mazlum karşıtlığına mahkum edilmemesini, insan haklarının ve insan onurunun korunmasını sağlayacak “merhamet diplomasisi” ve “insani felaketleri önleyici diplomasi” noktasında önemli ve değerli işler yaparak dünyada ön sıralarda olmak istiyoruz” şeklinde konuştu.

“Bangladeş İçin Sorumluluk Alma Vakti”


Yalçın sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Medeniyet havzamızda yer alan Bangladeş'te yaşanan gelişmeleri, Cemaati İslami mensuplarına yönelik yargı süreçleri ve vicdanları kanatan idam kararlarıyla ilgili endişelerimizi dile getirdik. Bildiğiniz gibi: Hapiste tutulan Cemaati İslami'nin Genel Başkanı Ghulam Azam hapiste şehit oldu. Şehit olduğunda 92 yaşındaydı. Bangladeş'te 2 Genel Sekreter ise idam edildi. Son 20 gün içerisinde 9bin kişinin tutuklandığı bilgileri geliyor. 2009'dan bu yana 20bine yakın kişinin öldürüldüğü biliniyor. Bunların içerisinde Cemaati İslami'nin temsilinde bulunan önemli isimler olduğu kadar, Cemaati İslami ile gönül bağı olduğu düşünülen önemli bürokratlar olduğu gelen bilgiler arasında. Mevcut Genel Başkan Motiur Rahman Nizamı ise üç ayrı davadan idamla yargılanıyor. Şuan Genel Sekreter Ali Ahsan Muhammed Mücahit'in idamı söz konusu. Genel Sekreter idam edilirse sıranın Genel Başkan Motiur Rahman'a geleceği konuşuluyor. Bagladeş'i kendimizden ayrı görmüyoruz. Medeniyet bağı olan iki ülkeyiz. Bir ölümü engelleyebilir miyiz? Bir insanın daha hayatta kalmasına katkı sağlayabilir miyiz? Bunun için sivil toplum örgütleri olarak yaptıklarımızı, yapacaklarımızı ve yapabileceklerimizi değerlendirdik. Memur-Sen, Hak-İş, MÜSİAD, İHH, TGTV olarak bu gün önemli bir konuda önemli bir girişimde bulunduk. Merhamet Diplomasisi kapsamında Bangladeş'te Cemaati İslami'nin Genel Sekreteri Ali Ahsan Muhammed Mücahit'in idamının engellenmesi için Türkiye'nin acilen diplomatik girişimde bulunmasını istedik.”

Heyet basın açıklamasından hemen önce Dışişleri Bakan Yardımcısı Naci Koru ile bir araya geldi. Görüşmede Bangladeş'te devam eden hukuksuzluklar hakkında kapsamlı bilgi verildi, hukuksuzlukların son bulması için diplomatik girişimlerin başlatılması gerektiği vurgulandı.

 

 


HABERE AİT GÖRSELLER :

13 Kasım 2015 14:00, Haberler


© 2021 HAK-İŞ Konfederasyonu