ARSLAN, L-20 BASIN TOPLANTISINA KATILDI

03 Eylül 2015 14:00, Haberler


ARSLAN, L-20 BASIN TOPLANTISINA KATILDI


Genel Başkanımız Mahmut Arslan’ın da aralarında bulunduğu L-20 komitesi, G-20 kapsamında Türkiye’ye gelen yabancı basın mensupları ile bir araya geldi.

Genel Başkanımız Mahmut Arslan, Uluslararası İşçi Sendikaları Konfederasyonu (ITUC) Genel Sekreteri Sharran Burrow, OECD Sendikalar Danışma Komitesi Genel Sekreteri John Evans, TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay ve DİSK Genel Başkanı Kani Beko, 3 Eylül 2015 tarihinde G-20 kapsamında Türkiye’de bulunan yabancı gazetecilerle bir araya geldi.


Arslan; L-20’nin Türkiye bileşenleri içerisinde TÜRK-İŞ, HAK-İŞ ve DİSK’in birlikte yer almasının Türkiye işçi hareketi açısından önemli olduğunu belirterek, “Üç Konfederasyon olarak L-20’nin Türkiye ayağını ortaklaşa gerçekleştiriyor olmamızı, Dünya işçi hareketi için de önemli bir kazanım ve katkı olarak düşünüyorum” dedi.

 

Türkiye’deki çalışma hayatından sendikalaşma oranından ve iş kazalarından bahseden Arslan, şunları kaydetti:

 

“Türkiye yaklaşık 80 milyon nüfusuyla çok dinamik bir ülke. Genç nüfusumuz çok fazla, bu dinamizmi gençlerden almaktadır. Türkiye’de memurlar ve işçiler ayrı ayrı örgütlenmektedir. Yaklaşık 13 milyon kayıtlı olarak, sigortalı çalışanımız var. 3 Konfederasyonumuz ne yazık ki bu pastadan yüzde 11’lik bir dilimi temsil etmekteyiz. O nedenle sendikalaşma oranımızın ortalama gelişmiş ülkelere nazaran düşük olduğunu görüyoruz. Kayıt dışılıkla ilgili bir sorunumuz var. 2002 yılında yüzde 55’lerde olan kayıt dışı istihdam oranımız bugün yüzde 30lara inmiş olsa da hala OECD’li ülkeler arasında maalesef en yüksek orana sahibiz.

 

Türkiye'nin 2023 hedeflerinde yüzde 5 olarak belirlediği işsizlik oranlarımız yüzde 10’lar civarında seyretmektedir. Buna rağmen Türkiye kriz dönemlerinde bu oranlar yükselmesine rağmen son 2014’ten başlayarak aşağı doğru inme söz konusu.

Çalışma hayatında bizi en çok üzen iş kazalarının yoğun olarak yaşanıyor olmasıdır. İş kazalarının olduğu iş yerlerinin yüzde 97’si ne yazık ki sendikal örgütlenmenin olmadığı yerler. Dolayısıyla sendikal örgütlenmenin olduğu yerlerde iş kazaları oranımız yüzde 3 düzeyinde bulunuyor. Biz biliyoruz ki sendikal örgütlenmemizi güçlendirdiğimiz zaman kazalar ve kazalar sonucu ölümleri de azami ölçüde aşağıya çekeceğiz.”

 

Göçmen işçiler konusuna da değinen Arslan; Çalışma Bakanlığının kayıtlı olarak Türkiye’ye giren göçmen işçilerin çalışma hayatına kazandırılması için önemli çalışmalar yaptığına dikkat çekerek, “Bu Türkiye'nin aldığı çok önemli ve tarihi bir karar. Biz bu ülkede göçmenleri sadece barındırmakla kalmıyoruz, aynı zamanda göçmenlerin çalışma hayatında kayıt dışı ve informal yollardan çalışmasını önleyebilme ve onların da insan olarak bir dünya yurttaşı olarak temel haklarının korunarak bu ülkede çalışabileceklerini ortaya koymaya çalıyoruz ve destekliyoruz. Bu konudaki düzenlemelerin biran evvel yapılması konusunda da hükumeti teşvik ediyoruz” dedi

 


HABERE AİT GÖRSELLER :

03 Eylül 2015 14:00, Haberler


© 2021 HAK-İŞ Konfederasyonu