KAMU TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİ ÇERÇEVE PROTOKOLÜ İMZALANDI

04 Haziran 2015 14:00, Haberler


KAMU TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİ ÇERÇEVE PROTOKOLÜ İMZALANDI

 

Genel Başkanımız Mahmut Arslan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ile HAK-İŞ’e bağlı yaklaşık 50 bin işçiyi ilgilendiren Kamu Toplu İş Sözleşmesi Çerçeve Protokolünü imzaladı.

Toplu iş sözleşmesi çerçeve protokolü imza töreni, Genel Başkanımız Mahmut Arslan ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, HAK-İŞ Yönetim Kurulu üyeleri ve kamu işyerlerinde örgütlü sendikalarımızın genel başkanlarının katılımıyla 4 Haziran 2015 tarihinde Çalışma Bakanlığında gerçekleştirildi.

 

Kamu Toplu İş Sözleşmesi, HAK-İŞ’e bağlı Öz Orman-İş Sendikası, Öz Gıda-İş Sendikası, Çelik-İş Sendikası, Öz Büro-İş Sendikası ve Liman-İş Sendikasına üye toplam 13 işletmede çalışan yaklaşık 50 bin üyemizi ilgilendiriyor.

 

Sözleşmenin Ayrıntıları

 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, “2015 yılının ilk 6 ayı için yüzde 6, ikinci 6 ayı için yüzde 5'lik bir ücret artışı sağlanmış ve toplamda ise yüzde 11.3'lük yıllık ücretlere zam yapılmıştır" dedi.

Bakan Çelik, süreç içerisinde tüm sendikalarla olduğu gibi HAK-İŞ ile de sağlıklı bir diyalog çerçevesinde çerçeve sözleşmeyle ilgili bir noktaya gelindiğini belirterek, “Aylık brüt çıplak ücretlere öncelikle 2 bin 150 TL altında olanlara 100 TL seyyanen bir artış sağlanmıştır. Yine aylık 2 bin 250 TL ile 2 bin 150 TL arasındaki çıplak ücretlere 2 bin 250 TL'yi geçmemek üzere 75 TL ücret artışı sağlanmıştır. 2 bin 250 TL ile 2 bin 350 TL arasında ise ücretlere 50 TL'lik bir seyyanen artış iyileştirme gerçekleştirmiş bulunmaktadır” diye konuştu.

 

500 TL’lik Denge Ödeneği

 

Bakan Çelik, 2015 yılının ilk 6 ayı için yüzde 6, ikinci 6 ayı için yüzde 5'lik bir ücret artışı sağlandığını ve toplamda yüzde 11.3'lük yıllık ücretlere zam yapıldığını belirterek, şöyle devam etti:

“2016 ilk 6 ayı için orta vadeli programda ön görülen yüzde 3'lük artışlar iki dönemde sağlanacak ama gerçekleşecek olan enflasyon farklarında bunların ilave edileceğini özellikle vurgulamak istiyorum. Bunun yanında yılda bir defa olmak üzere tüm işçilere denge ödeneği adı altında 500 TL'lik ödeme yapılacaktır. 2015 ve 2016 yıllarında bir kez olmak üzere bu denge ödeneği işçilerimize ödenecektir. 43 bin işçimizi ilgilendiren bugünkü bu çerçeve protokolü imzalanırken HAK-İŞ'e bağlı Öz Orman-İş Sendikamızın yaşamış olduğu işveren ve işçi sendikası arasında yaşanan bazı sorunlarında çözümü sağlanmış. Böylece geçmiş dönemlere ait işçiden gelir ödemesiyle ilgili, işçiden talep edilen bazı ücretler dondurularak işçinin herhangi bir mağduriyet yaşamaması konusunda mutabakatta sağlamış bulunuyoruz. Ayrıca Öz Gıda-İş bünyesinde Çay-kur ve Et Balık’ta ilave bazı iyileştirmelerle ilgili çalışmalarımızı değerlendirmeleri yaptık. İşletme sözleşmelerinde bu iyileştirmelerin dikkate alınacağını ifade etmiş oluyorum."

“TİS İmzalamak Bizim İçin Önemli”

 

HAK-İŞ Konfederasyonu Genel Başkanı Mahmut Arslan ise “Yaklaşık 43 bin üyemiz adına bu toplu iş sözleşmesini imzalıyor olmak bizim için önemli. Sorunlarımızın çözümünü diyalogla karşılıklı müzakere yoluyla kamuoyunu rahatsız etmeden, çalışanların taleplerini azami ölçüde gerçekleştiren, işverenin de genel makro düzenini gösteren bir toplu iş sözleşmesini ortaya çıkarmış olmak Türk endüstri ilişkiler sistemi açısından önemli bir başarıydı. Rakamlar tartışılabilir daha fazlası, daha iyisi elbette ki bunlar tartışılacaktır ama biz Türkiye’nin içinden geçtiği durumu kamu çalışanlarının pozisyonunu, elde ettiklerimizi dikkate alırsak makul bir olumlu bir toplu iş sözleşmesi olarak tanımlamak mümkün. Biz bunu başarı olarak görüyoruz" şeklinde konuştu.

Söz konusu sözleşmenin Bakan Çelik ile imzalayacakları son sözleşme olduğunu ifade eden Arslan, “Üç dönemin herhalde Sayın Bakan için bundan sonra hatırlayacağı en son toplu iş sözleşmesi HAK-İŞ ile imzaladığı çerçeve protokol olacaktır. Bu da bizim için tarihi öneme sahip. Hep hatırlayacağız. Biz Faruk Çelik'i hep özel bir şekilde anacağız. Kendisiyle bundan sonra da beraber çalışmayı arzu ederiz. Sayın Bakanımız siyasette ve bundan sonraki görevinde bir ara verecekse biz kendisiyle beraber çalışmayı teklif ediyoruz" dedi.

 

Arslan'ın konuşması üzerine Bakan Çelik esprili bir dille “Ben bir sendika kurmayı düşünüyorum” karşılığını verdi.


HABERE AİT GÖRSELLER :

04 Haziran 2015 14:00, Haberler


© 2021 HAK-İŞ Konfederasyonu