HAK-İŞ’TEN ARNAVUTLUK VE KOSOVALI SENDİKACILARA EĞİTİM PROGRAMI

18 Mayıs 2015 14:00, Haberler


HAK-İŞ’TEN ARNAVUTLUK VE KOSOVALI SENDİKACILARA EĞİTİM PROGRAMI

 

Konfederasyonumuz HAK-İŞ ile Arnavutluk Bağımsız Sendikalar Konfederasyonu (BSPSH) ve Kosova Bağımsız Sendikalar Konfederasyonu (BSPK) ikili işbirliği anlaşması çerçevesinde eğitim seminerinde buluştu.

Eğitim programına, Genel Başkanımız Mahmut Arslan, Arnavutluk Bağımsız Sendikalar Konfederasyonu (BSPSH) Genel Başkanı Gezim Kalaya, Kosova Bağımsız Sendikalar Konfederasyonu (BSPK) Genel Başkanı Haxhi Arifi, HAK-İŞ Genel Sekreteri Dr. Osman Yıldız, Konfederasyonumuza bağlı sendikaların yöneticileri, uzmanları ile Arnavutluk ve Kosova’dan gelen sendikacılar katıldı.

 

ARSLAN: “COĞRAFİ SINIRLAR YERİNE ORTAK HEDEFLERİ ÖNEMSİYORUZ”

 

Genel Başkanımız Mahmut Arslan, 17 Mayıs 2015 tarihinde gerçekleştirilen programın açılışında yaptığı konuşmada, Arnavutluk ve Kosova ile ilişkilerin geliştirilmesini önemsediklerini belirterek, “Biz coğrafi sınırları değil, ortak değerleri, ortak geçmişi, ortak geleceği ve ortak umutları önemsiyoruz. Bizleri bir araya getiren hedeflerimiz ve samimiyetimizdir. Bugün burada geleceğe dair yeni başlangıcı temelini atıyoruz” dedi.

HAK-İŞ’i Arnavutluk ve Kosova sendikalarıyla bir araya getiren diğer bir sebebin ise ETUC ve ITUC üyeliği olduğunu kaydeden Arslan, “Bizler hepimiz ITUC üyesiyiz. Batının dışlayıcı yaklaşımları zaman zaman başka platformlarda da kendini gösteriyor. Bu yüzden ETUC ve ITUC’da daha fazla ve güçlü şekilde temsil edilmemiz gerekiyor. Biz büyük bir aileyiz. Bize düşen ilişkilerimizi geliştirmektir. Fabrika yapamayız ama sendikalarımız arasındaki ilişkileri daha ileri taşıyabiliriz, bu ilişkilerin oluşturacağı sinerjiyi daha da geliştirilebilir, büyütülebiliriz. Büyük iddialarda bulunmak tutarlı bir davranış olmaz, rasyonel tutumlardan yanayız, küçük ve emin adımlarla devam etmeliyiz. Niyet hayır olursa sonuç da hayırlı olur. İyi yoldayız, hayırlı bir yoldayız. Öyle bir mekanizma oluşturmalıyız ki bizler görevlerimizi devrettiğimizde bu ilişkiler devam etmeli. Kurumsal bir anlaşma ve ilişki olduğunu herkese anlatmamız gerekiyor. Biz meseleye böyle bakıyoruz” diye konuştu.

Arnavutluk ve Kosova ile Türkiye’nin et ve tırnak gibi olduğunu ve her iki ülkeye gittiklerinde kendilerini kendi şehirlerinde gibi hissettiklerini ifade eden Arslan, Arnavutluk ve Kosovalı sendikacıların kendi hükümetlerine Türkiye ilişkilerin geliştirilmesi noktasında baskı yapmalarını istedi.

 

TİRAN VE PRİŞTİNE’DEKİ EMEKÇİ İÇİN DE GELECEK KAYGISI TAŞIYORUZ

 

Birilerinin ülkelerimiz arasındaki ilişkilerin geliştirilmesine karşı çıksa da bunun hukuken olabilse bile fiilen mümkün olamayacağını belirten Arslan, şunları kaydetti: “Biz Kayseri’deki, İstanbul’daki üyelerimiz için nasıl gelecek kaygıları taşıyorsak, Tiran ve Priştine’deki emekçi kardeşlerimiz için de gelecek kaygısı taşıyoruz. HAK-İŞ, BSPSH ve BSPK’i üç kardeş konfederasyon olarak görüyoruz. Tabi HAK-İŞ’in imkanları daha büyük, ama bu üç kardeş durumunu değiştirmemelidir. HAK-İŞ sadece Balkanlardaki tarihimizden yola çıkarak işbirliği yapmıyor, dünyadaki başka sendikalarla da işbirliği yapıyor. Bütün dünyadaki emek örgütleriyle de işbirliği yapma arzumuzu ifade etmek istiyorum.

Türkiye’nin 2015 yılında G 20’ye ev sahipliği yaptığını da hatırlatan Arslan, “G 20’deki sendikalarla da işbirliği halindeyiz. Onlarla olan tecrübelerimizi sizlerle de paylaşacağız. Türkiye’nin G 20’de olması bizler kadar sizler için de bir güvencedir” dedi.

 

Arnavutluk Bağımsız Sendikalar Konfederasyonu Genel Başkanı Gezim Kalaya da HAK-İŞ ile işbirliği çerçevesinde Türkiye’de bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, gerçekleştirilmekte olan eğitim programının kendileri için faydalı olacağını belirtti.

Türkiye-Arnavutluk ve HAK-İŞ-BSPSH arasındaki işbirliğinin geliştirilmesi ve kalıcılaştırılması gerektiğini vurgulayan Kalaya, eğitimden dolayı Genel Başkanımız Arslan ve HAK-İŞ uzmanlarına teşekkür etti.

 

Kosova Bağımsız Sendikalar Konfederasyonu Genel Başkanı Haxhi Arifi ise eğitim programının kalıcı ve başarılı sonuçlar doğuracağına inandıklarını ifade ederek, ikili ilişkilerin geliştirilmesi için ellerinden gelen çabayı göstereceklerini söyledi.

Arifi, “Biz hem Türkiye ile hem de HAK-İŞ ile işbirliğini önemsiyoruz. Çünkü ortak bir geçmişten geliyoruz, biz bir aileyiz. Ortak bir geleceğe doğru yürüyoruz. Ülkelerimizin emekçileri için çabalıyoruz” diye konuştu.

 

Konuşmalarından ardından karşılıklı hediye takdiminde bulunuldu.

İKİLİ İŞBİRLİĞİ ANLAŞMALARI İMZALANDI

 

Programda Konfederasyonumuz HAK-İŞ ile Arnavutluk Bağımsız Sendikalar Konfederasyonu (BSPSH) ve Kosova Bağımsız Sendikalar Konfederasyonu (BSPK) arasında ikili işbirliği anlaşmaları imzalandı.

UZMANLAR SUNUM YAPTILAR

 

Konuşmalardan sonra Doç. Dr. Erdinç Yazıcı “Türkiye’de Endüstriyel İlişkiler”; “Sendikal Hareket: Hedefler, Strateji”, “Sendikal İletişim, Kadın ve Sendikal Komiteler” konularında HAK-İŞ Genel Sekreteri Dr. Osman Yıldız, HAK-İŞ Basın Danışmanı Birsen Çiçek Odabaşı, HAK-İŞ Kadın Komitesi Başkan Yrd. Melike Özmen, BSPSH ve BSPK’dan uzmanlar; “Toplu İş Hukuku, Sözleşme ve Müzakere Teknikleri ve İşyeri Uygulama Deneyimleri” konularında Hizmet-İş Genel Başkan Yardımcısı Av. Hüseyin Öz, Hak-İş Hukuku Müşaviri Av. Buğrahan Bilgin sunum yaptılar.

 

HEYET HAK-İŞ’İ ZİYARET ETTİ

 

Arnavutluk Bağımsız Sendikalar Konfederasyonu (BSPSH) ve Kosova Bağımsız Sendikalar Konfederasyonu (BSPK) heyetleri 18 Mayıs 2015 tarihinde Konfederasyonumuz Genel Merkezini ziyaret etti.

Genel Başkanımız ziyaret sonunda Kosova ve Arnavutluk heyet başkanlarına HAK-İŞ armalı vazo hediye etti.


HABERE AİT GÖRSELLER :

18 Mayıs 2015 14:00, Haberler


© 2021 HAK-İŞ Konfederasyonu