ZENGİN, 14. ETUC GENEL KURULUNDA KONUŞTU

23 Mayıs 2019 12:15, Komite Etkinlikleri


ZENGİN, 14. ETUC GENEL KURULUNDA KONUŞTU


HAK-İŞ Kadın Komitesi Başkanı Fatma Zengin, 20-24 Mayıs 2019 tarihlerinde Avusturya’nın Başkenti Viyana’da gerçekleştirilen ETUC 14. Genel Kurulunda konuştu.

Zengin konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

ETUC ve PERC Kadın Komitelerinde aktif olarak çalışmalar yapmaktayız. ETUC’un kadına ve kadın çalışmalarına önem verdiğini biliyoruz. 

Bu kongrede memnuniyetle gördüğümüz delege oranının %48,5’e çıkmış olması ETUC’un bu konudaki başarısının düzeyini göstermiştir. ETUC’u kutluyoruz.  HAK-İŞ bunu dikkate alarak daha hızlı yol almaktadır.

HAK-İŞ olarak gerek ulusal gerekse uluslararası arenada çalışma yaşamının aktif ve saygın emekçileri olarak kadınlara yakışan etkinliklerimizi sürdürmekteyiz.

HAK-İŞ olarak fıtratta farklılık haklarda eşitlik diyoruz. Kadın ve erkeğin yaradılıştan gelen özellikleri dikkate alınarak ancak haklardan taviz verilmeden çalışma yaşamı düzenlenmelidir. 

HAK-İŞ olarak uluslararası arenada etkin bir rol üstlenerek uluslararası kadın eğitim seminerleri düzenlemekteyiz.

Kadınların istihdama katılım oranı dünya genelinde olduğu gibi ülkemizde de artışını sürdürmektedir. 

Bu oran Türkiye’de 10 yılda yüzde on artış göstermiş ve %33,6 ya yükselmiştir.

HAK-İŞ olarak kadın çalışma oranının Avrupa seviyeleri olan %60’lara yükseltilmesi için çalışmalar yapmaktayız.

Tüm dünyada kadınların çalışma hayatında daha aktif rol almaları çalışma hayatının kadın odaklı olarak düzenlenmesi zorunluluğunu getirmektedir.

Doğum izni, süt izni, çocuk bakımı vb konularda hükümetlere ve biz sendikacılara daha çok görev düşmektedir. 

HAK-İŞ olarak, başta kadın hakları olmak üzere toplumsal cinsiyet algısı, mobbing, iş ve aile yaşamının uyumlaştırılması konularında üyelerimize eğitimler vermekteyiz.

Başta kadın dostu işyerlerini belgelendirme ve sendikalı kadın takım kaptanları olmak üzere birçok projeyi hayata geçirdik.

Kadınların sendikal hayatta daha çok var olması için tüm kademelerde görev almaları için sendikal hayatta kadın temsili eğitimi vermekteyiz.

Bugün hak-iş üye sayısının %25’i kadındır.

HAK-İŞ olarak 8 Mart dünya kadınlar gününde 22.000 üyemizle kutladık. Binlerce kadınımızı bir araya getirmeyi kolaylıkla başarabiliyoruz. HAK-İŞ’li kadınlar HAK-İŞ’ten talep ediyorlar. Birlikte mücadele ediyorlar.

Anne eş ve iş kadını olma misyonunu birlikte üstlenen kadınlarımız dünyanın her bölgesinde cinsiyet ayrımcılığı, ücret adaletsizliği ve şiddete maruz kalmaktadır.

Kadına yönelik şiddet her yaştan her öğrenim düzeyinden medeni durumu ne olursa olsun maalesef kadınların acı bir gerçeğidir.

25 Kasım kadına yönelik şiddetle mücadele gününde kadın ve erkek tüm üyelerimizle kadına şiddette son diyerek ayrımcılığı yenerek birlikte dur diyoruz.

Evet şimdi buradan sizlere sesleniyorum. Cinsiyet eşitliği için, kadına yönelik şiddette hayır demek için kadın erkek hep birlikte var mısınız?

Kadına Şiddete Hayır! No To Violence Against Women

Kadına Şiddete Hayır! No To Violence Against Women

Eğer biz örgütlü gücümüzü ve birlikteliğimizi ortaya koyarsak daha adaletli bir dünyayı birlikte inşaa edebiliriz.

Kadınların örgütlülüğü ile başarı kaçınılmaz olacaktır.”

Haber videosu :

HABERE AİT GÖRSELLER :

23 Mayıs 2019 12:15, Komite Etkinlikleri


© 2021 HAK-İŞ Konfederasyonu