HAK-İŞ İLE SUDANLI SENDİKACI KADINLAR EĞİTİM PROGRAMINDA BULUŞTU

22 Nisan 2019 11:36, Komite Etkinlikleri


HAK-İŞ İLE SUDANLI SENDİKACI KADINLAR EĞİTİM PROGRAMINDA BULUŞTU


HAK-İŞ ile Sudan İşçi Sendikaları Konfederasyonu (SWTUF) eğitim programında bir araya geldi. 

"Bilgi Deneyim Paylaşım Yoluyla Sudanlı ve Türkiyeli Kadın Sendikacılar Arası Yeni Köprüler Kurulması" Projesi kapsamında Sudanlı kadın sendikacılar 22 Nisan 2019 tarihinde HAK-İŞ'te gerçekleştirilen eğitim programında bir araya geldi.

Programa, Genel Sekreterimiz Dr. Osman Yıldız ve SWTUF Başkan Yardımcısı Elsadıg Kodı Gabr Eldar Alı, HAK-İŞ Genel Sekreter Yardımcısı Erdoğan Serdengeçti, HAK-İŞ Kadın Komitesi Başkanı Fatma Zengin, SWTUF ile konfederasyonumuza bağlı sendikalarımızın kadın komitesi başkan ve üyeleri katıldı.

"HAK-İŞ ile SWTUF Arasındaki İlişkilerin Geliştirilmesini İstiyoruz"

Genel Sekreterimiz Dr. Osman Yıldız, Sudanlı kadınlarla eğitim programında bir araya gelmenin hem HAK-İŞ Konfederasyonu hem de SWTUF arasındaki sendikal ilişkilerin ne kadar geliştiğinin önemli bir göstergesi olduğunu belirterek, “HAK-İŞ ile SWTUF arasındaki ilişkilerin daha da geliştirilmesini, işbirliğimizin arttırılmasını istiyoruz. Çünkü çalışmalarımızın temelinde karşılıklı olarak bilgi ve deneyimlerimizi paylaşmak yatıyor” dedi.

"HAK-İŞ Ulusal ve Uluslararası Alanda Temel Aktör"

HAK-İŞ Konfederasyonu'nun 43. yılında Türkiye’nin en genç konfederasyonu olmasına rağmen, hem ulusal hem de uluslararası arenada çalışma hayatının temel aktörleri arasında yer almayı başardığını belirten Yıldız, “HAK-İŞ olarak dünya sendikal hareketinin geldiği nokta ile bizim geldiğimiz nokta paralelinde buluştuk. Katılımcılık, yapıcı olmak, ileriye bakmak, pozitif düşünmek HAK-İŞ için olmazsa olmaz noktalardır” şeklinde konuştu.

"Sendikacılık Güven, Kararlılık ve Onur Üzerine Kuruludur"

Sendikacılığın iddia, dava işi ve geleceğe dönük mücadelenin adı olduğunu vurgulayan Yıldız, “HAK-İŞ bu anlayışa sahip çıkan ve bunları en aktif şekilde yerine getiren konfederasyondur. Biz biliyoruz ki sendikacılık güven, kararlılık ve onur üzerine kuruludur. Biz inandığımız bu değerler üzerine sendikacılık yapıyoruz” ifadelerini kullandı. 

15 Temmuz’da HAK-İŞ’in kararlı duruşuna ilk katkı ve desteği sağlayanlardan birisinin SWTUF olduğunu anlatan Yıldız, “SWTUF Konfederasyonu'na bir kez daha teşekkür ediyorum” dedi.

HAK-İŞ'in istikrara büyük bir önem verdiğini vurgulayan Yıldız, "Sudan Afrika’nın ortasında gelişimiyle ve istikrarıyla önemli bir ülkedir. Sudan, çok sıkıntılı günleri bir bir atlatmıştır. İnşallah son süreçteki yeni gelişmelerde de Sudan'ın en hızlı ve en güçlü şekilde sivil istikrarı geliştireceğine inanıyoruz. HAK-İŞ olarak Sudan'ın istikrarı, refahı ve demokratik gelişimi için hem Sudan halkıyla hem de kardeş konfederasyonumuz SWTUF ile birlikteyiz" diye konuştu.

"Biz Yokuz Diyemeyiz"

Konuşmasında kıdem tazminatı konusuna da değinen Yıldız, HAK-İŞ’in çalışma hayatında hiçbir konuya tabu olarak değerlendirmediğini, tartışılması gereken bütün konuları tartışmaktan çekinmediğini belirterek, “Eğer bir konuda mağduriyet varsa, bir konuda sıkıntı varsa, eğer bir konuda çark dönmüyorsa HAK-İŞ bu konuda mutlaka inisiyatif alır. Kıdem tazminatında uygulamada ödenme şartları yüzde 3 ise biz buna yegane kalamayız. Bunu tartışmak bu sistemi çözmek ve daha ileri götürmek konusunda biz varız. Diğer konularda nasıl mücadele ettiysek, bu konuda da 'biz yokuz' diyemeyiz” dedi. Yıldız, HAK-İŞ’in kıdem tazminatında kazanılmış hakların korunması şartıyla, varolan eksikliklerinin giderileceği ve herkesin kıdem tazminatı hakkını alabileceği bir modeli savunduğunu söyledi. 

Taşeron sisteminin dünyadaki neoliberal düzene karşı bütün dünyayı tehdit eden bir unsur olduğunu belirten Yıldız, 2013 yılından itibaren Türkiye’deki sendikal istatistiklere bakıldığında sendikal örgütlenmenin artış göstermesinde HAK-İŞ Konfederasyonu'nun önemli bir katkısı olduğunu söyledi. 

"Özel Sektörde Yeni Bir Örgütlenme Stratejisi Geliştirmemiz Lazım"

Yıldız, “Bugün Türkiye’de 14 milyon kayıtlı işçiden sadece 2 milyon civarında örgütlü işçimiz vardır. Ancak bunun yeterli olduğunu söylemek mümkün değildir. Türkiye’de uygulanan ekonomik sistemin neoliberal bir ekonomik sistem olduğunu ve özel sektör tarafından ekonominin yürütüldüğünü dikkate alarak özel sektörde yeni bir örgütlenme stratejisi geliştirmemiz lazım” dedi.

"Kadın Sendikacılar Konusunda Çığır Açtık"

Dünya sendikal hareketinin önem verdiği konuların başında yer alan kadın ve gençliğin sendikal harekete kazandırılması konusunda da HAK-İŞ'in önemli çalışmalara imza attığını anlatan Yıldız, “Genel Başkanımız Mahmut Arslan’ın destekleri sayesinde konfederasyon olarak kadın konusunda bir devrim gerçekleştirdik ve yeni bir çığır açtık. Bugün sendikal harekette kadın olgusu vardır. HAK-İŞ olarak bütün çalışan kadınlarımızı sendikal harekete davet ettik. Bu daveti yapmaya devam ediyoruz. Bunları yaparken dünyadaki gelişmeleri dikkate alıyor, kendi kültürümüze ve anlayışımıza, toplumsal yapımıza uyarlıyoruz. HAK-İŞ olarak 'Fıtratta Farklılık, Haklarda Eşitlik' diyoruz. Bu ilkemiz, hem geldiğimiz noktayı izah ediyor, hem de bundan sonraki süreç için bize hedef koyuyor" diye konuştu.

"SWTUF ile İlişkilerimizde Kadın Boyutunu Öne Çıkardık"

Sudan’daki kadın çalışmalarının önemine dikkati çeken Yıldız, "Sudan toplumunda kadının önemli bir yeri olduğunu gördük ve onun için SWTUF ile olan ilişkilerimizde kadın boyutunu öne çıkardık. Sudan ile birlikte başaracağımız hususların olduğunu düşünüyoruz. Sudan'daki toplumsal yapıda kadınların önemli bir hareket alanının olduğunu düşünüyoruz. Sudanlı kardeşlerimizle ulusal ve uluslararası sendikal düzeyde hangi bir konu varsa birlikte mücadele etmek için hazır olduğumuzu bilmelerini istiyoruz" dedi.

"Eğitim Programı Aramızdaki Sendikal İlişkilerin Gücünün Yansımasıdır"

SWTUF Başkan Yardımcısı Elsadıg Kodı Gabr Eldar Alı, "Sudan ve Türk kadınlarının eğitim programında buluşması, aramızdaki sendikal ilişkilerin ne kadar güçlü olduğunun bir yansımasıdır. Özellikle kadın haklarının korunması konusunda büyük bir çaba gösteriyoruz. Sudandaki yasalar doğrultusunda sendikal harekette yüzde 25 oranında kadınlar yer almaktadır. SWTUF olarak bu oranın daha da arttırılması için çaba harcıyoruz" dedi.

"Ortak Çalışmalarımızın Devam Etmesini İstiyoruz"

HAK-İŞ ile SWTUF arasındaki eğitim ve kültürel programların devam ettirilmesini temennisinde bulunan Alı, "HAK-İŞ ile karşılıklı ziyaretler düzenleme, sendikal çalışmalara ilişkin tutumların karşılıklı olarak desteklenmesi ve çalışmalarımızın işçilere hizmet edecek yönde yürütülmesini ümit ediyoruz. Sudan ile HAK-İŞ Konfederasyonu arasında karşılıklı yatırımların gerçekleştirilmesini ümit ediyoruz. SWTUF ile HAK-İŞ arasındaki ortak sendikal çalışmaların devam ettirilmesini ve bu konuda önümüze çıkan bütün engellerin ortadan kaldırılmasını temenni ediyoruz. HAK-İŞ Konfederasyonu'na bağlı bütün işçilere, Türk halkına, kardeş ülkemiz Türkiye'deki bütün işçilere ve sendikacılara selam ve saygılarımızı iletiyoruz" diye konuştu.

Eğitim programında HAK-İŞ Kadın Komitesi Başkanı Fatma Zengin "Sendikal Harekette Kadın", SWTUF Kadın Komitesi Başkanı Eıman Ahmed Sıdahmed "Sudan Sendikal Harekette Kadın", Doç. Dr. Mehmet Merve Özaydın "Türkiye'de Endüstriyel İlişkiler Sistemi" konularında bir sunum gerçekleştirdiler.

Eğitim programında HAK-İŞ Kadın Komitesi Başkanı Fatma Zengin "Sendikal Harekette Kadın", SWTUF Kadın Komitesi Başkanı Eıman Ahmed Sıdahmed "Sudan Sendikal Harekette Kadın", HAK-İŞ Basın Müşaviri Birsen Çiçek Odabaşı "Sendikal İletişim", Doç. Dr. Mehmet Merve Özaydın "Türkiye'de Endüstriyel İlişkiler Sistemi", HAK-İŞ Hukuk Müşaviri Hamdi Koçoğlu "Türkiye'de İş Hukuku ve Toplu İş Sözleşmesi Düzeni", MEYEB İşletme Müdürü Rıdvan Günay "HAK-İŞ MEYEB Belgelendirme Sistemi", HAK-İŞ Endüstriyel İlişkiler Uzmanı Elif Yıldırım "HAK-İŞ, Sosyal Diyalog, Mesleki Eğitim ve Projeler" konularında bir sunum gerçekleştirdiler.

22 Nisan 2019 11:36, Komite Etkinlikleri


© 2021 HAK-İŞ Konfederasyonu