ARSLAN: “YENİ YIL İŞ KAZALARININ OLMADIĞI BİR YIL OLSUN”

31 Aralık 2014 14:00, Basın


ARSLAN: “YENİ YIL İŞ KAZALARININ OLMADIĞI BİR YIL OLSUN”

 

HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut ARSLAN, “ İş kazalarının yoğun olduğu bir yıl geçirdik. Son altı aylık dönemde Soma’da ve Ermenek’te yaşadığımız büyük maden kazaları, İstanbul başta olmak üzere inşaat sektöründe yaşadığımız büyük iş kazaları bunu bir kez daha ortaya koymuştur. 2015 yılında iş kazalarının olmadığı, ihmaller nedeniyle can kayıplarının yaşanmadığı bir çalışma hayatı istiyoruz” dedi.

 

HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut ARSLAN, Yeni Yıl dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada şunları kaydetti:

 

“2014 yılının son altı aylık döneminde Soma’da ve Ermenek’te yaşadığımız büyük maden kazaları, İstanbul başta olmak üzere inşaat sektöründe yaşadığımız büyük iş kazaları büyük bir travma etkisi yaratmıştır. 2015 yılında en büyük beklentimiz, iş kazalarının olmadığı, ihmaller nedeniyle can kayıplarının yaşanmadığı bir çalışma hayatıdır.

 

Ülke olarak iş sağlığı ve güvenliği alanında çok hassas bir dönemden geçiyoruz. İş sağlığı ve güvenliği konusu işveren-devlet ve sendikanın ortak sorumluluk konusu olmakla birlikte ülkemizin tüm bireylerinin meselesi olduğuna inanıyoruz.

 

Merkezine insanı ve insan hayatını koyan önlemlerin uygulamaya geçirilmesi ile iş kazalarının son bulmasını ümidediyoruz. Ancak biz biliyoruz ki mevzuat sorunu çözmüyor. Önemli olan iş sağlığı ve güvenliği konusunda bir kültürün oluşmasıdır.

 

İş sağlığı ve güvenliği konusunda mevzuatın getirdiği yeni yaklaşım olan “koruyucu ve önleyici kültürün” benimsenmesi ve davranışa yansıması gerekmektedir. Önleme kültürü toplumun her kesimi tarafından bütünüyle kavranmadan ve hayatımıza transfer etmeden kaza ve hastalıları en aza indirmemiz mümkün değildir.

 

Önce üretim anlayışı yerine, insana saygı temelinde önce güvenlik anlayışı benimsenmeli ve bunun gerekleri işverenden işçiye kadar üretim sürecinde her kademede görev alanlara anlatılmalıdır. İş sağlığı ve güvenliği kültürünün oluşması Devletin, işverenin ve işçinin sorumluluğunda bir alandır. Tüm kesimler bu sorumluluğun gereğini yerine getirmelidir.

 

Hükümetimiz tarafından açıklanan önlemlerin uygulamaya yansımasını sağlamak için ilgili tüm taraflar yoğun bir çaba içine girmelidir. Bu konuda HAK-İŞ olarak üzerimize düşen görevi yerine getirmek için gayret ediyoruz, etmeye devam edeceğiz. Yeter ki 2014 yılında yaşadığımız kayıplar yaşanmasın, iş kazaları son bulsun.

 

HAK-İŞ Konfederasyonu olarak, 2015 yılının, örgütsüzlüğü; güvencesiz çalışmayı, kayıtdışını, kuralsızlığı tetikleyen, insan onuruna yaraşır düzgün iş tanımını yok sayan taşeron, geçici ve mevsimlik işçilik, 4C, kamudaki statü karmaşası, ücretlerdeki ağır vergi yükü, örgütlenmenin önündeki engeller, asgari ücret, kayıtdışı istihdam ve işsizlik gibi konuların çözüme kavuştuğu bir yıl olmasını diliyoruz.

 

HAK-İŞ olarak, daha demokratik, daha özgür, yeni sivil ve demokratik bir anayasayı hayata geçirmiş bir Türkiye istiyoruz.

 

Ayrıca, başta bölgemizde ve Ortadoğu’da olmak üzere bütün dünyada sürmekte olan katliamların, acı ve gözyaşının bir an önce dindirilmesi ve çevre ülkelerdeki kardeşlerimiz için de istikrar ortamının oluşması öncelikli dileğimizdir.

 

Bu duygu ve düşüncelerle 2015 yılının ülkemize, milletimize, insanlığa ve büyük HAK-İŞ ailesine hayırlar getirmesini diliyorum.”

 

HABERE AİT GÖRSELLER :

31 Aralık 2014 14:00, Basın


© 2021 HAK-İŞ Konfederasyonu